Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Den här helgen som man väntar på varje år”

Foto: MIKAEL WIKNER / KANAL 75

Axevallas stora folkfest är på ingång och snart kommer campingplatsen att fyllas av glada traventuiaster.
Minst lika taggad är hemmatränaren, Sofia Aronsson. 

– Det känns fantastiskt roligt för det är ju den här helgen som man väntar på varje år, säger hon. 

StoChampionatshelgen är en av de stora höjdpunkterna för landets travälskare under sommaren. 

Hemmatränaren, Sofia Aronsson ser framemot vad som komma skall. 

– Det känns fantastiskt roligt för det är ju den här helgen som man väntar på varje år. Det kommer mycket ägare och folk till gården, det blir en fin gemenskap. Det bjuds på roliga tävlingar och är en fantastisk helg, säger hon och fortsätter: 

– Dessutom ska det bli väldigt bra väder, det har det varit länge nu men det hade ju varit förargligt om det hade kommit regn nu bara för det. 

Ett måste under helgen

Förutom de åtta åren som hon bodde i Frankrike så har hon alltid haft Axevalla som sin hemmaplan. 

– Jag är född bara trettio minuter härifrån. När jag var runt 13-15 år, innan jag började på Wången, så sprang jag runt mycket den här helgen  Då var man här och hängde och så såg man allt ståhej och tyckte att det var häftigt.

Vad skulle du säga till någon som inte tidigare har besökt denna helg? 

– Att har du väl åkt dit en gång så kommer du alltid att komma tillbaka. Det är otroligt trevligt, stämningsfullt och gemytligt. Sen måste man garanterat ta en promenad genom campingplatsen om man inte bor där och känna på pulsen som är där. Folk är verkligen där för att de älskar trav. Det är inte bara för spelet, de älskar sporten. 

”Som en vinst i sig”

Till helgen selar staletl ut nio hästar totalt, varav fyra på V75. Däribland Anna Mix som startar i Gulddivisionen på lördag. 

Hon skulle ha startat i Åbys Nordic Monté Trophy i slutet av juni men fick strykas på grund av orelighet.

Detta då hästen helt enkelt inte ville vara med och fick lämna banan. Därför var det en lättnadens suck som Aronsson drog när Anna Mix var sig själv igen i sin senaste starten och slutade trea. 

– Det var jätteskönt för hade hon inte gått iväg där hade hon förmodligen behövt kvala. Det var som en vinst i sig bara det liksom. 

Siktar mot Sto-EM

Inför lördagens start ligger hon dock lite lågt. 

– Det är bra hästar med och vi har ett litet knepigt läge, så är hon bland de tre främsta så är jag nöjd. Det viktigaste är att hon gör ett bra lopp för nästa lopp så är det Sto-EM och då är det 800 000 kronor i första pris. 

Då hon missade starten i montéloppet så är detta lopp på lördag viktigt i förberedelserna. 

– Nu ser jag gärna att hon visar att hon vill vara med, att hon ser fin ut och att hon går bra. Vad placeringen blir är inte lika viktigt som i nästa lopp. Nu har hon spår 1, så det kan vara så att hon aldrig får se dagens ljus. Men hon behöver starta för att få lopp i kroppen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!