Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chocken: ”Overkligt – kommer få rysningar”

Foto: Maria Holmén / Tr Media
Foto: LJ / TR Media

För andra året i rad startar Unique Juni i världens största montélopp Prix de Cornulier. 

Den här gången blir det med den unga norskan Matilde Herleiksplass i sadeln. 

– Jag gillar att satsa på unga och hungrig talanger, säger Jörgen Westholm. 

På söndag avgörs Prix de Cornulier som räknas som världens tuffaste montélopp med 315 000 euro till vinnaren, det vill säga runt 3.2 miljoner svenska kronor, på Vincennes i Paris. 

I loppet finns två svensktränade hästar med: Zarenne Fas tränad av Jerry Riordan och Unique Juni som manövreras av Salatränaren Jörgen Westholm. Den sistnämnda deltog i loppet även i fjol med utgick diskvalificerad. Till helgen får dock stoet en ny chans i loppet och det blir även en ny ryttare i sadeln – norskan Matilde Herleiksplass. 

– Hon har lyckats väldigt väldigt bra på Vincennes, det kändes kul att ge henne chansen. Hon har visat jättefin talang. Jag gillar att satsa på unga och hungrig talanger, säger Jörgen Westholm.

Tränaren är mycket nöjd med Unique Junis uppladdning och har som mål att ekipaget ska kunna vara med bland de fem bästa. 

– Hon har varit så fin under hösten och gjorde en fantomprestation 2020 på Vincennes. Vi vill verkligen prova på det igen. Förra året blev det snöslask på banan och vi hade valt att köra barfota och man fick inte ändra den dagen till skor. De flesta i det fältet kom bort för att de ”vallat” fel. Hon måste få en chans till revansch. 

Herleiksplass: ”Kommer att få rysningar” 

Matilde Herleiksplass arbetar till vardags hos Jean-Michel Bazire och förra året vann hon Montéeliten på Solvalla. Det har varit ett stort mål för henne att delta i det franska storloppet som ligger en vecka före Prix d'Amérique, men hon blev chockad när hon fick frågan om att rida den svenska hästen. 

– Jag tänkte bara: ”Va? Varför jag när det finns så många andra?”, säger hon och skrattar. 

– Det är jättestort, det känns lite overkligt att man får chansen att rida sådana här lopp redan nu. Jag är fortfarande bara lärling. Det är inte så många lärlingar som rider det här loppet direkt. 

Hur tror du att det kommer vara att rida ut på söndag?

– Jag kommer att få rysningar tror jag.

Vad tror du om Unique Juni? 

– Det är en bra häst. I det här loppet är de bästa montéhästarna med så det blir så klart tufft men hon har gjort en hel del bra lopp. Får vi pengar så är jag jättenöjd i alla fall. 

Titelförsvaren heter Bahia Quesnot och deltar även hon i loppet.