Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför stoppades brutala bilderna i TV4:s sändning

Hästen Zarina Bi drevs hårt i värmningen inför V75-5 på Örebrotravet. 

Men TV4 valde att inte visa bilderna i sin travsändning. 

Nu förklarar de varför bilderna stoppades. 

– Det har inte funnits någon avsikt att mörka något, säger Rickard Segeborn, programchef på sporten på TV4 och C More.

Alessandro Gocciadoros häst Zarina Bi ströks hastigt inför det femte V75-loppet på Örebrotravet under söndagen. 

Anledningen: Tränarens medarbetare drev hästen hårt i värmningen, och ska ha haft synliga sår som gjorde att veterinären på travbanan valde att stryka hästen.

I V75 Direkt, som sänds i både TV12 och TV4 på lördagar, rapporterades det dock endast att hästen ströks efter en ”förseelse” – och tittarna fick inte se några bilder på den regelvidriga värmningen. 

Ett beslut som möttes av hård kritik på sociala medier. 

”Redaktörerna för tv-sändningarna från V75 i Örebro hade allt möjligheter att avslöja vidrigheterna som hände på banan. Avstod. Varför kan man fråga sig?”, skrev bland annat den rutinerade travjournalisten Lennart Persson. 

”Bilderna var djurmisshandel” 

Senare under kvällen valde kanalen dock att toppa sina sportsändningar med nyheten och nu förklarar TV4-sportens programchef Rickard Segeborn hur de resonerade. 

Vem bestämde vilka bilder som skulle visas i samband med att Zanira Bi ströks från V75 i går?

– Vår travredaktion fattade beslutet i direktsändningen i vår OB-buss. Redaktören gjorde bedömningen att bilderna var djurmisshandel och för grova för att kabla ut i direktsändning, svarar han i ett sms. 

Vidare menar han dock att de trots allt borde visat bilderna direkt. 

– Vår redaktör gjorde bedömningen att bilderna var för starka för att visa. Det har inte funnits någon avsikt att mörka något. Klippet skickades direkt till Svensk Travsport och riksdomare på banan för att göra dem på uppmärksamma händelsen. Djurskyddet är prio ett. Andra nyhetsredaktioner som velat ha klippet har fått det. Hemska bilder, men vi är självkritiska och borde ändå ha visat händelsen direkt och analyserat, diskuterat det och fokuserat på det i direktsändning. Vi har i dag i TV4 toppat våra sportsändningar med bilderna och nyheten.

”Finns inga direktiv att stoppa” 

Vilken information fick personerna i studion? Micke Nybrink (som var expert i sändningen) skriver i sin krönika i Aftonbladet att han såg händelserna i en reklampaus. Stoppades de från att ta upp det?

– Vår travredaktion såg bilderna, men beslutet som fattades där och då var att inte visa dem. Vi har utvärderat sändningen med redaktionen och bilderna borde ha visats direkt, händelsen borde ha analyserats och redovisats i sändningen.  Finns inga direktiv från TV4 att stoppa bilder, tvärtom. Vi har i dag i TV4 toppat våra sportsändningar med bilderna och nyheten.