Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är dukat – för en riktig travfest

Åby bjuder in till fest i helgen. En fest som även blir startskottet för travets högsäsong.

Efter helgen går ett annat startskott – slutfasen av bygget på Åby.

Olympiatravet är av tradition starten på den svenska storloppssäsongen. Ett trevligt arrangemang som får andra sporters profiler att förknippas med travsporten.

Åby har jobbat hårt för att få till en riktig storhelg och på fredagen ställs fyraåringarna inför årets första skarpa uppgift i kvalen till Drottningens- och Kungapokalen.

Till nästa år hoppas jag dock att tävlingarna går lördag och söndag. Jag gillar nämligen inte att det är 15 dagar, det vill säga över karenstiden, mellan försök och final.

Det är hästarna och tränarna som ska avgöra framgången i de klassiska loppen, inte veterinärerna.

Många hästar från stallet i helgen och jag bjuder på två spelvärda.

Muscel Hustle (fredag) och Muscel Lane (lördag) känns som vinnare.

Nästa år kommer det vara mycket trevligt på Åby den här helgen då nya anläggningar ska stå klara. Bygget är redan igång men direkt efter tävlingarna – allt för att göra årets helg så publikvänlig som möjligt – drar rivningarna igång på riktigt.

Till sist. Jag hyr ut lite åkermark till en bonde som just nu, fullt lagligt, kör ut tonvis med gödsel. Några meter bort får mina hästar inte släppa sig utan att riskera förorena ån...

Berghs tankar om V75

Veckans V75 är värd att följa på plats:

V75-1: Favoriten 5 Starzinner har gjort idel topplopp och är en tänkbar spik. Garderar dock med 3 Barkevious Mingo som med garanti får en bra position och 9 Aron Palema är en bra häst som kan få loppet den här gången.

V75-2: Favoriten 6 Fabian B.R. är en norsk gäst som är svårbedömd i lägsta klassen. Jag ger tipset till 4 Fidagu U.R. som jag tycker verkar ha en hel del under huven. Annars kan helgardering löna sig.

V75-3: 3 Trot Kronos har varit riktigt bra i sina starter i år och blir nog svår att hinna ifatt. Varnar dock för en kvartett riktiga lågprocentare, 5 Part Nan Angelen, 7 M.T.King of Cash, 10 Bravo Navarone och 14 Al’s Winnermede.

V75-4: Om inte 2 Run Ceasar Run blir för het i ledningen kan loppet vara slut. Men jag vill ha med 4 Hochthereitis Sox, 6 Sambuca Knight, 7 Trecciadoro Rex och 11 Making Love.

V75-5: Jag tycker att 9 Treasure Kronos kan vara ett spikbud för den modige. Favoriten 3 Wild Honey kan vinna om det inte blir en turbulent inledning.

V75-6: Svårt att veta hur det här blir kört i badkaret. 2 Slide So Easy kan leda runt om men jag ger tipset till 7 Djali Boko. Ta även med min egen 8 Re Doc.

V75-7: Dagens bästa lopp – Olympiatravet – och dagens bästa spik. 6 Nuncio är en stark favorit trots att han svek sist och har långt mellan starterna. Men här tror jag på ledningen.