Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är därför vi kör in så mycket pengar”

Marcus Melander efter segern i VM-loppet med Cruzado dela Noche 2018Foto: TR Media
Foto: TR Media
Greenshoe – en av stallets hetaste unghäststjärnorFoto: TR Media

Unga svensken Marcus Melander, 26, har slagit sig in på riktigt bland travtränareliten i USA. 

Förra året körde han in makalösa 26 miljoner kronor och vann bland annat VM-loppet och finalen i Breeders Crown för tvååringar.
Nu har säsongen precis börjat och i stallet står flera löften som kan göra upp i de allra största loppen.
– Många tycker nog att jag fortfarande är ung, och det är jag ju. Men det har gått bra ändå, säger Marcus Melander. 

För Marcus Melander har det alltid varit travsport – och redan från början visade han stor talang. För elva år sedan vann han Lilla Elitloppet med familjens gotlandsruss Tyson II. 

I dag är han en av de mest framgångsrika travtränarna i USA. I februari tilldelades han Dan Patch Rising Star Award. Och i stallet står hästar som är att räkna med i de mest prestigefyllda loppen. På många sätt har han blivit en tungviktare i amerikansk travsports specialitet, unghästar. 

Några av hans bästa hästar har redan visat upp sig i lysande årsdebuter. Nu ligger säsongen framför Marcus Melanders stall, som om möjligt ska försöka toppa fjolåret, kanske det med en seger i Hambletonian Stakes. 

Började med ponnytrav

Med Stefan Melander som farbror var inte travsporten speciellt långt borta för Marcus Melander. Familjen med pappa Mikael och mamma Madelene valde att flytta till en hästgård när Marcus var sju år gammal. 

Gården fylledes så småningom med ponnyer som Marcus och syskonen Mattias och Mikaela tävlade framgångrikt med. 

– Det bara vart naturligt då. Sen övergick jag till större hästar, säger Marcus Melander när han förklarar hur travsporten kom in i hans liv. 

Har du någon gång tänkt att du skulle göra något helt annat?

– Nej, det tror jag inte. Jag kommer inte ens ihåg om jag haft sådana tankar eftersom jag var så liten. Det har alltid varit det här. Det var ponnyer först och sen stora hästar när jag blev 16 år. Då fick man ju börja köra lopp. 

Var det då du började arbeta för Stefan (Melander)? 

– Ja, eller jag började väl när jag var 17 år. Jag jobbade först i vårt eget stall hemma med ett par hästar. Jag slutade skolan efter nian och började jobba direkt sen. 

Tyson II vinner Lilla Elitloppet 2008Foto: TR Media/Hingstfotografen

”Svårt att hålla samma standard” 

Hos farbror Stefan hade Marcus rollen som försteman, skötte intervjuer och hästarna på gården. Men han körde också en hel del lopp. Han utsågs till Året Komet 2011 och året därpå representerade han Sverige i lärlings-EM. 

Du körde mycket lopp ett tag, det är inte så mycket av det längre?

– Nej, nu kör jag bara ibland. Jag tappade suget lite. Det är väldigt roligt att köra men det är så duktiga kuskar här i USA. Det är mycket med catchdrivers här och de kör så mycket lopp. Det är svårt att hålla samma standard. Jag tycker att det är bättre att de kör. Därför kör jag inte så mycket själv. 

– Det behövs mycket rutin och det är mycket pengar att köra om. Det känns mer rätt mot hästägarna att göra så här. Det kanske blir så att man kör själv om det skulle bli dåligt med kuskar. Det är roligt. Men jag tycker inte alls att det är lika kul som att träna. 

Efter åren hos Stefan Melander bar det av till USA. Efter ett år hos Jimmy Takter köpte familjen Melander den legendariska travgården Continental Farm i New Jersey.
Då blev Marcus egen tränare i USA. 

– Det har gått jättebra här i USA. Nu är det två år i rad som vi har haft årets tvååring på hingstsidan och vi har vunnit många stora lopp. Många tycker nog att jag fortfarande är ung, och det är jag ju. Men det har gått bra ändå. 

Anammade amerikanska körstilen 

Melanders intresse för amerikansk travsport har inte gått att mista. Stefan Melander vann det största loppet för treåriga hästar, Hambletonian Stakes med Scarlet Knight 2001. 

Och när ”jänkarvagnarna” kom till Sverige så var Marcus Melander inte sen med att anamma den amerikanska körstilen. De långa tömmarna och den tillbakalutade hållningen fick både ris och ros av i början av 2010-talet.

I dag ser Marcus tillbaka på jänkarvagnens intåg – och hans egen stil med ett leende. 

– Man skulle väl vara lite häftig. Den amerikanska vagnen kom ju då och då skulle man ju sitta lite bakåtlutad. Så enkelt är det ju. Men ibland blev det väl lite överdrivet.

– Men det var väl lite häftigt, jag var ju lite yngre då. Man tyckte nog att man var häftig i alla fall, säger han och skrattar.

Marcus Melander har vid många tillfällen lyft fram familjen som alla är med på äventyret i USA. Men en annan viktig del av framgångarna är hästägarna. Där har storhästägaren Anders Ström spelat en stor roll. 

– Det är väldigt tacksamt att ha honom som ägare. Han har mycket hästar hos mig och vi har bra kontakt. Det har varit väldigt framgångsrikt. 

Marcus M Melander tog tidigt vara på den amerikanska stilen. Här med So Here I Am i lopp 2012. Foto: TR Media/KANAL 75

”Känns som att vi har gjort rätt” 

Ifjol körde stallet in drygt 26 miljoner kronor. Marcus Melander menar att det till stor del beror på att han lärt sig välja rätt lopp. 

– Är hästarna inte bra nog för de största loppen är det bättre att välja de lite mindre Stakesloppen. Jag tror att det är därför vi kör in mycket pengar. Sen har vi ökat antalet hästar också.

Säsongen har precis börjat i USA men flera av hans hästar ha redan inlett lovande. 

– Både Greenshoe och Gimpanzee har vunnit sina årsdebuter och har varit fina. Vi får hoppas att det fortsätter så. Det är en lång säsong som precis har börjat men hästarna känns fina. 

– Hästarna har övervintrat bra. Nu är det full fart fram tills i oktober när det är Breeders Crown. Vi har haft många månader på oss att förbereda oss för säsongen. Det känns som att vi har gjort rätt.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travet de närmsta fem åren tror du?

– I Sverige vet jag inte riktigt. Men här i USA så är det viktigt att man försöker hålla kvar intresset i sporten och att folk fortsätter spela. Tyvärr är det lite dåligt med spel på hästsporten här. Vi lever mycket på casinopengar i vanliga racen. Stakesloppen är det lite annorlunda med, där lever vi mycket på inbetalningar av hästägare. 

 

Vilken häst har betytt mest för dig genom karriären? 

 

– Bra fråga. Jag skulle säga att det är två hästar. Det är Long Tom och Enterprise. De hästarna var tre år när jag slog igenom litegrann och gjorde att folk fick upp ögonen för mig.

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

– Största loppet var nog när vi vann Breeders Crown med Gimpanzee i fjol. Det var ju tråkigt väder då men det var väl egentligen det största ögonblicket. Det var en häst som jag tagit fram från grunden. Och så vann han det största loppet som gick att vinna för tvååringar. Det är nog det största ögonblicket.  

Greenshoe med en extra växel 

Är Hambletonian det stora målet i år? 

– Hambletonian är loppet som alla vill vinna. Vi har tre fina hästar eller kanske flera som kan vara med. Men sen har vi många andra fina lopp under hela hösten. Men det är klart att ”Hambot” är loppet att vinna. 

Gimpanzee som vann Breeders Crown för tvååringar ifjol har tio raka segrar i bagaget. Men mycket fokus ligger på kullkamraten Greenshoe, ägd av Anders Ström, Hasse Backe och Lasse Granqvist. 

– Alla hästarna har tränat bra. Men Greenshoe är en häst som är väldigt snabb, men han är lite speciell också. Han hade lite problem fjol bakom bilen. Men han har skött sig i år, säger han och fortsätter:

– Men det är en väldigt snabb häst. Bara han sköter sig. Han är så mycket snabbare än de andra. De är också snabba hästar men han har väl en växel som de andra kanske inte har.

Greenshoe på travbanan The Meadowlands Foto: TR Media

”Trivs väldigt bra här” 

Under årets Elitlopp var det inga amerikanska hästar med. Marcus tror att mycket beror på att resan är tuff och att prispengarna i USA är så bra. Och inte heller Marcus gjorde resan hem under storloppshelgen. 

– Nu var man ju inte sugen på Elitloppet efter det vädret som var i söndags. Under Elitloppet kanske man känner att man hade velat vara hemma. Men när det gått i mål så är det ganska skönt att inte vara där ändå. Jag trivs väldigt bra här.

Du tror inte att du blir svensk tränare?

– Nej, det skulle vara om sporten läggs ned här. Jag trivs bra här så länge det funkar som det gör nu. 

 

Varje söndag möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på att bevaka travsporten.