Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dahlén: ”Jag tycker att Emilia Leo ska vinna...”

Foto: TR Media
Foto: TR Media

Målet inför säsongen var tjäna in en miljon kronor i inkörda pengar. 

Resultatet: Det dubbla. 

Rebecca Dahlén har haft ett succéår – och är nu en av fyra personer som kan ta hem priset ”Årets komet” på Hästgalan. 

– Det bara flöt på, jag vet inte vad som hände, säger hon. 

29-åriga Rebecca Dahlén är en av svensk travsports största talanger. 

2017 slog hon rekord med knappt 700 000 kronor inkörda. 

2018 toppade hon den siffran – rejält. Totalt blev det över två miljoner kronor intjänade.

Dessutom körde stallets hästar in över en miljon kronor. 

– Vi hade som mål att stallet skulle köra in en halv miljon och att jag skulle köra in en miljon. Nu körde stallet in en miljon och jag två miljoner. Vi dubblade allting. Det bara flöt på, jag vet inte vad som hände. Det är inte särskilt lätt som amatör heller, man får inte köra alla slags lopp, säger Rebecca Dahlén. 

”Får man ta upp en till person scenen?”

Belöningen: En nominering till årets upplaga av Hästgalan tillsammans med Emilia Leo, Magnus A Djuse och Marc Elias. 

Hur känns det? 

– Det är jättekul. Jag förstod att jag kunde vara ett tänkbart namn, men sedan fanns det ett helt gäng som jag tycker varit väldigt duktig.  Det är väldigt kul att man är en av de fyra. 

När det gäller chansen att vinna priset är Dahlén dock blygsam. 

– Jag tycker verkligen att Emilia (Leo) ska vinna. Om jag vinner skulle jag bli väldigt förvånad och kommer nog fråga ”varför?”, säger hon och skrattar. Jag vet inte om man får ta upp en till person på scenen? 

– Emilia och Magnus har gjort två säsonger som man normalt sett inte gör. Sedan har Emilia vunnit så mycket stora lopp också, det har inte bara varit breddlopp och lärlingslopp. Hon har kört lika mycket i högsta ligan. 

Vad tror du ligger bakom den egna succén? 

– Framför allt så är det hästarna. När man har något att åka med och själv känner att man har självförtroende eftersom hästarna är i ordning, då kommer så mycket gratis. Känner man att man har hästar som räcker till får man ett annat lugn i kroppen. Man kör inte så stressat och tar inga överilade beslut. Allting bara flyter på.  

”Hela upplägget var märkligt” 

Rebecca Dahléns framgångar har även visat sig på hemmabanan Solvalla, där hon 2018 var den amatör som vann överlägset flest lopp – och körde in klart mest pengar. 

Priset som årets amatör på Solvalla fick hon dock inte. 

Ett faktum hon tidigare uppmärksammat på Twitter och i en intervju med facktidningen Travronden. 

Där hon bland annat berättade att hon pratat med Solvallas sportchef Anders Malmrot om kriterierna till priset.  

 – Hela upplägget var märkligt, men det var inte så att det jag och Anders Malmrot pratade om bara handlade om mig. Men säg att Anders Eriksson vunnit 8 V75-lopp, men inte vunnit särskilt mycket lärlingslopp på Solvalla, ska inte han bli årets lärling då?

”Han visste ingenting – bara tagit över ett koncept”

Rebecca Dahlén fortsätter: 

– Det känns lite som att de vill att lärlingarna och amatörerna ska sitta och harva i amatör/lärlingsloppen. Det är som att man ska vara bra, men man ska inte vara bra nog. Det är väl mycket roligare om en amatör lyckas vinna lite större lopp på Solvalla än amatörloppen? Det tycker jag i alla fall.  

Enligt nuvarande kriterier ska priset baseras på prestationer i de amatörlopp som körs på huvudstadsbanan. Ett upplägg som Solvallas sportchef Anders Malmrot inte kände till. 

– Jag har hört från 20 personer att de inte gillar Solvallas upplägg, men Anders Malmrot sa att han inte hört ett ljud. Han visste ingenting. Det är inte hans upplägg heller, han har ju bara tagit över ett koncept, säger Rebecca Dahlén. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!