Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är dags för henne att hitta ett nytt hem...”

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

På onsdag vankas det stor folkfest på Gärdet i Stockholm. 

Hela 50 000 personer väntas komma när Nationaldagsgaloppen går av stapeln. 

På plats? Discogruppen Alcazar – som ska auktionera ut silverhästen Lady Godiva. 

– Vi hoppas att hon säljs för så mycket som möjligt, säger Lina Hedlund, en av medlemmarna i gruppen. 

För galoppfolket är Nationaldagsgaloppen på Gärdet en av årets stora höjdpunkter. 

Eventet är alltid välfyllt och utöver själva sporten kommer det i vanlig ordning vara ett stort spektakel runtomkring. 

I år får folkfesten dessutom prominent sällskap av discogruppen Alcazar, som förutom att framföra två låtar kommer att hålla i en auktion. 

Föremålet som ska auktioneras ut? Silverhästen Lady Godiva, som bland annat medverkade i gruppens krogshow ”Disco Defenders”. 

– Hon har varit med oss i två års tid och nu är vi jävligt trötta på henne, säger gruppmedlemmen Lina Hedlund och skrattar. Nej, men det är dags för Lady Godiva att finna ett nytt hem, och då passar det helt perfekt när det är ett hästevent. 

”En riktigt snygg donna” 

Pengarna går oavkortat till regnbågsfonden, som jobbar för att alla människor ska ha lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller uttryck.

– Det kändes självklart för oss att välja det. Genom alla år är det allt vi har stått för, människors lika värde och rätt, oavsett sexuell läggning och vart du kommer ifrån. Vi känner oss väldigt hemma med det tänket och den organisationen, säger hon.  

Vad hoppas ni att hästen ska gå för? 

– Vi hoppas att Lady Godiva säljs för så mycket som möjligt, så att vi kan skänka så mycket pengar som möjligt. Sedan vet jag faktiskt inte riktigt vad hon är inköpt för. Värdet på henne har jag inte koll på, men hon är en riktigt snygg donna. Vi hoppas att många budar helt enkelt. 

”Skulle göra volter av lycka” 

Lina Hedlund menar själv att hon är den i Alcazar, som även består av Andreas Lundstedt och Tess Merkel, som har det största hästintresset. 

Gäller det galopp också? 

– Inte just galopp... Men jag är hästtjej sedan sju års ålder. Jag rider så fort jag får möjlighet och tycker det är fantastiska djur. Det skulle väl dessutom vara något arablopp i morgon. Jag hade ett arabsto själv när jag var liten, vilket inte var det enklaste att lära sig på, men det var kanske bra att börja i den svåra ändan. Arabhästarna är en av de vackraste hästraserna. Jag ser fram emot att få träffa dem i morgon. 

Du kommer inte testa att rida? 

– Det vet jag inte. Om jag får sitta upp på någon av arabhästarna skulle den lilla hästtjejen i mig göra volter av lycka. Men jag kan nöja mig med att bara få klappa dem och suga in lite hästdoft, säger hon. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!