Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Redén fälls – men slipper böter

Foto: Malin Albinsson / TR Media
Foto: LENA EMMOTH / TR Media / Lena Emmoth

Svensk Travsport har dömt Daniel Redén för det strikta tränaransvaret genom att ha startat den nervsnittade hästen Propulsion.

Däremot slipper han bötesbelopp, meddelar förbundet.

– Vad gäller ansvarsfrågan ser jag det som en seger för Daniel Redén, säger Redéns försvarsadvokat Jesper Arvenberg. 

Svensk Travsports dom mot stjärntränaren Daniel Redén har fallit.

Redén, vars häst Propulsion avslöjats med att vara nervsnittad efter Elitloppssegern 2020, har som tränare startat Propulsion 45 gånger i Sverige trots att han inte ansetts vara startberättigad. 

Svensk Travsport har yrkat på att om Svensk Travsports Ansvars- och disciplinnämnd (STAD) fann Daniel Redén skyldig till oaktsamhet skulle han straffas med böter på 200 000 kronor, och om nämnden ansåg ”det strikta tränaransvaret tillämpligt” bötfällas med 100 000 kronor.

STAD meddelar nu att Redén som tränare av oaktsamhet brustit mot förbundets tävlingsreglemente och därför hålls ansvarig. Däremot frias han helt från påföljd i form av böter.

– Det har varit tungt för alla inblandade att vi fått vänta så här länge. Att vi nu fått domen tror jag är en lättnad för alla. Att alla fått lägga fram sin syn på ärendet. Det har gått lång tid, säger Maria Croon, VD på Svensk Travsport, till SportExpressen. 

– Hästen har konstaterats tävlat otillåtet och nu då ärendet har avgjorts av STAD kommer vi att kräva betalning av den faktura som är utställd sedan tidigare när det gäller återbetalning av prismedel. Däremot döms han inte till några påföljder. Det är ett balanserat beslut. De drygt 26 miljonerna kommer vi kräva in och Redén får inga påföljder. 

”Kommit fram till ett balanserat beslut”

Varför har det tagit så lång tid? 

– Det kan jag inte svara på men det finns nog olika orsaker till det. Jag har förstått att det har varit svårt för nämnden att få alla samlade, bland annat hade Redéns ombud svårt att få till tider och sedan byttes det även ut några ledamöter i nämnden.

Har du pratat med Redén och hans ombud? 

– Vi har inte pratat. Beslutet kom klockan två till oss. Så det har precis kommit. 

Tror du att beslutet kommer stå fast? 

– Jag kan inte gissa eller spekulera i vad den andra parten gör. Jag anser att nämnden kommit fram till ett balanserat beslut. 

Utdrag ur domen mot Redén.
Foto: Skärmdump / STAD

Propulsion får startförbud för all framtid

”STAD finner att Propulsion genomgått ett ingrepp som ligger inom ramen för begreppet nervsnittning i ST:s regelsystem. Daniel Redén har därmed brustit mot reglerna. Det förhållandet att ST vid inregistrering haft uppgifter om att Propulsion varit nervsnittad och därefter tillåtits starta i tävlingar påverkar enligt nämndens bedömning inte det ansvar som ligger på tränaren enligt Tävlingsreglementet och Antidopningsreglementet. STAD beslutar också att Propulsion ska vara förbjuden att för all framtid delta i tävling”, skriver STAD i ett uttalande.

ST yrkar också på startförbud för hästen Propulsion för all framtid, ett beslut som Jesper Arvenberg menar kommer överklagas.

– Vad gäller ansvarsfrågan ser jag det som en seger för Daniel Redén. I och med det här beslutet blir han rentvådd från misstankarna som varit. Man kom fram till att det inte funnits några anledningar att misstänka att allt inte gått rätt till, säger Arvenberg och fortsätter:

– Men sedan kommer man fram till att hästen genomgått en behandling som inte varit tillåten och att hästen därför inte varit startberättigad. Den biten anser vi är felaktig och den kommer överklagas till överdomstolen.

Frias från bötesbelopp

Även om Redén döms för att ha brustit i sin oaktsamhet bedömer nämnden att Redén slipper påföljd i form av böter.

”Det finns enligt nämndens uppfattning inte något som tyder på att Daniel Redén haft någon anledning att misstänka att Propulsion genomgått någon otillåten behandling innan hästen kom till Sverige”, står det i domen från STAD.

De friar honom därför helt från att betala bötesbelopp.

Beslutet kan överklagas till förbundets överstedomstol inom 14 dagar.

Expressen rättar: I en första version uppgavs att Redén fått en bötessumma. Detta var felaktigt, Redén frias från påföljd i form av böter.

SportExpressen söker Daniel Redén.