Motståndet var helt chanslöst

Publicerad

Björn Goop hade en fin dag på jobbet.

Så också Readly Express.

Det fanns mycket travgodis i gottepåsen den här lördagen.

Solvalla har dukat upp för travfest hela helgen med kanonlopp efter kanonlopp. Och redan första dagen fick vi njuta av hel del vassa prestationer.

Det är svårt att inte börja med superhästen Readly Express. Jorma Kontio var strålande nöjd på förhand. Värmningen var nämligen bättre än vanligt.

Själva loppet bjöd inte på någon större dramatik. 88-procentaren blev av med spets men gick direkt ut och övertog.

Efter ett slutvarv i 09-fart hade de övriga, så klart, inte en chans och det var härligt att se Readly Express så här fin med tanke på att han inte såg som bäst ut i senaste starten. Ni vet, den gången när han travade 1.09,9 över medeldistans?

Undantagshäst var ordet.

Efter gårdagens seger i EM för femåringar har han 18 segrar på 21 starter. Har heller aldrig varit sämre än tvåa och har nu kutat in över nio miljoner. 

Nästa start blir troligen i SM. Grattis, Åby!

***

Mer Timo Nurmos blev det. Zenit Brick ser fullständigt lysande ut just nu och har utan tvekan lagt i en växel till.

Triumfen i silverfinalen var ingen bluffseger, direkt. Björn Goop körde vaket fram till utvändigt ledaren och sedan hade ekipaget full kontroll.

– Han kom med bevisad toppform och den höll i sig. Jag hade kanske vunnit även om jag suttit kvar och attackerat i spåren, men nu tjänade vi några meter extra trots allt, sa segerkusken.

***

Allt var dock inte guld och gröna skogar för Timo Nurmos. Hans favorit i Europaderbyt, Global Trustworthy, gjorde dessvärre bort sig med galopp redan innan bilen hade släppt fältet. 

Den mer maxade utrustningen gjorde att hästen blev för pigg.

Även själva loppet blev dramatiskt när ledande franske gästen Drole de Jet ledde in på upploppet, men bröt ut ett helt spår. Utvändige Monark Newmen och i tredjespår anfallande Born In the U.S.A. tvingades följa med ut i banan.

Ledaren (alltså i andraspår) höll undan knappt men säkert, men resultatet dröjde.

Fransmannen fick dock behålla segern. Måldomarnämnden ansåg att de andra ekipagen kunde köra för fullt hela tiden, utan att behöva korrigera hästarna, trots att Drole de Jet sprang ut. 

Hade de inte kunnat det så hade det blivit tal om nedflyttning av vinnaren. En svårbedömd situation som nog hade kunnat gå åt båda håll.

39 000 kronor i böter blev det för vinnarkusken för Pierre Vercruysse. För att han inte höll rakt spår på upploppet och inte heller drev sin häst korrekt.

***

V75-avslutningen, EM för treåringar, bjöd på en oerhört imponerande vinnare. Riordans sto Vamp Kronos skojade med grabbarna. Rejält. 

Efter en långsida á la Goop (vilken fart han får på hästarna) där hon bara blåste förbi fältet fortsatte hon i samma raska tempo och segern skrevs till överlägsen.

Detta efter att hon avslutat det sista varvet i trakterna kring 1.10. Jösses!

Under söndagen fortsätter topptävlingarna på huvudstadsbanan med Kriteriet och Oaks. 

Timo Nurmos kan få en bra dag igen. Villiam och Hevin Boko är nämligen mina vinnare i de klassiska loppen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag