Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är inte värdigt vår nationalarena

Foto: Lars Jakobsson / TR Media

Superjackpot och över 42 miljoner kronor i omsättning.

Upploppsgalopp i V86-1.

Startbilsstrul de luxe på Solvalla.

Jodå, det var en annorlunda afton.

V86-spelarna hade knappt hunnit sätta sig i soffan innan dramatiken började i V86-1. I sista sväng hade Art Kjarvald greppet med superskrällen Mino utvändigt. Då kom luckan för Myr Faksen som enkelt avväpnade tätduon. Men! Plötsligt slängde sig hästen i galopp med segern klar – och då gick vinsten till Art Kjarvald.

En händelserik början alltså och det skulle bli mer cirkus. Solvalla hade problem med underlaget (nähä?!) vilket gjorde att startbilen inte fick fäste och slirade. Man provade även den lättare reservbilen men inte heller den kunde släppa iväg V86-4.

Därmed linjestart utan bil vilket är helt andra förutsättningar. Efter 500 meter var det bara sex hästar kvar i fältet då övriga gjort bort sig med galopp. Ekipagen fick vara ute ett bra tag innan starten kom iväg och en del stressade säkert upp sig.

Loppet efter kunde dock startbilen användas igen. Snurrigt värre, eller?

Jag ringde upp Solvallas VD, Jörgen Forsberg, för att ta reda på mer om saken:

Vad var anledningen till att loppen startades med olika startmetoder?

– Med tanke på väderomslaget trängde vatten upp ur banan så det blev slirigt. Solvalla ligger på flera olika bottnar, sjö och berg bland annat, och det gör det svårt. Det var bitvis bättre men just där starten går på 1 640 meter var det klart sämre så där kunde vi inte använda oss av autostart.

Hur kan man undvika att det sker igen?

– Då måste vi nog gräva djupt, det lär bli svårt. Det är alltid vanskligt den här årstiden med väldigt skiftande väder. Det kan mycket väl hända igen.

■ ■ ■

Det låter inte särskilt hoppfullt med tanke på vilken årstid vi är inne i. Inte heller värdigt Sveriges nationalarena och lösningen känns ju oerhört långt borta. Om sådant här strul fortsätter kanske det till och med är så illa att Solvalla inte kan anordna lopp till de större spelformerna där så mycket pengar är med i bilden.

Hästarnas hälsa, och spelsäkerheten, måste kunna garanteras.