Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inte aktuellt att ställa in allt trav i Sverige just nu

Foto: TR BILD / TR Media
Foto: Maria Holmén / TR Bild

Utbrottet av Coronaviruset fortsätter att påverka kommande evenemang både i Sverige – och internationellt. 

Både Norge och Danmark ställer in sina travtävlingar men enligt Svensk Travsports vd Maria Croon så är det inte aktuellt här: 

– Just nu har vi inte alls de planerna. 

Det var i veckan som den svenska regeringen beslutade sig för att följa efter andra länder i kampen mot Coronaviruset och inte längre tillåta sammankomster med fler än 500 personer. 

Snabbt började det få konsekvenser, inte minst för idrottssammanhang som ställts in, skjutits upp eller tvingats genomföras utan publik. 

Svensk Travsport har beslutat att genomföra sina tävlingsdagar – men enbart med aktiva som kuskar, tränare, skötare och transportörer på plats. Man har stängt för publik. 

Norge ställer in 

Under fredagsförmiddagen kom beskedet att Norge ställer in alla sina tävlingar framtill 26 mars, något Travronden rapporterat om. 

”Nationella myndigheter gick i går ut med riktlinjer. Där framgår bland annat att olika typer av arrangemang ska stängas fram till 26 mars. 

Därför ställs alla kommande travdagar i Norge in med omedelbar verkan”, skriver norska förbundet  i ett pressmeddelande. 

Momarken skulle ha arrangerat V75 nästa helg, men så blir det alltså inte. I stället flyttas tävlingarna till Bergsåker. 

 

I Danmark vidtar man lika stränga åtgärder. Under torsdagen meddelade man nämligen att samtliga trav och galopplopp i två veckor framöver för att försöka hindra spridningen av viruset. 

 

Men att ställa in travtävlingar i Sverige ska inte var aktuellt menar Svensk Travsports vd Maria Croon. 

Hur långt är vi ifrån att Svensk Travsport ska ställa in sina tävlingar?

– Just nu har vi inte alls de planerna. Vi var snabba med att ta beslut om att vi stänger helt och hållet för publik även om vi teoretiskt skulle kunna klara den här gränsen på 500 personer. Vi vill minimera antalet människor under tävlingarna helt enkelt. Det är hästskötare, tränare och kuskar som får tillgång till stallbacken. Det kommer att vara ett litet antal på plats under tävlingarna sen följer vi naturligtvis utvecklingen. Och vi har också skickat ut information med försiktighetsåtgärder som har med hygien och att kuskarna byter om på så sätt att man inte har så mycket gemensamma ytor. 

Idag kom beskedet att Norge ställer in sina tävlingar. Nu har deras myndigheter gått ut med andra restriktioner men att Danmark och Norge ställer in är inget som påverkar ert beslut?

– Nej, vi följer myndigheternas direktiv och följer inte Norge och Danmark, utan uteslutande hur det är i Sverige. Vi var snabba med att ta ett beslut och vi hoppas att det ska räcka eftersom att vi också gått lite längre än vad som krävdes. 

 Finlandia Ajo inställt

Vårens storlopp kommer också att påverkas av virusutbrottet. I går torsdag rapporterade bland annat finska Ravinetti att Finlandia Ajo kommer att skjutas upp. Och som SportExpressen tidigare rapporterat om så planerar Solvalla för olika scenarion i genomförandet av årets Elitlopp. 

– Vi kommer att börja arbetet omedelbart för att flytta det till ett annat datum. Vi har en klar vilja om att Finlandia-Ajo ska köras i år, säger Heikki Häyhä vd på Vermo till Ravinetti.

Utöver tävlingsarrangemangen har även flera banors travgalor tvingats skjutit upp på grund av viruset, det är Solänget, Dalatravet och Gävletravet som får vänta med sina festligheter.