Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”De hästarna som visat sig vara absolut störst”

Readly Express och Propulsion bjöd på en ikonisk spurtduell i Åby Stora Pris, där Propulsion utropades som vinnare efter uppförstorat målfoto Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Timo Nurmos och Readly Express Foto: Trav & Galoppronden
Daniel Redén och Propulsion Foto: Lars Jakobsson/TR Media

I Åby Stora Pris var det inte mer än en nos som skilde dem åt. 

Nu återstår ett sista möte mellan giganterna Readly Express och Propulsion.

– Det är inte så att vi är bästa kompisar och sitter och fikar på kvällarna, säger Daniel Redén. 

Årets upplaga av Elitloppet är på förhand uppbyggt som en duell mellan Propulsion och Readly Express. De två hästar kunde inte hamna i samma försök – det för att optimera chansen till en duell i finalen. 

Men att det skulle vara en duell är inget som Readly Express tränare Timo Nurmos ägnar speciellt mycket tid att tänka över. 

– Jag tänker inget på det. Det finns många bra hästar i loppet. Det är inte bara han och det är ju inte kul att vara ensam om att ha en bra häst. Då blir det ingen nerv. Det är inte kul att vara ensam på banan, säger han och skrattar.

Daniel Redén menar att duellsnacket är rättmätigt: 

– Det är de hästarna som visat sig vara absolut störst, säger Redén. 

”Han har varit före Readly Express i Sverige” 

I fjol i Åby Stora Pris fick Readly Express se sig knappt besegrad av Propulsion. Och det finns en ömsesidig respekt konkurrenterna emellan. 

– Jag har sett honom många gånger och det är ju en jättefin häst. Han har haft en fin karriär och det är kul att möta honom, säger Timo Nurmos.

Daniel Redén menar att hästarna skiljer sig åt när man tittar på deras karriärer. 

– ”Proppen” har ju tålt att starta på i nästan varenda lopp med en miljon i förstavinst. Readly Express går verkligen för de största loppen och har gjort det fantastiskt. bra. Så de är väldigt olika där. Överlag är de nog ganska lika, båda vill vinna. De vill vara först. Vi får tänka på att ”Proppen” varit före Readly Express i alla lopp i Sverige. Det har vi med oss på vår sida, säger han och skrattar. 

Två olika läger 

Men det är ändå svårt att påstå att det finns någon större rivalitet mellan Nurmos och Redén. Daniel Redén ser positivt på att det är två hästar som är affischnamn inför storloppet. 

– Jag tror det betyder mycket. Framför allt eftersom det blivit två läger. Många håller på ”Proppen” och många håller på Readly Express. Det blir lite pajkastning däremellan. 

Han fortsätter: 

– Det tror jag är bra och det tror jag är så det ska vara. Visst kan jag bli arg om någon skriver något negativt om min häst på Twitter, men det är en del av ”spelet”. 

”Inte så att vi är bästa kompisar” 

Att ha fyra hästar med i Elitloppet är något som Timo Nurmos menar är respektingivande när han ska beskriva tränarkollegan. 

– Det är otroligt bra gjort. Man måste säga att han har satsat mycket och gjort det riktigt bra. Att satsa på lite äldre hästar och lyckas så bra, det är imponerande. 

Daniel Redén svarar rakt på frågan om vad han känner för sin konkurrent:

– Det är inte så att vi är bästa kompisar och sitter och fikar på kvällarna. Däremot har jag en otrolig respekt för honom och det han gör. Jag tror man måste tänka lite utanför boxen. Timo lyssnar mycket på hästarna precis som jag gör. Vi tränar nog väldigt olika, men det blir rätt. Det man tror på blir rätt. Det går inte att kopiera. Det var när jag började lyssna på mig själv som tränare som det började gå bra. 

SÅ HÄR HAR DET GÅTT TIDIGARE:

Vincennes, Prix d'Amerique
27 januari 2019

Readly Express 3:a
Propulsion: 5:a

Östersund, UET Trotting Masters Final
16 september 2018

Propulsion: 1:a
Readly Express: 3:a

Åby, Åby Stora Pris  
11 augusti 2018

Propulsion: 1:a
Readly Express: 2:a

Vincennes, Prix d'Amerique
28 januari 2018

Readly Express: 1:a
Propulsion: 3:a