Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Derbydistansen kräver lite mer av hästarna...”

Timo Nurmos stall är fullt av stjärnor. 

På onsdag tävlar Villiam igen, och Readly Express tränar starkt samtidigt som Twister Bi landat på gården.

– Det är kul, vi får kämpa lite extra nu när det är så varmt, säger Timo Nurmos. 

På onsdag kommer Nurmos unghäststjärna ut Villiam i Fyraåringstestet på Sundbyholmstravet, ett lopp som stallkamraten Readly Express tog hem 2016. 

– Sista åren har det blivit ett lopp som är ett delmål till derbyt och ett lopp där även utländska hästar deltar eftersom att det är öppet för alla. Derbydistansen kräver lite mer av hästarna. 

Många är det som undrar när stallet största stjärna Readly Express dyker upp på en travbana nästa gång. Han har inte synts till i startlistorna sedan segern i Jämtlands Stora Pris. 

– Han gick jobb under morgonen och kändes fin. Vi har inte spikat vilket lopp han ska starta i men det skulle kunna vara ett alternativ att gå ut i Åby Stora Pris, som är över en lite längre distans. 

”Måste tänka på hästarna”

Timo Nurmos är som alltid noggrann i sin matchning och har tidigare deklarerat att lopp över korta distanser inte har varit aktuella, just nu i alla fall. 

– Han har aldrig gått sextonhundra meter, men det kommer någon dag. 

Timo Nurmos har med andra ord en fin tillvaro i stallet med två hästar som tillhör den äldre eliten, men tillägger att det numera blir tidigare mornar i stallet. 

– Det är kul, vi får kämpa lite extra nu när det är så varmt. Vi måste tänka på hästarna och får gå upp och köra så tidigt som möjligt. Det är en lite annorlunda sommar i år.

Tidigt i förra veckan blev det klart att fjolårets världsmästare, Twister Bi, skulle byta regi från Halmstadtränaren Jerry Riorden. Efter en galoppfylld inledning på det här året så valde den italienske ägaren Pasquale Ciccarelli att flytta hästen till Timo Nurmos.

– Det är alltid spännande när man får sådan här hästar i träning. Han kom i onsdags förra veckan till gården. Vår veterinär Nicolas Dimitri har gått igenom honom och kollat att han och behandlat lite. Hästen är jättetrevlig och fin verkligen. 

”En mysig häst”

Nurmos har fått ett fint intryck av Twister Bi. 

– Det är en mysig häst och Riordan har gjort ett fantastiskt bra jobb med honom och det var ett mycket imponerande år han hade förra året med hästen. Nu har han inte riktigt fungerat och nu gäller det att hitta nyckeln igen. Men det är en jättespännande häst och en riktig utmaning, men det är kul.

Sådana här typer av prövningar är dock inte något som skrämmer Nurmos, han har blivit luttrad genom åren. 

– Det är en utmaning varje dag när man är travtränare. Det är levande djur, hästarna och det är nästan alltid någon som tävlar. Det är ett spännande liv som travtränare när man har fina hästar som är med i stora lopp. Men när man tävlar hela tiden och är med i de stora lopp så blir man också ganska van.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!