Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Motståndet var helt chanslöst

Björn Goop hade en fin dag på jobbet.

Så också Readly Express.

Det fanns mycket travgodis i gottepåsen den här lördagen.

Solvalla har dukat upp för travfest hela helgen med kanonlopp efter kanonlopp. Och redan första dagen fick vi njuta av hel del vassa prestationer.

Det är svårt att inte börja med superhästen Readly Express. Jorma Kontio var strålande nöjd på förhand. Värmningen var nämligen bättre än vanligt.

Själva loppet bjöd inte på någon större dramatik. 88-procentaren blev av med spets men gick direkt ut och övertog.

Efter ett slutvarv i 09-fart hade de övriga, så klart, inte en chans och det var härligt att se Readly Express så här fin med tanke på att han inte såg som bäst ut i senaste starten. Ni vet, den gången när han travade 1.09,9 över medeldistans?

Undantagshäst var ordet.

Efter gårdagens seger i EM för femåringar har han 18 segrar på 21 starter. Har heller aldrig varit sämre än tvåa och har nu kutat in över nio miljoner. 

Nästa start blir troligen i SM. Grattis, Åby!

***

Mer Timo Nurmos blev det. Zenit Brick ser fullständigt lysande ut just nu och har utan tvekan lagt i en växel till.

Triumfen i silverfinalen var ingen bluffseger, direkt. Björn Goop körde vaket fram till utvändigt ledaren och sedan hade ekipaget full kontroll.

– Han kom med bevisad toppform och den höll i sig. Jag hade kanske vunnit även om jag suttit kvar och attackerat i spåren, men nu tjänade vi några meter extra trots allt, sa segerkusken.

***

Allt var dock inte guld och gröna skogar för Timo Nurmos. Hans favorit i Europaderbyt, Global Trustworthy, gjorde dessvärre bort sig med galopp redan innan bilen hade släppt fältet. 

Den mer maxade utrustningen gjorde att hästen blev för pigg.

Även själva loppet blev dramatiskt när ledande franske gästen Drole de Jet ledde in på upploppet, men bröt ut ett helt spår. Utvändige Monark Newmen och i tredjespår anfallande Born In the U.S.A. tvingades följa med ut i banan.

Ledaren (alltså i andraspår) höll undan knappt men säkert, men resultatet dröjde.

Fransmannen fick dock behålla segern. Måldomarnämnden ansåg att de andra ekipagen kunde köra för fullt hela tiden, utan att behöva korrigera hästarna, trots att Drole de Jet sprang ut. 

Hade de inte kunnat det så hade det blivit tal om nedflyttning av vinnaren. En svårbedömd situation som nog hade kunnat gå åt båda håll.

39 000 kronor i böter blev det för vinnarkusken för Pierre Vercruysse. För att han inte höll rakt spår på upploppet och inte heller drev sin häst korrekt.

***

V75-avslutningen, EM för treåringar, bjöd på en oerhört imponerande vinnare. Riordans sto Vamp Kronos skojade med grabbarna. Rejält. 

Efter en långsida á la Goop (vilken fart han får på hästarna) där hon bara blåste förbi fältet fortsatte hon i samma raska tempo och segern skrevs till överlägsen.

Detta efter att hon avslutat det sista varvet i trakterna kring 1.10. Jösses!

Under söndagen fortsätter topptävlingarna på huvudstadsbanan med Kriteriet och Oaks. 

Timo Nurmos kan få en bra dag igen. Villiam och Hevin Boko är nämligen mina vinnare i de klassiska loppen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!