Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Då kommer folk vända dig ryggen”

Pierre Vercruysse.
Foto: Mia Törnberg / TR Media
”Du kan vara Björn Goop, Bazire eller vem som helst, har du inte rätt häst så kan du inte vinna”, Pierre Vercruysse om Björn Goops situation i Frankrike.
Foto: Malin Albinsson / TR Media
Foto: Maria Holmén / TR Media

Pierre Vercruysse, 59, har vunnit flera storlopp runtom i Europa. 

Nu är blickarna riktade mot hans hemland Frankrike och SportExpressen har tagit pulsen på fransmannen under det pågående vintermeetinget.  

Och vad säger han egentligen om de svenska stjärnorna? 

– Vi hade verkligen hoppats på att se hur Don Fanucci Zet skulle prestera här. 

Pierre Vercruysse inleder med att han är bekymrad över publiksituationen i Frankrike. Han har under karriären vunnit lopp som Prix de France och Europaderbyt samt tagit hem titeln i kusk-VM. Då har det varit med publiken på plats men nu ekar det tomt. Det beror inte bara på pandemin och restriktioner säger han. Numera är det lättare av att ta del av sporten på tv, där finns redan allt. 

Under intervjun befinner han sig i Cagnes-sur-Mer där det dagen därpå är tävlingar, men till helgen riktas alla blickar mot Vincennes. Då ska sista b-loppet, Prix de Belgique, köras på Parisbanan. Och han tror sig veta vem som vinner loppet. 

– Det är ett konstigt lopp eftersom att det är det sista inför Prix d'Amérique. Jag tror dock på Davidson du Pont. Han vann ifjol. Jag tror att Bazire kommer att försöka väcka honom. Han kommer att vara bra då till Prix d'Amérique. Redéns häst skulle ju ha varit med. 

”Vi hade hoppats på att få se Don Fanucci Zet”

År 2018 vann Readly Express, tränad av Timo Nurmos, Prix d'Amérique. Sedan dess har dock ingen svensk häst kunnat utmana på samma sätt, farligaste kortet från Sverige på fransk mark har varit Björn Goop. 

Rent generellt menar Pierre Vercruysse att det den senaste tiden funnits andra utländska gäster än just hästar från Sverige som imponerat den senaste tiden. 

– Vi hade hoppat på att få se hur Daniel Redéns häst, Don Fanucci Zet, skulle prestera här. Han hann bara göra ett lopp och sen blev han sjuk, kanske var det därför han inte var så bra heller. Han såg inte bra ut i värmningen, det var liksom ingen power i honom. Sen förra året och i år så är det norska och finska hästar som ser bättre ut än de svenska hästarna, det är så det är, säger Pierre Vercruysse och försöker minnas namnet på Timo Nurmos stjärnskott: Calgary Games. 

– Han är ett undantag, nu kommer han ju dock inte i vinter. Det är nog den nästa svenska stjärnhästen. Nu känner ni till hästen bättre än vad jag gör men det är bara vad vi tror. 

Franska banorna är tuffa och Vincennes är inte minst känd för den uppförsbacken som hästarna i tävlingstempo ska ta sig igenom. 

Skulle du säga att de franska hästarna är starkare? 

– Jag vet inte om de är starkare men de har ett annat blod. De kanske är bättre på en särskild distans och bana än andra hästar. Jag skulle dock inte säga att den ena är bättre än den andra. De är olika. 

”Då riskerar du att få ett sämre rykte” 

I Sverige används ofta ordspråket: ”Livet är för kort för att ägna sig åt franska hästar”. Det känner Pierre Vercruysse till. Travsporten präglas allt mer av tävlingsprogrammet i USA, där har det sedan länge satsats på unghästloppen och amerikanska hästar har också varit mogna tidigare i karriären. Det har också spridit en trend att hästarna får allt kortare tävlingskarriär. 

– Tränare som exempelvis Philippe Allaire kör som de gör i USA.  De börjar starta hästarna tidigt och tävlar de tills att dem är fyra-fem år. Sen om det är en valack kan de tävla på lite till. Fortsätter du att tävla en häst som är bra riskerar du att få ett sämre rykte om den den inte fortsätter lika bra. Men alla är inte så. Titta på Billie de Montfort, hon är elva år och ska tävla i Prix d'Amérique och gjorde det väldigt bra i fjol. Det är bra om hästen kan få en lång karriär, sen är det tränaren som gör det som är bäst för hästen.

Vad föredrar du själv? 

– Jag skulle vilja ha allt. Har du en häst som är tidig vore det ett misstag att inte starta på, han är förmodligen inte lika bra om du väntar ett år. Har du en ”okej” häst och som är lite sen så är det en annan situation. Jag tror att det handlar om att lyssna på hästen, säger Pierre Vercruysse och tillägger: 

– Något som är bra i Frankrike, jag vet inte hur det ser ut i Sverige, är att det finns ett tävlingsprogram som passar alla typer av hästar. Om du har en bra eller en medelhäst. 

Om Goop: ”Folk vänder dig ryggen” 

Björn Goop har de senaste åren varit ett stort namn i Frankrike. Efter segern i Prix d'Amérique förra året petades stjärnkusken bakom Face Time Bourbon. Goop har dock fortsatt tävla i Frankrike men inte med samma resultat. 

– I vilket sport som helst – så även i ”catchdriving” – vänder folk dig ryggen om man inte är i form. När han tappade ”Face Time” så var det stora problem med covid också. Han kunde inte åka till Frankrike lika ofta, dessutom har han ett stort stall i Sverige där det är mycket tävlingar på hemmaplan och runtom i Europa sju månader om året. 

– När han kom tillbaka till Frankrike, även om han har en fransk agent, så har han inte fått lika bra hästar. Du kan vara Björn Goop, Bazire eller vem som helst, har du inte rätt häst så kan du inte vinna. Han har bara vunnit två vinster hittills det här vintermeetinget och det har varit hans två bästa chanser.

– När du inte vinner så mycket så är inte folk intresserade. Jag har varit i den sitsen också. Har man inte bra hästar och det inte heller går bra i loppen så slutar folk ringa. Det är så det är. Det är en del av sporten. 

Än är det dock spännande lopp kvar i Frankrike, inte minst den sista helgen i januari. 

Vad tror du om Prix d'Amérique i år på förhand? 

– Face Time Bourbon kommer att vinna. Han är bättre än alla andra i resten av fältet. Allt kan hända men det är ett lopp känd för sina trafikproblem längs vägen och den som klarar av det bäst kommer att vinna. Jag var i Italien när han vann ”Lotterian” och ”ouff” det är en minst sagt en speciell häst.