Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charlotte fick stjärnan av kända hockeyduon

Nahar vid seger i Elitloppet.
Foto: Mia Törnberg / TR Media
Nahar hemma i sin hage.

Hästskötaren Charlotte Andersson har funnits vid Nahars sida sedan 2012. 

Då var han mitt i tävlingskarriären med deras resa fortsatte även när den avslutats.  

– Hästarna blir ju som ens kompisar men han är mer som en familjemedlem, säger hon.

Favorithästen är en miniserie i fyra delar där Josefin Johansson har pratat med en travprofil som får berätta sin historia om en häst som betytt extra mycket utanför tävlingsbanan. 

Det var under våren 2012 som Charlotte Andersson fick Nahar som passhäst då stjärntravaren ställdes i träning hos hennes arbetsgivare Robert Bergh. Ett år därpå stod de tillsammans i vinnarcirkeln på Solvalla efter att Nahar vunnit Elitloppet. 

År 2017 la Nahar tävlingsskorna på hyllan, då hade han gjort 154 starter, tagit 45 segrar och sprungit in cirka 13,3 miljoner kronor. 

Efter karriären fick Charlotte frågan av ägarna – hockeybröderna Daniel och Henrik Sedin – om hon ville ha kvar Nahar som sin egen. 

– Vi hade småpratat lite om det och familjen Sedin hade frågat mig om jag var intresserad och det var så klart att jag var det. Nu bor han kvar här på gården, han går i den hagen som han alltid har gått i och bor i sin box, säger Charlotte Andersson. 

Körs och rids emellanåt 

I dag är Nahar 15 år – och verkar stormtrivas som pensionär. 

– Han körs ibland och ibland är vi ute och rider. Det tycker han är jättekul. Det räcker att man lägger på honom selen så växer han flera meter och tycker att det är jättekul att det är hans tur. Han går i hagen med sina kompisar, bland annat Digital Ink och Mindyourvalue W.F. 

I början var Charlotte lite orolig för hur Nahar skulle hantera ett liv utan tävlingsbiten. 

– De är ju ändå tävlingsindivider så man tänkte lite på hur det skulle bli när han såg alla andra träna, men han är otroligt klok. Han fann sig i det på en gång och ”nu är det min tur att ta det lugnt”. 

”Mer som en familjemedlem” 

Hon jobbar fortfarande hos Robert Bergh och sköter bland annat unghäststjärna Hail Mary. Men hon uppskattar all tid hon spenderar med den äldre stjärnhästen också. 

– När man är ute med honom så är det bara positiv energi, man är bara så glad att man får hålla på med honom. Han är typ den första jag ser när jag kliver in i stallet på morgonen, det värmer jättemycket att han står där och ser pigg och glad ut. 

– Hästarna blir ju som ens kompisar men han är mer som en familjemedlem, jag har ju fått vara med om så mycket tack vare honom.

Nahar njuter av lugnare träningspass nuförtiden.
Foto: Privat

Tillsammans har de varit med om allt från storloppssegar, nationaldagsfirande, travgalor och mysiga skogsturer. Men höjdpunkten är ändå den regniga söndagen på Solvalla i maj 2013. 

– Jag tycker att han har haft en fantastisk karriär, han var bra redan innan vi fick honom i träning. Men det är klart att det inte är mycket som är större än en elitloppsseger, sen har han gjort jättemycket bra lopp utöver det. Han har gjort en otrolig resa som var jätterolig att hänga med på.