Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bold Eagle vann Prix d'Amerique 2016

Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75
Foto: TV12
Tränaren Sebastian Guarato
Foto: TV12
Foto: TV12

Bold Eagle vann Prix d'Amérique 2016.

Efter att ha tagit över täten relativt tidigt defilerade favoriten hela vägen in i mål.

– Den här segern är min fars, han dog i torsdags, säger tränaren Sebastian Guarato känslosamt i TV12.

Trots en högst tveksam värmning gick det vägen för storfavoriten Bold Eagle i världens tuffaste travlopp, Prix d'Amerique.

Efter att Timoko med svenska Björn Goop tagit sig till ledningen släppte han efter ungefär halva loppet till Bold Eagle – som stannade där hela vägen in i mål.

Över upploppet kunde till och med kusken Franck Nirvard kosta på sig en segergest, i sin fjärde seger i superloppet.

"Segern är min fars"

Vad som verkligen fångade publikens hjärtan var emellertid inte själva segern, utan intervjuerna som följde därefter. Det visade sig att tränaren Sebastian Guarato hade förlorat sin far så sent som i onsdags.

– Den här segern är min fars, han dog i torsdags. Det var en enorm lättnad. Jag är tacksam, en sten har fallit från hela trav-Frankrikes hjärta, säger han till TV12.

Experten Sofia Aronsson, som är verksam som tränare i Frankrike till vardags, berättar:

– Sebastian är ju en person som är väldigt lättsam, glad och trevlig. Man får en tår i ögat och nästan magknip.

"Håret står rakt upp"

Överallt haglade hyllningarna till hästen, som alltså mötte äldre hästar för blott andra gången. Den första gången var för ett par veckor sedan i Prix d'Belgique då hästen krossade motståndet – och även då blev det givetvis seger.

– Håret på armarna står bara rakt upp, säger en chockad Per Skoglund i TV12.

Lutfi Kolgjini, som själv inte lyckades med en Mosaique Face som inte alls är i form, var även han mäkta imponerad av fenomenet Bold Eagle:

– Det är en helt komplett häst. Han är både stark och speedig, fantastiskt bra.

Kan bli Elitloppet

Vad som händer nu med Bold Eagle är inte hugget i sten – men alla travälskare i Sverige har förstås ett speciellt lopp i åtanke. Sista helgen i maj körs som brukligt Elitloppet på Solvalla, och att få se honom ställas mot Nuncio, Delicious U.S och gänget där är för många en dröm.

Om det kan bli av? Ja, faktiskt. Tränaren Sebastian Guarato har så sent som i veckan öppnat upp för Sveriges största lopp, så nu gäller det bara att få med sig den något skeptiska ägaren på tåget.