Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Då krävs en riktigt bra häst för att slå honom”

Jerry Riordan efter seger Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Aetos Kronos har över tre miljoner på kontot i år – och på söndag laddas den treårige hingsten mot svenskt Travkriterium.
Tränaren Jerry Riordan, 62, tror att han häst blir svårslagen.
– Om han är frisk och får ett bra lopp så krävs det en riktigt bra häst för att kunna slå honom, det är vad jag tror, säger han. 

Jerry Riordans treåriga hingst Aetos Kronos har under året seglat upp som en riktig kulltopp och kammat hem tre miljonlopp, Treåringseliten samt långa och korta E3-finalen. 

På söndag står Bold Eagle-sonen inför sin nästa stora uppgift, Svenskt Travkriterium med två miljoner kronor i förstapris. 

– Jag tror att han ser framemot det. Han gillar att tävla och är så cool. Han tar det lugnt hela tiden men när det är tävlingsdag så blir det något helt annat. Det är därför jag inte visste att han var så här bra innan han började tävla. Han var nästan lite lat hemma. Men efter några starter kom liksom tävlingsgenen fram på riktigt, säger Jerry Riordan och tillägger: 

– Hade det inte varit några pengar i prispotten hade han väl aldrig vunnit lopp. Det är som att han vet exakt vad som gäller när det är stora lopp på gång. 

”Krävs en riktigt bra häst då...” 

Vad anser du om hans chanser att vinna loppet?

– Om han är frisk och får ett bra lopp så krävs det en riktigt bra häst för att kunna slå honom, det är vad jag tror. Men Viking Kronos var ju kung och sen kom Varenne, så man vet ju aldrig. 

Vad skulle det betyda för dig att vinna Kriteriet?

– Jag har aldrig vunnit det förut. I den fasen som jag är just nu i min karriär så skulle det dock inte ändra så mycket. Jag skulle inte få fler eller färre hästar. Hade jag varit i trettioårsåldern så kanske jag hade fått 20 hästar till i träning. 

– Men det skulle betyda mycket på ett personligt plan, alla runt hästen är väldigt sammansvetsade. Sen skulle det vara ett kvitto på att mitt träningsupplägg fungerar. 

– Sen är det så att när man har en sådan här topphästar så handlar mycket om att bara inte förstöra något. Tränaren kan förlora loppet men hästen kan bara vinna. Hästen är så himla talangfull. 

Ändrar till öppet huvudlag 

Aetos Kronos kommer att resa från Halmstad upp till Stockholm under lördagen. 

– När det är ett lopp på eftermiddagen så föredrar jag att åka dagen innan. De får vila lite efter resan och vi behöver inte oroa oss något över resan själva tävlingsdagen. Nu tar det ändå fem-sex timmar och då behöver de vila upp sig några timmar. Vi försöker hålla rutinerna. 

Han kommer att gå utan skor som vanligt – men det blir en liten justering. 

– Den enda skillnaden är att han kommer att gå med helt öppet huvudlag. Det är ganska mycket häst i honom så vi försöker få honom lite mer avslappnad. Han är ingen häst som passar för små barn att köra, säger han med ett skratt. 

Svenskt Travkriterium

1. Upset Face – Adrian Kolgjini

2. Marvellous Tooma – Ulf Ohlsson (Frode Hamre) 

3. Power – Robert Bergh

4. Ubiquarian Face – Lutfi Kolgjini (Adrian Kolgjini)

5. Aetos Kronos – Örjan Kihlström (Jerry Riordan)

6. Usain Töll – Stefan Söderkvist (Admir Zukanovic)

7. Brother Bill – Jorma Kontio (Timo Nurmos)

8. Exodus Brick – Jörgen Westholm 

9. Bythebook – Erik Adielsson (Svante Båth) 

10. Djokovic – Mattias Djuse 

11. Criterion – Carl Johan Jepson (Fredrik Wallin) 

12. Staro Nashville – Joakim Lövgren