Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”De aktiva tänker mindre på vikten”

Nathalie Blom Foto: / KANAL75
Stephanie Werder och Fredrik Johansosn Foto: Mikael Rosenquist
Fanny Olsson

Vikthets och obligatoriska invägningar har länge varit ett omdebatterat ämne inom både monté- och galoppsporten. 

Nu ger ryttarprofilerna Nathalie Blom, Stephanie Werder och Fanny Olsson sin syn på kraven i dag – där framför allt montésporten vittnar om en förändrad attityd. 

– Jag tycker det är barnsligt att spekulera om man väger 65 kilo eller 67 kilo, säger Stephanie Werder. 

Inom galoppvärlden är vikthets ett stort problem för många. Den legendariske – och adlade –  hindergaloppsjockeyn A.P. Mccoy har efter karriären vittnat om hur en bättre kosthållning kunnat förlänga hans karriär.  

En av de som lever med viktkraven är den svenska stjärnjockeyn Fanny Olsson, hon menar att det finns både för- och nackdelar. 

– Det är många gånger det kan vara jobbigt. Man måste hela tiden ha i åtanke att man måste träna lite extra och kanske inte äta lika mycket. Det är alltid något som sitter i bakhuvudet. Men det är en del av jobbet. Det finns många nackdelar med andra jobb också, som jockey är väl det den största nackdelen.                              

Inom trav-"grenen" monté – där hästarna rids i stället för att köras för vagn – så har problematiken tidigare funnits. Men nu är det bättre än någonsin.                       

– Tidigare var det tjejer som gick in och fotade invägningslistorna och skrev: ”Kolla vad den där väger”. Då kunde det handla om tre eller fyra kilo mer, vilket inte är någonting, säger Nathalie Blom. 

"I dag ligger vi bra till" 

Nathalie Blom är med i "montégruppen" som är med och styr över regelverket inom monté. Hon har bland annat varit med och beslutat om att ta bort invägningarna före loppen. Och hon tycker att viktgränsen som är nu, på 65 kg är en bra nivå. 

– Det har vi fått bort nu. Vi har tagit bort den obligatoriska vägningen både före och efter loppen. Så där ser jag egentligen ingen förbättringspotential, vi ligger på en hälsosam gräns. 

– I Finland ligger de på 55 kilo och här ligger vi på 65, så vi ligger bra till. 

"Vikten är jätteviktig" 

Sverige är i framkant alltså? 

– Ja, och vi har mer och mer föreläsningar. Hur viktigt det är med hälsan och så vidare. Det är ett problem i samhället, så har det varit. Men det är på väg åt rätt håll även där.

I galoppsporten ser vi dock inte samma utveckling, och ska vi tro Fanny Olsson kommer det aldrig bli aktuellt att plocka bort invägningarna. 

– Vikten är jätteviktig. Själva sporten är ju uppbyggd på att du ska ha rätt vikt när du sitter på hästen när du tävlar. Vikten spelar väldigt stor roll när det gäller hur fort hästen kan springa. Att det inte skulle vara någon invägning inom galoppen... Det kommer aldrig ske, säger hon.  

"Det blev ett stressmoment"

Inom montésporten vittnar Nathalie Blom om en förändrad attityd. Förut handlade snacket mer om att väga lite. Nu handlar det mer om att vara vältränad.

– Tidigare vet jag att man var inne mycket på det. Man kunde gå ner två-tre kilo om man åt mindre dagarna innan. Men man hade ingen aning om vad man gjort i loppen, och då är det ju inte värt det. Sedan ser man mellan raderna på andra tjejer att de inte äter något innan loppen och sen direkt efter loppet går alla och äter, säger Nathalie Blom.

– Men så är det ju… Du äter inte ett skrovmål innan du ska ut och spela en fotbollsmatch heller. Du spar ett kilo om du inte äter, du väger ju mer på morgonen än vad du gör på kvällen. Men i dag har det blivit mer avslappnat, det var en bra grej, fortsätter hon. 

Utöver viktpressen menar Nathalie Blom även att den obligatoriska invägningen bidrog till onödig stress inför tävlingarna.  

– Anledningen till att jag propsade för att man skulle ta bort invägningen innan var för att jag tycker det är jobbigt för mig som både kör och tider att behöva väga sig när jag vet att jag klarar vikten. Så vi har egentligen tagit bort det för att det varit ett stressmoment. Sedan har det också blivit bra på det sättet att de som är aktiva tänker mindre på vikten i dag, fortsätter hon. 

"Vill framstå som en förebild"  

Stephanie Werder, en av de stora profilerna inom montésporten, menar att tränarna i dag lägger ett större fokus på detaljer som stil, sits och taktik  

– Vi kan ju se vad vi väger allihopa och det är i princip samma hela tiden. Om någon har vägt mer kan de vara lika bra för det. Sedan har det också betydelse vilken häst du sitter på. Om någon konkurrent säger något i stil med: ”Kolla vad hon väger mycket”, vad spelar det för roll? Tränarna tittar mer på stil, sits och hur man rider loppet. Taktiken helt enkelt, säger hon. 

Den stora förbättringen till trots – upplever du att du fortfarande hör tjejer inom sporten som lägger stort fokus på vikten? 

– Jag tycker det är barnsligt att spekulera om man väger 65 kilo eller 67 kilo, jag tror inte det utgör någon skillnad. Sedan är det klart att det blir skillnad om man växer exempelvis tio kilo mer, är du dessutom inte tränad kommer du bli trött. Då tappar du stilen och balansen.  Men jag vill ju också framstå som en förebild för de yngre och snackar aldrig mycket om vikt, säger hon.  

Stephanie Werder har sedan tidigare ett förflutet som friidrottare, och vill i stället betona vikten av att hitta sin idealvikt. Hon berättar att en av hennes största idoler är den franske stjärnkusken Franck Nivard. 

– Jag är väldigt noggrann med att känna mig i toppskick när jag ska rida lopp. Jag har hört att Franck Nivard vägde in på strax över 70 kilo i ett av storloppen i Frankrike för några år sedan. Han är överlägsen i mina ögon och är en stor idol. Han har också påpekat att tekniken i sadeln är det som är viktigast, inte om du väger något kilo mer eller mindre. För egen tappar jag ett kilo under värmning och lopp, så jag brukar väga ett kilo mer inför tävling. 

"Alla kan inte bli jockey" 

Fanny Olsson menar att viktgränserna är olika i olika länder inom galoppsporten, men betonar samtidigt att alla inte är gjorda för att hålla på med sporten. 

– Viktgränserna blivit högre med åren, eftersom människorna blir större och större. Men alla kan inte bli jockey, och så kommer det aldrig vara. Det är samma sak som att alla inte kan bli basketspelare eller ishockeyspelare. De kommer aldrig ta bort viktkraven inom galoppsporten, säger hon och fortsätter: 

–  USA är det låg vikt och i exempelvis Sverige är den högre. Vilket gör att man alltid kan flytta. Det gäller helt enkelt att ställa sig själv frågan om man klarar av att hålla vikten, en strikt diet och träna mycket. Det är inte alltid kul, självklart inte. För min del är det värt det, för andra inte. 

"Fortfarande många kilon upp"

En som gått i bräschen vad gäller fysisk träning i stället för viktfokus inom monté- och galoppsporten är den före detta stjärnjockeyn Fredrik Johansson. 

Tidigare i år publicerades en Facebook-video där Johansson instruerar Stephanie Werder och montékollegan Madelen Berås – ett inlägg som sågs av över 50 000 personer.  

Stephanie Werder har tidigare hyllat ex-jockeyns metoder, och för ett par veckor sedan höll han i en kickoff på Jägerso – där Stephanie Werder med flera fick ta del av kost- och träningsråd som ska förbättra ryttarna. 

Medverkande var bland annat kostexperten Patrik Friberg. 

– Han fokuserar inte på att man ska väga lite, utan snarare på att man ska hitta sin grej. I mitt fall väger jag 57-58 kilo nu och är bra tränad. Jag gick upp nästan tio kilo när jag började träna. För mig är det fortfarande många kilo upp, i alla fall så att man kommer upp till 65-66 kilo, eller till och med två kilo mer, berättar Werder. 

"Mer poppis att vara vältränad" 

Känner du att du har bättre kunskap i dag än för några år sedan? 

– Vi hade mindre kunskap om kost för några år sedan. Under sommaren kan jag gå ner upp mot ett och ett halvt kilo, därför är det viktigt som idrottsutövare att man får i sig tillräckligt mycket vätska. 

– Det är det Fredrik påpekat, hur viktigt det är med vätska och rätt mat inför lopp. Det var ingen som kunde berättade för honom vad som var bra och dåligt. Han skulle önska att han visste mer om kost under sin tid som aktiv. Svensk trav- och galoppsport har gjort en fantastisk satsning som hjälper oss att bli utbildade. Det är inte i alla grundskolor som man lär sig nog. 

Nathalie Blom hyllar också satsningen. 

– Det är fantastiskt att han vill utbilda ryttare inom  både galopp- och montésporten. Alla som varit på de träningspassen säger att det är jobbigare än vad de är beredda på. Det säger sig självt att du rider bättre när du är vältränad. Väger du 40 kilo och inte är vältränad väger du tyngre än någon som väger 70 kilo och inte är tränad, säger hon och tillägger: 

– Det är jättekul att det blivit mer poppis att vara vältränad än att vara smal. Allt går att rätt håll. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!