Bomben: Sebastians skada allvarlig - slutar

Sebastian K. och Åke Svanstedt
Foto: Kanal 75/Lars Jakobsson

Tidigare i veckan kunde SportExpressen avslöja att världens snabbaste häst genom tiderna, Sebastian K., var skadad.

I dag kom beskedet: skadan är så allvarlig att han tvingas avsluta sin tävlingskarriär.

- Det är en stor sorg i mitt hjärta, men vi är så otroligt tacksamma över vad han har gjort på tävlingsbanan, säger ägaren Tristan Sjöberg Knutsson till SportExpressen.

I fjol blev Sebastian K. historisk då han sprang 1.07,7 på 1000-metersbanan Pocono Downs - den snabbaste tiden genom alla tider. För två veckor sedan gjorde stjärnan årsdebut och slutade då tvåa. I början av den här veckan kunde dock SportExpressen avslöja att han är skadad. Då väntade en ny undersökning av hans ben för att bringa klarhet i hur illa skadan var.

"Ganska så stor skada "

Nyligen undersöktes den nioårige hingsten av ytterligare en veterinär - som dessvärre kom fram till att skadan är allvarlig.

- Ultraljudet visade att det är en ganska så stor skada på gaffelbandet, nästan en decimeter stor. Anledningen till att Sebastian inte visat någon hälta i veckan är att han är så stark i muskulaturen runt skadan som kompenserat upp det hela, förklarar ägaren Tristan Sjöberg Knutsson.

Skadan innebär att en av Sveriges - och världens - bästa hästar genom tiderna har gjort sin sista start.

-  Ja, det är inga konstigheter, tävlingskarriären är över. Det är en stor sorg i mitt hjärta. Hemskt tråkigt att det ska hända nu när han känts så fin i träningen.

"Så tacksamma över allt "

Stjärnan kommer nu att verka som avelshingst. Var han kommer att stå uppstallad är dock inte klart ännu.

- Vi är i förhandlingar med ett anrikt stuteri så det kan bli klart inom kort, utvecklar Tristan.

Som världsrekordinnehavare är det inte svårt att förstå vad som är karriärens höjdpunkt för ägarna.

- Det är ju det som gör att han går till historien. Ingenting kan beskriva den känslan den kvällen. Jag och min bror Michael är så tacksamma över allt som han har gjort på tävlingsbanan.

Tre år efter att Bertil Knutsson gick bort

Det finns dock en seger som är extra speciell under karriären.

- När han vann Åby Stora Pris och slog Commander Crowe i två raka heat för tre år sedan. Strax före den segern gick min pappa, Bertil Knutsson, bort, det var speciellt.

Sebastian K. är uppfödd av familjen och Bertil Knutsson var en storhästägare.  Bland annat just därför är han förstås extra speciell för oss, avslutar Tristan Sjöberg Knutsson.

Sebastian K. tjänade över 20 miljoner kronor och är beskedet om att han avslutar sin tävlingskarriär kommer, på dagen, tre år efter Bertil Knutssons bortgång.


Se Sebastian K:s rekordlopp här (extern länk).