Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De flesta säger att det var bättre – det tycker inte jag”

Stig H Johansson Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Stig H Johansson med tidigare stjärnhästen Victory Tilly Foto: Trav & Galoppronden

Mästertränaren Stig H Johansson har varit med länge och vunnit det mesta.
Numera har han valt en tillvaro som inte handlar lika mycket om hetluften. 

Men lita på att 74-åringen fortfarande njuter av arbetet med hästarna – och framtidstron på travsporten, den är stor: 

– De flesta säger att det var bättre förr men det tycker inte jag, inte inom travsporten i alla fall, säger han. 

Under Stig H Johanssons storhetstid var hans sportsliga dominans något som sällan skådats. Köerna ringlade av ägare som ville sätta hästar i träning hos honom och han kunde välja och vraka. Men inte bara det. 

Han influerade travsporten, genom sättet han pratade, i det skicket han visade upp sina hästar – och hans rakryggade hållning i sulkyn med korrekt tömfattning har blivit närmast ikonisk.

Stig H ingav respekt i flera travgenerationer – och det gör han fortfarande så klart.
Men numera har han skalat ned sin verksamhet. Hans stall har gått från över 100 hästar till 20. Men hans intresse för hästarna är lika stort. Han beskriver att han i dag har mer tid, men tro inte att han lägger den på annat – Stig H Johansson trivs fortfarande bäst med att vara i stallet. 

”Finns lite tid för något annat”

I stallet på Stora Alby är boxarna fortfarande fulla, men det är inte längre Stig H Johanssons träningsadepter som fyller alla boxar. En annan Solvallatränare, Svante Båth hyr nämligen drygt 60 boxar på anläggningen.

– Det är fullt i alla ladorna. Gården ska förhoppningsvis bära 100 hästar här med banor och allt sånt. Allt ska hinnas med att skötas. Men det ska nog funka, det har det ju gjort för mig, säger Stig H Johansson. 

På ”Mästers” egna träningslista finns i dag 20 hästar och i skrivandets stund har stallet gjort 72 starter fram tills i början av augusti. I fjol blev det 236 starter. 

– Verksamheten är väldigt liten nu förhållandevis till vad jag har haft under en väldigt lång tid. Nu har vi lite drygt 20 travhästar. Som mest hade jag 120-150 hästar, då var det mycket hästar varje tävlingsdag. Nu blir det oftast 2-3 stycken varje träningsdag. 

Hur trivs du med att ha färre hästar?

– Ska man tävla på toppnivå som jag har gjort under många år så krävs det väldigt mycket hästar. Då krävs det också mycket mer jobb, man behöver mer personal och sen får jag jobba mer själv naturligtvis. Även om jag jobbar tillräckligt nu också. Det är ett val som jag har gjort med eftertanke. Jag själv hade inte trott att det skulle bli några problem att trappa ned och jag tycker att det funkar väldigt bra. Jag är väldigt nöjd med min tillvaro nu. Det finns lite tid för något annat än bara stallet också. 

Fortfarande lika mycket i stallet 

Någon stress eller stingslighet känner han inte över att verksamheten i dag är mindre.  

– Jag känner mig lugn i det här. Tillställningen här ute på Alby är välplanerad. Det kommer inte som någon överraskning. Det hade varit skillnad om jag stått här och alla hästägare tagit ifrån sina hästar. Då hade de blivit en annan grej. Nu valde vi det här själva och det känns väldigt bra så här långt i alla fall. 

Men att Stig H Johanssons liv förändrats väsentligt sedan nedtrappningen går inte att påstå. 

– Jag är i stallet hela tiden egentligen. Men det är inte samma jäkt och stress som när man hade så mycket hästar. Då gällde det att ha en helt annan planering för att få det att funka. Nu är det mycket enklare med antalet hästar. 

Har du fått säga nej till ägare?

– Ja, när jag skar ned från mycket hästar. Det var inte från en dag till en annan men det förbereddes undan för undan. Många gick naturligt när de hörde de här idéerna från min sida. Det var inga problem med att göra den omställningen för verksamheten, det funkade väldigt bra. Både för mig och hästägare också tror jag. 

”Folk glömmer när man inte är med i rullarna”

Jag har hört flera berättelser om hur du kunde välja och vraka bland hästar.

– Ja, jag var ju i den situationen då att jag inte kunde ta emot alla hästar som erbjöds mig. Det är en väldigt gynnsam position om man ska vara stortränare. Att det bara köar hästar som vill in. Så hade jag det naturligtvis i många år, säger han ödmjukt.

Saknar du den hetluften något?

– Ja, det är klart att man gör det. Jag har okej material men jag skulle vilja ha in några till spetshästar som kan visa upp sig på banorna. Folk glömmer också bort när man inte finns med i rullarna längre. Det kan oftast bli så. Topphästar har jag några stycken som är fina. Men det finns alltid plats för fler av dem.  

En av topphästarna som står i Stig H Johanssons stall är Diamanten som har drygt 7,2 miljoner kronor på kontot. Men hästen har ännu inte startat i år. 

– Han är behandlad och har fått en liten paus. Men han känns fin och ska väl starta om 10-14 dagar. Det är en sådan där häst som man bara tycker om. Det är en kanonhäst givetvis. 

Är det sådana hästar som håller uppe motivationen?

– Nja, jag kan nog bli väldigt motiverad av en ettåring också som man ser en potential i. Det är kul naturligtvis att fostra sådana och ha en förhoppning om att det kan bli en riktigt bra häst.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren?

 

– Att spelet fortsätter att hålla en hög nivå är väldigt viktigt för att hästägarna ska ha någon möjlighet att kunna finansiera saker så att det inte kostar för mycket. Skulle det bara kosta med de dyra avgifterna som är för att träna häst i dag, då tror jag många tröttnar relativt snart. Det är förhoppningen att vi har pengar att köra om. Finns det pengar att fördelas så finns det en förhoppning, de som går på förhoppning en längre period kan hänga med bara därför. Det är en viktig bit tycker jag. 

 

Vilken häst har betytt mest för dig genom karriären?

 

– Det kan nog vara någon från när jag precis började, någon som skyndade på min karriär. Det var ingen speciell häst så. Jag hade väl två hästar när jag började och sen växte det till 10-15 hästar relativt snabbt. 

 

– Folk inom branschen ser hur utvecklingen är på de nya tränarna och jag hade väl tur som fick i gång min verksamhet på ett litet antal hästar, då växte det snabbt. Det var väl nästan att man var rädd att det skulle växa för snabbt. Material som sulkys och sådant var dyrt för mig då som inte hade så mycket pengar. Sen skulle man ha duglig personal också. Det är viktigt att komma i gång på rätt sätt. Det är inte bara ekonomiska resurser, man ska ha någon form av talang också så att man blir uppmärksammad relativt tidigt. 

 

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

 

– Det är väldigt många. Det är svårt att gradera dem. Men jag tycker väl att när jag vann Elitloppet med Victory Tilly, att det var det största beroende på lite olika omständigheter. Jag hade relativt små barn då som också deltog i vinnarcirkeln och det är sådant som etsar sig fast för all framtid.

 

– Victory Tilly går kvar på ägorna och är 24 år nu. Han är inte speciellt stukad tycker jag. Han är gammal och lite svankryggad. Men han är i god vigör tycker jag. Han har det bra helt enkelt. 

”Kan inte vara lojal mot mig då – naturligtvis”  

Proffskusken Erik Adielsson är en person som har betytt mycket för Stig H. Efter att han slutade köra lopp själv så har Erik varit hans förstaval bland kuskar.

– När man har en förstedriver på hästarna så har man det för att man tycker att det är en bra förmåga. Han hoppade upp bakom mina hästar direkt när jag slutade egentligen. Sen har han kört väldigt mycket åt mig, speciellt i början, då fanns det gott om hästar och väldigt många bra hästar. Då var det naturligt att han nästan alltid körde åt mig, säger han och fortsätter: 

– Nu har han också uppdrag åt Svante Båth, och han har väl 3-4 gånger fler hästar än vad jag har. Då kör han ibland hans hästar före mina, det har jag inga som helst problem med. Det är jättetydligt att det skulle bli så här, han kan inte vara lojal mot mig när jag har så lite hästar och när andra står och knackar på med topphästar. Då ska han naturligtvis välja det. 

Om utvecklingen: ”Många fler som är duktiga”

Stig H Johansson har under sina år som aktiv bevittnat utvecklingen inom travsporten och han beskriver att det i dag finns en stor kompetens i många led. 

Hästarna springer snabbare även i lägre klasser i dag. Finns det något stopp?

– Det är klart att det måste finnas något stopp någonstans, vad man kan konstatera är att det är mycket bättre på många sätt. Det är bättre hästmaterial och det är en oerhörd stor skillnad från 30-40 år sedan. Det är fantastiska härstamningar som vi har på hästarna med mycket amerikanskt i. Sen har kompetensen på veterinärer och tränare ökat undan för undan. Det är väldigt många fler som är duktiga i dag. 

Ett led i Stig H Johanssons satsning på framtiden är den genom sina stipendiater. Ett projekt han startade 1996 – och han tror att de nya proffstränarna kliver in i ett trevligare socialt klimat i dag. 

– Jag tror att tränarna i dag är mer öppna än vad man var för 50-60 år sedan. Hade man något som man trodde var bra så skulle man aldrig tala om det för en kollega, upplevde jag det som då. Det var rivalitet. Nu är det så öppet allting, det skrivs om hur man tränar, allt om sandbanor, rakbanor och vagnar. 

Han är även positivt inställd till mediebevakningen av travsporten.  

– Sen jag började så märkte man från år till år hur medier tog bättre tag om travsporten. Nu är det en väldig bevakning på travsporten från olika sorters medier. Det är väl bara positivt, då får vi gratis reklam. Sen blir det någon minusvariant när någon häst dör eller tränare åker dit på doping men det går inte alltid att undvika. 

Stig H Johansson var även han under en period delaktig i medieproduktioner, det då han satt som travexpert i tv-sändningar. 

– Jag tyckte att det var rätt så kul. Men sen då hade jag rätt mycket hästar när jag började med det. Det tog det lite av den biten som jag ville vara i stallet. Det var en rolig period, men det var väl bra att det blev ett slut innan jag själv gav upp.

”Så länge som jag hittar till stallet...” 

Det känns inte som att du kommer att ta dig en klassisk pension. 

– Nej, jag tycker att det är väldigt roligt med hästarna och nu har jag ett sådant järngrepp om verksamheten också eftersom att vi har så lite hästar nu. Man blir mer och mer närmare individen mot när man har 150 hästar. Då är de svårt att ibland till och med komma ihåg vad en häst gick för jobb senast. Nu är det lättare för mig på gamla dagar att hantera allt det där. 

Hur tycker du att travsporten tar hand om de äldre aktiva?

– Travsporten är kanske lite speciell om man är heltidsberoende av den. Det kan gå väldigt fort utför när man tappar hästar och då har man kanske inte så mycket att vända sig till om man hållit på med det här hela livet. Men jag tror ändå generellt att många har en väldigt bra tillvaro. Det är så mycket hästar i träning nuförtiden – och det är bra hästar också. 

Han fortsätter:

– Jag tror att det i regel är bättre än förr i tiden. De flesta säger att det var bättre förr men det tycker inte jag, inte inom travsporten i alla fall. Vi har bättre hästar att träna och köra. Jag ska inte säga att vi har bättre hästägare, men det är mer lättskött med hästägare. Nu har jag inte så många kvar men jag tror att vi höjt nivån på de flesta bitarna kring travsporten. 

Och lita på att vi kommer att få se Stig H Johansson i stallet länge till:

– Jag tänker att så länge som jag hittar till stallet så ska jag väl fortsätta att ha ett litet antal hästar. Jag tycker att det är kul. Jag vill inte lägga mig på sofflocket och göra något annat. Har jag möjligheter att hålla på lite med hästarna varje dag så tror jag bara att det är nyttigt för mig. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på att bevaka travsport.