Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Blir svårt att arrangera storlopp som det är nu”

Solvallas sportchef Anders Malmrot
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Jean-Michel Bazire nobbar Elitloppet med Dorgos de Guez
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR Media

Anders Malmrot har haft några röriga dagar inför Elitloppet nästa vecka. 

Stort fokus har hamnat på det svenska tävlingsreglementet, ekipage har tackat nej i protest och nu ser det ut som att Jean-Michel Bazire nobbar storloppet. 

– Jag vill ha möjligheten att bjuda in de bästa hästarna till Elitloppet och nu har det blivit omständigheter kring flera ekipage som gör att jag inte kan göra det, säger sportchefen. 

En rad händelser – annat än rena inbjudningar – har hittills stort i fokus inför Elitloppet. 

Kretsen kring Délia Du Pommereux tackade nej i protest efter att Eric Raffin straffats för drivningsförseelse och även Robert Bergh med Hail Mary stänger dörren till storloppet efter att ha åkt på en avstängning. Och under måndagskvällen kom beskedet att Jean-Michel Bazire troligen nobbar loppet med Dorgos de Guez. 

Solvallas sportchef Anders Malmrot har knappt hängt med i svängarna. 

– Det var givetvis ett tråkigt besked i går. Det var oväntat och jag hade inte fått någon föraning om det, jag fick läsa hans krönika från Paris-Turf i går kväll. Det var inget jag var förvarnad om så jag blev lite tagen på sängen, säger Malmrot. 

”Svårt att arrangera storlopp” 

Anders Malmrot har själv inte pratat med den franska tränaren. 

– Jag ringde till stallet i går kväll men det var ingen som visste någonting där heller, det verkade även för dem komma som en överraskning. Jag har inte fått tag i Bazire och fått det meddelat till mig själv. Det är så klart väldigt tråkigt att läsa, men han ska starta i morgon och jag hoppas att jag kan få ett definitivt besked då. 

Hur känner du över att fokus har hamnat på reglementet?

– Det är jättetråkigt att det är det som överskuggat lite grann av prestationerna nu. Det är ett jobb att göra för U.E.T. för att försöka komma närmare varandra. Det blir väldigt svårt att arrangera storlopp som det är nu. Jag vill ha möjligheten att bjuda in de bästa hästarna till Elitloppet och nu har det blivit omständigheter kring flera ekipage som gör att jag inte kan göra det. 

– För Elitloppets del är det oerhört tråkigt samt för travpubliken som vill se de bästa hästarna. Nu kommer det att vara de bästa hästarna som finns tillgängliga som startar i Elitloppet men några av de här verkar tyvärr falla bort.

Ett franskt plan är bokat

Tror du att prispengarna behöver höjas?

– Ja, det är ett måste. Vi måste stärka upp prispengarna i Elitloppet, vi har legat på en nivå nu som inte är konkurrenskraftig för att man verkligen ska sikta mot Elitloppet. För att Elitloppet fortsatt ska vara ett så starkt varumärke så måste prissumman bli en helt annan än vad den är just nu, säger Anders Malmrot och fortsätter:

– Däremot, i år tror jag inte att det spelat någon roll. Det som har hänt har det varit andra omständigheter runtomkring. Hästunderlaget utomlands är vad det är, Face Time Bourbon avelsarbetar, Cleangame är skadad och Manchego var sjuk när hon funderade om hon skulle åka eller inte. Det är de här hästarna som finns i år. Om vi hade hade haft fyra eller fem miljoner i år hade inte spelat någon roll.  Men för framtiden måste det ske en ökning av prissumma för Elitloppet.

Anders Malmrot berättar att det finns ett plan från Frankrike bokat som är planerat att landa nästa fredag på Arlanda. Om det finns med deltagare till Elitloppet där återstår att se, men franska hästar blir det och hoppet lever fortfarande hos sportchefen. 

– Jag hoppas på något vis att det går att få Bazire att ändra sig och att Délia du Pommereuxs ägare funderar ett varv till och vill komma. Det hade varit fantastiskt att få se Bazires fux och Delia framför allt efter det hon gjorde i Paralympiatravet. Jag slutar aldrig att hoppas.