Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Croon: ”Kravet på Stall Zet kvarstår”

Maria Croon, vd Svensk Travsport, under en presskonferens om Propulsion-ärendet.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MALIN ALBINSSON / TR Media

Propulsion sprang under sin karriär på svensk mark in 26,3 miljoner kronor.
Prispengarna har nu fördelats mellan de hästarna som förlorat lopp mot stjärnhästen – och samtidigt har Stall Zet krävts på miljonbeloppet. 

Men den kommer de inte att betalas förrän ansvarsärendet kring tränaren Daniel Redén är avgjord, enligt Aftonbladet. 

– Om man inte betalar så kommer det att bli en process runt det, men det väntar vi med, säger Maria Croon, vd Svensk Travsport. 

Det var i början av juni som den norska travsajten tgn.no gick ut med uppgifter om att stjärnhästen tillika årets Elitloppsvinnare Propulsion skulle vara nervsnittad. Det var startskottet på en av travsportens största skandaler, en utredning av Svensk Travsport startades och i slutet av oktober presenterades den för en samlad presskår. 

Då konstaterade förbundet att Propulsion, sedan år 2015 då han kom till Sverige, har tävlat olovligen eftersom att han nervsnittats i USA innan Stall Zet köpte hästen. 

I samband med pressträffen annonserades det även att de pengar Propulsion sprungit in på svenska travbanor, 26,3 miljoner kronor, skulle fördelas bland de hästar som förlorat mot honom – och att resultatlistor skulle korrigeras. 

I december har prispengarna fördelats och för Aftonbladet bekräftar Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman att Propulsions ägare Stall Zet fått en faktura på beloppet 26,3 miljoner kronor. För tidningen berättar även Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, att den inte kommer att betalas i närtid. 

– Vi har bestridit fakturan och träffat en överenskommelse med Svensk Travsport att det inte kommer bli någon rättslig process kring den innan ansvarsärendet kring Daniel Redén är slutligt avgjort, säger Jesper Arvenberg till Aftonbladet. 

”Kravet på Stall Zet kvarstår” 

SportExpressen har pratat med Maria Croon, vd för Svensk Travsport, för att få klarhet i om Daniel Redéns ansvar i frågan har något att göra med de utbetalda prispengarna i och med att fakturan bestridits tills att ansvarsärendet kring tränaren är avgjort. 

– Det är olika saker. Om man inte betalar så kommer det att bli en process runt det, men det väntar vi med, och förhoppningsvis så löser vi alla delar i samband med att ansvarsfrågan är prövad i disciplin och ansvarsnämnden, säger Maria Croon och fortsätter: 

– Korrigeringen av prispengarna är en formalitet utifrån att hästen har startat olovligt och ansvarsfrågan är en annan som hanteras formellt av ett av de beslutande organen vilket i första hand är disciplin och ansvarsnämnden. 

Så att ST betalar ut prispengar till de som varit bakom Propulsion i resultatlistan är inte lika med att ST tar på sig det inträffade?

– Absolut inte. Det är en korrigering, samtidigt gick det ut en faktura till Stall Zet, hade det inte gjort det så hade vi fått stå för hela summan. Kravet på Stall Zet kvarstår.