Lutfi Kolgjini Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75Lutfi Kolgjini Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Lutfi Kolgjini  Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Jägersro Travbana Foto: Lars Jakobsson / Kanal75Jägersro Travbana Foto: Lars Jakobsson / Kanal75
Jägersro Travbana  Foto: Lars Jakobsson / Kanal75

"Det är dags för oss att tänka nytt och modernt"

Publicerad

Igår blev det klart att Jägersro Travbana rivs och att den i stället kommer att ersättas med en ny superbana. 

En av de som jublar över det är Lutfi Kolgjini – som var med och klubbade igenom beslutet. 

– Det är dags att tänka nytt och modernt, säger Kolgjini. 

Lutfi Kolgjini är uppväxt på Jägersros Travbana och var i går kväll med och klubbade igenom beslutet om att ersätta den nuvarande anläggningen med en ny superbana. 

På sin Twitter uttryckte stjärntränaren sin glädje och skrev att beslutet var historiskt och kallade det nya bygget för "Europas häftigaste anläggning för hästsport". 

Den nuvarande banan kommer att säljas för 775 miljoner kronor och ska ersättas med 3 400 nya bostäder.

"Travsporten har halkat efter" 

När Sportexpressen når Lutfi Kolgjini utvecklar han sin tweet, och menar att det är viktigt att travet precis som andra sporter följer med i utvecklingen: 

– Det är väldigt positivt för hela travsporten att vi får till en modern anläggning och en större tävlingsbana. Det är dags att tänka nytt och modernt. De flesta sporterna har ju byggt om sina arenor, både inom hockeyn och fotbollen. De har byggt mer tidsenligt och mer publikvänligt. Det är bara travsporten som halkat efter. Till och med bandyn och handbollen har byggt om sina arenor för att locka publik. Det har inte travsporten lyckats med, säger han. 

Travbanan kommer att mäta omkring 1350 meter, vilket framför allt innebär att upploppet blir längre. 

– Åby har väl i och för sig byggt om sin anläggning till en modern, men vi får till någonting annat. En större tävlingsbana som är skonsammare för hästarna. Förhoppningsvis blir det kul för publiken med långt och utslagsgivande upplopp. 

"Stämningen var väldigt god" 

Var alla positiva till beslutet på stämman i går? 

– Frågorna haglade ju så klart, precis som det ska vara enligt mig. Man ska få svar på de frågor man är nyfiken på. Men jag måste säga att stämningen var väldigt god. Vi har ju stora entreprenörer i sällskapet som kunde ställa de rätta frågorna och få riktigt bra svar. 

Lutfi Kolgjini med flera kom med ett liknande förslag för fem-sex år sedan, något som då inte gick av ekonomiska anledningar. 

– Vi försökte redan då att få till en större bana men det gick inte helt enkelt inte att få igenom. Just då hade travsporten väldigt dålig ekonomi och vi behövde ha kvar galoppen rent ekonomiskt, så det gick inte. Vilket var synd. 

"The show must go on..." 

Hur ser du på planerna att arenan även kommer användas till galopp- och ridsport?  

– Det vore väldigt positivt om galoppen ville haka på och vara med på båten. Det gäller även ridsporten, som är oerhört stor. De hade nog varit väldigt glada om vi även kunde få till en större bana åt dem. Att man kanske rentav kan hålla internationella tävlingar. Det skulle vara positivt för ridsporten i Skåne och samtidigt gynna hela anläggningen ekonomiskt. 

Vet du när det här kommer vara klart? 

– Det är väldigt svårt att säga. Vi kommer att få pengar att bygga så fort detaljplanen är klar. Men en detaljplan kan ta ett par år att göra. Det kommer ta tid men förhoppningsvis kan Malmö Stad påskynda den processen. 

Du som ändå är uppväxt på den nuvarande banan – kan du känna någon sorg över att den nu rivs? 

– Det är klart att det är så. Det finns säkert många äldre som kommer känna lite vemod. Det kommer jag själv också göra, jag har varit på Jägersro sedan jag var 15 år. Men the show must go on... Det är bara att följa med i utvecklingen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag