Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den som kläckte idén förtjänar ett Nobelpris

Foto: MA / MVA Foto

Den bästa tävlingsdagen sedan invigningen 1936.

Stjärnor mot blivande huller om buller.

Kryddat med ett trekejsarslag mellan världens bästa kuskar.

Åby har en guldkantad dag!

Förra året blev finalen av Paralympiatravet ett sömnpiller. Rutinerade räven Jorma Kontio snodde åt sig ledningen med Elian Web efter en visslande start. Lurade skjortan av konkurrenterna genom att få köra mittkilometern i lustempo.

En parentes i historieböckerna.

Nu vill jag se fart, finess, finurligheter och fräckhet.

Med tanke på kvaliteten på 2021 års upplaga och spårlottning kan min dröm gå i uppfyllelse. Minns inte att insomnade Olympiatravet någon gång haft ett jämnare och genomgående bättre startfält.

Délia du Pommereux, världens bästa sto. En blivande superstar i Ecurie D. Pånyttfödde Who´s Who. Aetos Kronos som också är på väg mot stjärnhimlen. Very Kronos som kan allt i sina ljusa stunder. Kryddat med två franska tanks i form av Gelati Cut och Ble du Gers.

”Alla vill till himlen men ingen vill ju dö”, sjunger Timbuktu.

Här kan det bli tvärtom. Alla vill vinna och det kommer garanterat att slå gnistor om inledningen. Den kan skörda sina offer.

  

Vilket rävspel det kan bli mellan Eric Raffin, Örjan Kihlström och Björn Goop. Tre av världens absolut vassaste kuskar.

Sedan finns det säkert någon annan som vill blanda sig i leken och visa att han finns till. Inte för att häxa och jävlas utan för att han har tro på sin häst.

Jag blir inte förvånad om Délia du Pommereux med sin virvlande finish får nosen först och snor med sig segerchecken på 1,5 miljon till Tricolorens hemland. Hon visade full form i Prix d´Atlantique.

Den som kläckte idéen att slå ihop Paralympiatravet med Pokalfinalerna är snudd på värd ett Nobelpris. Nu har Åby en hejdundrande tävlingsdag.

Önas Prince blir storfavorit i Kungapokalen. Per Nordströms 4-åring glänste i uttagningarna. Men Wild West Diamant med Rick Ebbinge i vagnen blir en vass utmanare. Precis som Robert Berghs Rome Pays Off och ”Tarzan” Melanders Maesteraemon där det blir skoryck runt om.

Björn Goops Eagle Eye Sherry såg ut som en iller i kvalet och ingen luggar det ekipaget på ledningen. Frågan är vem av Örjan Kihlström bakom Honey Mearas eller Robert Bergh med Fifty Cent Piece som offrar sig att ta dödens för att försöka mosa Eagle Eye Sherry - om det går. Och i vassen lurar Joakim Lövgren och Namaste som gått från klarhet till klarhet.

  

Som om de racen inte vore nog.

Vi får se Robert Berghs megastar Hail Mary i Lyon Grand Prix. Debut på hemmaplan.

Och Gunnar Melanders nye kelgris Månlykke A.M. i Solos lopp.

Sedan är det trist att tävlingarna inte får omges av 15 000 travfans som hyllar alla artister. Förbannade corona!

Åby kunde ha öppnat upp Pegasus men valde att inte göra det med tanke på det fortsatta smittoläget. Klokt så.