Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den pågående ilskan riskerar att koka över

Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

Det jäser inom travet. En ilska som riskerar att koka över.

Nu måste klyftan mellan aktiva och de som i förtroendet är satta att administrera sporten bryggas över. Eller välkomna splittring?

Kontakt saknas med omvärld och verklighet från styrelse och tjänstemän inom Svensk Travsport. Eller tydligare uttryckt, kontakten med dem vars förtroende man är utsedd att förvalta.

De senaste åren har det mesta som kunnat bli fel på förbundet också blivit det. I vissa fall så fel att det närmast hade blivit bättre av att göra tvärtom.

Allt detta i tunga frågor för vår sport:  

Säkerhet.

Doping.

Ekonomi.

Men nu tar allt fler inom sporten bladet från munnen.

Droppen blev fördelningen av tävlingsdagar och prismedel inför 2021. Men även den djupa sprickan på förtroenderådet i frågan om ny organisation är en tickande krutdurk.

Åby tillhör tillsammans med övriga storbanor de stora förlorarna av lagda förslag. För mig är det en gåta, Åby är ett föredöme som anläggning i Sverige.

Hur vill vi att vår sport ska uppfattas?

Vore det inte bättre att tänka nytt och inspireras av fransmännens vintermeeting i stället för att bara ge storbanorna skitdagar på vintern?

Med färre tävlingsdagar får storbanorna även mindre inflytande, en konflikt som kan leda till splittring.

Styrningen av den svenska travsporten har kört av vägen.

Men hur ska det kunna bli bättre när ingen visar självrannsakan?

Kanske vore då en splittring det bästa? Tre banor som kör med egna regler som sätter hästens väl i centrum och som hälsosamt håller sig på avstånd till det skett en förändring centralt.

Taktiken som ständigt är att se åt ett annat håll och försöka tiga ihjäl problem har länge skapat oro inom travet. Det gäller även inför att utredningen av den största skandalen inom vår svenska sport ska presenteras.

■ ■ ■

Vilken söndag jag hade när vi vann Svenskt Travderby med Hail Mary. Att vinna ett klassiskt lopp är förstås alltid lite extra. Därför ska jag nu unna mig ett par dagars stärkande semester i solen inför resten av säsongen.