Buck I St Pat är den perfekta hästen

Ronald Burke har drömt ett helt år om att få starta Buck I St Pat i Elitloppet och lovar att formen är på topp inför resan över Atlanten.
Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75

I tolv månader har hon laddats med ett mål i sikte - Elitloppet. 

Nu ska Solvalla få bekanta sig med fartvidundret Buck I St Pat. 

Travaren som springer ifrån passgångarna.

25 maj förra året travade Buck I St Pat 1.09,9a/1 609 meter när hon vann Maxie Lee Memorial på Chester Downs.

 Förstapriset på cirka en miljon svenska kronor var hästens högsta i karriären och tiden världsrekord för ston på tusenmetersbana.

 Kort sagt var det Buck I St Pats största stund på tävlingsbanan hittills.

 Men om tränaren Ronald Burke fått bestämma hade hans häst tävlat någon annanstans den dagen; på ett kokande Solvalla i det fjärran landet Sverige på andra sidan Atlanten.

 Där Exploit Caf några timmar tidigare vunnit Elitloppet på 1.09,8.

Ägarna fick hästen att stanna

 - Jag har hört så mycket om Elitloppet och ville verkligen åka. Vi var inbjudna och jag tänkte att det är en chans man bara får en gång i livet. Men några av ägarna tittade på hur hästen kunde tjäna mest pengar och bestämde sig för att stanna hemma, säger Burke när vi hälsar på honom på träningsanläggningen Gaitway Farm en dryg timmes bilresa söder om New York.

 Det är en typisk amerikansk hästgård med sex stora stallbyggnader där flera tränare samsas om en träningsbana som mäter en mile (1 609 meter).

 Den här dimmiga morgonen myllrar den av hästar - mestadels passgångare - och det är här som Buck I St Pat snart ska gå sitt sista finslipande jobb inför resan över Atlanten.

 En resa som förberetts i ett helt år.

 - Minuten efter att vi tackat nej i fjol bestämde jag mig för att satsa mot årets Elitlopp. Jag hade en av ägarna, Howard (Parker), på min sida och när vi förklarat för de andra vilken upplevelse som väntade så gav de med sig. För jag har förstått att publiken på Solvalla ska vara unik i hela världen, säger Burke som totalt tränar runt 200 hästar och har sin bas i Pennsylvania 40 mil från platsen vi befinner oss.

Aldrig sett en sådan travare

 Innan han fick in Buck I St Pat för snart tre år sedan hade stallet så gott som alla sina framgångar med passgångare - den del av sulkysporten som dominerar i Nordamerika.

 En passgångare springer normalt ett par sekunder snabbare än en travare över engelska milen.

 På Gaitway Farm står bland andra valacken Maltese Artist - Ron Burkes största stjärna sett till intjänade pengar.

 2005 blev han den snabbaste fyraårige passgångaren någonsin på en tusenmetersbana med tiden 1.07,5. Ett rekord som står sig än idag.

 Men när det gäller att växla tempo står han och övriga "pacers" sig slätt mot den lilla oansenliga sexåriga travmärren i boxen bredvid.

 - Jag har aldrig varit med om en travare som kan springa ifrån passgångarna. Men hon gör det på en kort sträcka när vi kör för fullt. Det är verkligen märkligt, säger Ron Burke samtidigt som Buck I St Pat förs ut på stallgången för att selas på till snabbjobbet som ska konservera den form som gett tre raka segrar inför trippen över Atlanten.

Perfekt för Elitloppet

 Och visst får de få åskådarna ett bevis på stoets förmåga att flytta på benen. Det smattrar intensivt i det stumma underlaget när Buck I St Pat närmast flyger längs det långa upploppet. Klockorna stannar på 1.07,5 sista quartern (402 meter). Detta i långvagn och med en körsven som torde väga ungefär dubbelt så mycket som hästens ordinarie kusk Tim Tetrick.

 - Hon kändes precis så bra som jag hoppats, säger Ron Burke när han återvänder till stallet.

Så hur kan Buck I St Pat hävda sig då hon som ensamt sto ska utmana hela den europeiska sprintereliten på Solvalla?

 - Jag ska erkänna att jag har dålig koll på motståndarna. Vi brukar se Elitloppet varje år, men det är ju alltid nya hästar med så det är svårt att bilda sig någon riktig uppfattning. Men min häst har aldrig varit i bättre form och älskar att tävla på tusenmetersbanor. Och jag undrar om ni någonsin sett en travare som kan springa lika fort i 200 meter som Buck I St Pat, säger Ron Burke och konstaterar att:

 - Hon borde vara den perfekta hästen för Elitloppet.


Robin Johansson/Kanal 75