Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför är det rätt favorit i storloppet

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Dagen med stort D är kommen.

Prix d’Amerique ska avgöras och på High Five-spelet är det 30 miljoner extra i potten.

■■ Efter strykningen på Etonnant har vi 17 ekipage kvar som ska brottas om positioner i den franska start-tarmen, lägga upp den perfekta taktiken och efter 2700 meter på Vincennes hoppas vara först över mållinjen och skriva in sig i historieböckerna. Årets upplaga har en klar favorit i femårige Idao de Tillard som är en übertalang, men som mestadels tävlat mot kullkamrater och ska få sitt verkliga elddop här. 

Bakom är det väldigt öppet och det finns skrällbud som kan höja värdet ordentligt.

Jag tycker det är rätt favorit i loppet och rankar 6 Idao de Tillard överst. Thierry Duvaldestins talang har gått från klarhet till klarhet och mycket talar för att hästen ska göra precis som Bold Eagle och Face Time Bourbon och vinna Pd’A som femåring. Idao de Tillard har hårdheten som krävs och kan lägga flera speeder i loppen. Han har slagit äldre hästar tidigare (bl.a. Elie de Beaufort och Ce Bello Romain) och Clement Duvaldestin i sulkyn är mycket vårdad trots sin ringa ålder.

En stark favorit helt enkelt.

Det finns i boken att det kan bli dubbelseger för Duvaldestin. Det är svårt att inte älska 14 Flamme du Goutier och stoet ska räknas långt fram här. Hon fick en perfekt resa i monténs stora lopp Prix de Cornulier förra helgen och avgjorde säkert till slut. I fjol vann hon också Cornulier och följde upp det med en tredjeplats i Pd’A.

Jag tror hon kan göra om bedriften och landa på en pallplats.

När det kommer till storlopp på Vincennes ska man alltid ha koll på Jean-Michel Bazire. Den franske demontränaren har ”bara” en häst i loppet i 9 Hooker Berry. Han kvalade in via seger i Prix du Bourbonnais och har haft gott om tid för att förbereda sig hit.

Hooker Berry ska inte få en allt för tuff resa, men känslan är att Bazire trollar med styrningen och bjuder på ett visslande upplopp.

En häst jag gillat hela vintern är 3 Hussard du Landret. Han kvalade in tidigt och har gått två snällare lopp med dojorna på inför detta. Benoît Robin både tränar och kör och även om han inte är ett av de större namnen tycker jag han ofta bjuder på fina styrningar.

En rolig outsider.

Som sista häst i topp fem-ranken lyfter jag stålmärren 16 Delia du Pommereux. Hon var grym när hon vann Prix de Bourgogne på 1.09,6/2100 meter i början av månaden.

Längre distans nu är väl inget plus, men spurten kommer bita bra oavsett om tioåringen får en fin resa.

■■ Andrahandsfavoriten 2 Horsy Dream chansas bort på mitt system. Han har imponerat stort vid de senaste segrarna, men faktum är att han har fått perfekta lopp och det krävs lite flyt för att han ska vinna enligt mig. Chansas bort för att höja utdelningen, men är givetvis ett bud till en framskjuten placering om det stämmer. 13 Don Fanucci Zet gör en spännande start och är den svenskhäst jag tror mest på. Formen är ett frågetecken men är han i toppslag direkt duger han mycket bra här. En tänkbar outsider. 7 Honey Mearas med Örjan Kihlström i sulkyn tror jag får svårt att hävda sig och 10 Moni Viking och Björn Goop tror jag ändå saknar lite till toppformen som krävs för att segerstrida här.

RANK: 6-14-9-3-16-2-13.