Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför revolutionerar Åby hela travsporten

Timo Nurmos har knappast skrämselhicka, enligt Matts Olsson.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR Media

MÖLNDAL. Åby World Cup Trot plus konsert.

Ett grepp som tar trav-Sverige med storm.

– Unikt och genialt, säger Joakim Lövgren.

Åby revolutionerar travet. 

I augusti 2024 körs Åby World Cup Trot med en segercheck på sex miljoner kronor.

För att locka nya nyfikna arrangerar Åby samtidigt en konsert med förhoppningsvis en stjärna som kan dra uppemot 30 000 personer.

Reaktionerna hos folk runt om i trav-Sverige är väldigt positiva.

Jägersros Joakim Lövgren är närmast euforisk.

– Ett helt nytt grepp som är både unikt och genialt. Åby ligger alltid i framkant när det gäller att tänka nytt. Titta bara på citytravet för några år sedan då man körde lopp mitt inne i stan för att visa upp sporten. Den här tanken med att locka en ny publik via en konsert har jag aldrig hört talas om men jag är enbart positiv till tanken. Får man dessutom ihop loppet ungefär som March of Dimes i USA en gång i tiden är det upplagt för succé, säger Lövgren.

Tipset till Jon Walter Pedersen

Åbys tanke är att travloppet ska köras över den normala distansen för Åby Stora Pris – 3 140 meter. Att världens fetaste segercheck ska locka de mest kräsna tränare och ägare från hela världen att styra kosan mot Mölndal.

Att det loppet blir den enda under fredagen.

Jörgen Westholm har alltid åsikter värda att beakta.

– Det här låter fantastiskt spännande. Och då tänker jag inte bara på den höga prissumman utan att upplägget kan vara en inkörsport för många nya och unga människor att få upp intresset för travet. Att se hur spännande ett race är i verkligheten. Kanske kan till och med loppet på fredagen locka en hel del att komma till tävlingarna även på lördagen, menar han.

Samtidigt ger han Jon W Pedersen och co ett väl menat tips.

– Det gäller att få dit en artist med riktigt hög potential. Någon som attraherar den unga generationen. Det är den vi behöver få in som intresserad av vår sport och som förhoppningsvis blir nya hästägare, tillägger Westholm.

Det är just poängen bakom Åbys satsning.

”Applåderar initiativet”

Erik Adielsson är en av Sveriges vassaste kuskar och påläst som få andra.

– Åby testar en väldigt spännande idé. Och vi är många som hoppas och tror på succé. Prispengarna är smått sensationella och kommer ge avtryck i hela travvärlden, säger Adielsson.  

Stefan ”Tarzan” Melander är aldrig rädd för att säga vad han tycker och tänker. Han skriver ofta om travets pågående publikkris.

– Titta på Solvalla förra onsdagen. Ynka 270 personer på plats. Man hittar snart inte ord längre. Därför är Åbys upplägg ruggigt rätt. Man har ju ytorna och faciliteterna för det här.

– Vi måste göra allt för att locka publik till travbanorna. Försöka få tillbaka atmosfären runt racen även om jag också inser att det aldrig kommer att bli som förr, tänker ”Tarzan”.

Robert Bergh gillar också upplägget på hans tidigare hemmaplan.

– Det känns spännande och är värt att testa. Sedan ska kanske ett så stort lopp ligga inom ramen för V75 där den stora spelande publiken finns, anser Bergh.

Åby funderar som bäst på vilka spelformer som lämpar sig bäst för World Cup Trot. En diskussion att föra med ATG.

Fick väl inte skrämselhicka direkt

Timo Nurmos fick väl inte skrämselhicka när han satt och kikade på Prix de Bretagne i söndags.

Sällan har väl ett blekare race körts som en av uppladdningarna inför Prix d´Amérique. 

Visserligen är fransoserna mästare på att toppa sina hästar inför det stora slaget på Vincennes i januari men känslan är att den här årgången är väldigt tunn.

Allez, Calgary Games!