Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De reser 153 mil – för ett enda lopp

Foto: TR Media/KANAL 75

Den folkkära travhästen Olle Rols har hittills bara visat upp sig för travpubliken i södra och mellersta Sverige. 

Men nu kommer han till Bodentravet - som är hemmaplan för tränaren Mats Rånlund. 

– Jag åkte ner till Skåne november 1985 och skulle vara där i fyra månader, säger han. 

Jägersrohästen Olle Rols har blivit en publikfavorit hos många. Den lilla hästen har gång på gång överbevisat travexperterna. 

Hittills har hästen bara bekantat sig på travbanorna i södra och mellersta Sverige. Men på lördag gästar hästen Bodentravet där han kommer till start i V75-5. 

Hästens tränare, Mats Rånlund, är med bekant med Bodentravet. Han flyttade därifrån till Skåne för 33 år sedan tillfälligt - trodde han. 

– Jag åkte ner till Skåne november 1985 och skulle vara där i fyra månader. På den tiden körde man inte trav under dessa månader där uppe. Så då tog jag mina bästa hästar och åkte ner men de fyra månaderna gick fort och jag är ju kvar än.  

”Lite nostalgi”

Senaste starten Mats Rånlund hade på Bodentravet var för trettio år sedan. Men nu är det dags igen. 

Han tror att loppet ska passa hästen fint. 

– Jag vart lite sugen på loppet för jag tror att 2640 meter är en fördel för Olle Rols. Så blir det så klart lite nostalgi att komma tillbaka nu också. 

Han har hamnat utanför pallen de tre senaste starterna - vilket i Olle Rols fall inte är så vanligt. Men Rånlund tvivlar inte på formen. 

– Jag tror att han är i väldigt bra form, men det är hård konkurrens. Han hoppade tyvärr på Mantorp senast,  men han gick 1.12.4 sen efter galoppen trots att han galopperade bort 40 meter. Han gjorde ett fantastiskt lopp. 

En lugn resenär 

Jägersrohästen kommer att börja sin resa mot Bodentravet tidigt torsdag morgon, första anhalt blir Hudiksvall. Efter övernattning och lite vila där, så fortsätter resan mot slutdestinationen. 

–  Resor har aldrig bekommit honom. Han står lugnt och stilla när han reser och äter mest hö. Hade han inte varit det så hade man aldrig valt att resa så här långt. 

Mats Rånlund trivs med att visa skåningarna det fina med en sommarkväll i Norrbotten. 

– Det är en upplevelse att vara där. Jag tror att någon ägare ifrån Skåne åker upp. Jag har haft några skåningar med mig upp ett par gånger och de blir lika förundrade över varje gång över att det är lika ljust klockan tolv på natten som klockan tolv på dagen, de trodde att det bara var en myt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!