Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Då hade karriären kunnat vara över”

Foto: Mia Törnberg / TR Media
Foto: Michael A. Lisa / TT NYHETSBYRÅN

Förra veckan berättade tränaren Åke Svanstedt att Hambletonian-vinnaren Captain Corey drabbats av en hovbensfraktur. 

Nu lämnar hästens ägare Robert Lindström lugnande besked om framtiden. 

– Hade han kört ett lopp till hade det kunnat bli betydligt allvarligare, säger han. 

Hambletonianvinnaren Captain Corey är en av världens hetaste travhästar. 

Hästen, som tränas av den svenske stjärntränaren Åke Svanstedt, har flera delägare i Sverige och när Svanstedt i tisdags berättade att superstjärnan drabbats av en hovbensfraktur var det många som satte andan i halsen. 

Det blir ingen mer start i år för hästen, men Robert Lindström, som ropade in hästen för 1,3 miljoner kronor på en auktion i USA sommaren 2019, är inte orolig över hästens framtid. 

– Det är ingen allvarlig skada ur ett tävlingsperspektiv. Vi kommer undersöka möjligheten att kontrollera spermakvaliteten för att se hur duglig han kan vara i avel och rent fysiskt. Men det har inte tagits något beslut där än. Vi kommer titta närmare på hur det ser ut under november. Delägargruppen har inte bestämt vare sig det ena eller andra. Det viktigaste är att hästen kommer tillbaka. 

Hur troligt är det att vi får se honom tävla igen? 

– Jag tror han har stor möjlighet att kunna komma tillbaka och tävla. Det ser jag inga problem med rent fysiskt. Däremot är det väldigt stora ekonomiska intressen i aveln. Jag vill inte föregå någonting just nu, inget är bestämt. 

Men rent fysiskt är du inte orolig alls? 

– Nej, det är jag inte. Vi hittade verkligen skadan vid rätt tillfälle. Hade han kört ett lopp till hade det kunnat bli betydligt allvarligare. Då hade karriären kunnat vara över nu. 

”Blev väldigt ledsen och bestört” 

Hur är den delen av hästägandet, att det är så små marginaler? 

– Direkt när man hörde om det blev man väldigt ledsen och bestört. Men jag satte mig ner och funderade lite, skadan hade ju faktiskt kunna komma veckan innan Hambletonian. Då hade hela säsongen varit förstörd. Nu har han i alla fall fått visa att han är bäst i kullen. Det hade kunnat vara mycket värre. Jag är bara glad och tacksam. 

Att hästens tränare Åke Svanstedt gärna ser att hästen fortsätter tävla råder det i alla fall inga tvivel om. 

– Han älskar hästen och vill gärna att han fortsätter tävla. Jag ska åka över till USA i veckan och träffa Åke. Men det dröjer någon månad innan vi vet vart vi står någonstans.