Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den enda sporten som inte tar paus

Foto: Josefin Johansson/Expressen
Foto: Josefin Johansson/ Expressen

Fotbollsligorna kom aldrig till spel, hockeyslutspelet ställdes in.

Idrotten i Sverige står våren 2020 stilla - med ett undantag.

SportExpressen har tagit sig bakom kulisserna på den enda sport som ännu inte stängts ned. 

Det är en vanlig tävlingsdag på Solvalla men ändå inte. Stallbacken är närmast tom på folk och vid grindarna kontrolleras det strängt vilka som får komma in. Eftersom travsporten - numera utan publik - räknas som en arbetsplats, kan tävlingarna fortsätta trots regeringens beslut om sammankomster med maximalt 50 personer.

Hästarna kommer av banan efter första loppet och Örjan Kihlström lämnar över tömmarna till en skötare som kommer springandes. Trots att det är kyligt ute så är han glad över att tävlingarna går att genomföra.

 – Vi skulle bli fruktansvärt hårt drabbade om vi skulle sluta köra så vi får vara tacksamma så länge som vi kan hålla i gång. Vi har väldiga fördelar eftersom att vi vistas ute på stora ytor och de flesta som jobbar med det här är ute på gårdar och träffar inte så mycket folk. När det gäller smittorisken ligger vi väldigt bra till om vi säger så.

”Travet är unikt på det sättet”

Rutinerna för kuskarna ser något annorlunda ut efter coronavirusets utbrott. Inga alkotester genomförs som brukligt innan tävlingarna. Testet tas bara om banans funktionärer ser något misstänksamt. Utöver det är kuskarna ombedda att byta om i bilen eller hästtransporten. 

Det brukar skojas om att hästfolk hellre umgås med hästar än människor – och för en gångs skull så kan det ses som en fördel. 

– Vi är nära djuren och inte särskilt nära andra människor och på stora ytor utomhus. Travet är ju unikt på det sättet och det är därför det går att fortfarande köra, säger kusken Emilia Leo. 

Har du märkt av ett ökat intresse för travsporten nu när mycket annat står stilla?

– Det är flera som hör av sig om tips som inte kan så mycket och även från exempelvis Frankrike hör folk av sig och frågar om hästar. Man vill inte dra nytta av något dåligt men om vi kan få några fler att bli intresserade av trav och att vi kan fortsätta köra så är det kanon om det blir så. 

Emilia Leo menar att hon märkt av ett ökat intresse från aktörer som inte brukar spela på svensk travsportFoto: Josefin Johansson/Expressen

Hela Europas hästnäring hänger på Sverige

I några av de länder där travsporten är som störst pågår just nu inga tävlingar på grund av ländernas respektive restriktioner. Norska travsporten har drabbats hårt ekonomiskt av att tävlingarna står stilla och deras överlevnad hänger i stort sett på svensk travsport just nu. 

Camilla Garman, vd för Norsk Rikstoto, sa i en intervju med NRK häromdagen att nästintill hela Europas hästnäring just nu hänger på att det går att spela på hästar i Sverige. 

En av tävlingskvällens tränare, Kenneth Haugstad, är norrman och berättar att han fått en ny tjänst under ett par månader framåt som travexpert i Norge för att lära dem om svensk travsport. 

– Det finns inget annat att spela på just nu och folk vill spela. De vill ha spänningen så jag hoppas att vi kan hålla ihop det här, säger Kenneth Haugstad och betonar vikten av att sporten rullar:

– Det är jätteviktigt, att vi har lite intäkter. Det är det här vi lever av och har vi inga pengar att köra om så blir det svårt. Då tröttnar hästägarna och vill inte ha häst i träning. Då är det många som skulle få det svårt. 

Ett av de nyaste tillskotten till Sveriges etablerade kuskelit är Rikard N Skoglund. Han står och pekar ut över en folktom stallbacke och förklarar: 

– Det är bara att titta – det är nästan ingen här. Det är mer folk inne på bussen i Stockholm än vad det är här. An den anledningen tycker jag att det inte finns någon anledning att vi inte ska köra. Sen är det bra att vi kör så att folk har något att titta på. 

Även Kanal 75:s medarbetare håller sig på behörigt avstånd när de intervjuar aktiva på stallbacken

Stor ökning i omsättning på streckspelen

Kvällens stora streckspel, V86, sätter i gång och loppen växlar mellan Solvalla och Åbys travbana i Mölndal. Startbilen rullar medan läktaren ekar tom. Desto ljusare ser det ut för spelet. V75 i lördags omsatte drygt 113 miljoner – motsvarande dag i fjol omsatte 99 miljoner kronor och då var det jackpot.

– Först och främst vill vi verkligen understryka att det här är ett läge vi önskar att vi aldrig hade hamnat i. Situationen är verkligen svår och jobbig för alla i samhället, säger Nicklas Jonsson, som ansvarar för spelet på hästar hos spelbolaget ATG, och fortsätter: 

– Men vi märker av det ökade intresset på flera olika sätt. Omsättningen på våra mest populära hästspel går bra och fler kunder än normalt är inne på atg.se för att kolla in startlistor, läsa nyheter och för att spela. Å andra sidan så minskar våra sportspel eftersom alla ligor och tävlingar har stängts på grund av pandemin. Så vi är tacksamma att spelet på hästar kan kompensera den förlusten.

Startbilen släpper ett av kvällens startfält inför tomma läktar – travet räknas numera som en arbetsplats

Stjärnkusken: ”Det är surrealistiskt” 

Erik Adielsson har precis vunnit lopp åt den legendariske tränaren Stig H Johansson. Han sätter sig på stenmuren utanför inskrivningen och hämtar andan. Solvallakusken är försiktigt optimistisk till teorin om travsportens uppsving. 

– Det är klart att det är ett väldigt stort intresse för travet. Det är inget snack om det. Det är jättebra för travet men jag måste säga att man är ödmjuk i situationen ändå. Man vet otroligt många som lider fysiskt och tappar jobb och så vidare. Det är en helt unik situation.

Han betonar vikten av att travsporten kan fortsätta rulla mycket tack vare de stora ytorna på tävlingsområdet och att interaktioner som att hämta och lämna över hästar i stort sett bara sker utomhus. 

– Om det går tror jag att det är bra om vi kan fortsätta köra, för oss som sport, sen märker man också bland vänner och så att de tycker att det är kul att ha något att följa. Så länge vi kan hålla öppet så är det klart att vi ska göra det.

– Men jag har svårt att stå och skrika med en fanfar och skrika vad bra omsättning det är för man vet hur det påverkar hela samhället och världen. Det är surrealistiskt.