Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Blir högre förväntningar när man heter Svanstedt”

Foto: Mikael Rosenquist / TR Media
Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

Rickard Svanstedt har slagit sina siffror varje år sedan han tog ut sin proffslicens 2015. 

Inför lördagens V75-omgång, när han återigen selat ut stallets stjärna Baron Gift, medger han att efternamnet gör att förväntningarna blir högre. 

– När man heter Svanstedt och vinner Gulddivisionen så är det inte lika stort som om jag hade hetat någonting annat, säger han. 

Förra året blev Rickard Svanstedts klart bästa som tränare. 

31-åringen drog in drygt 2,5 miljoner kronor och slog 2018 års siffror med över en halv miljon. 

Inför årets säsong är förväntningarna högt ställda. 

– Det känns väl som att vi ska kunna ta ännu ett lite större kliv i år. Både vad gäller hästarna och mig själv. Baron Gift gör ju alltid sitt och springer in mycket pengar, men nu känns det även som att vi har ett par treåringar som kan springa in lite pengar också, säger Rickard Svanstedt. 

– Vi har haft många hästar innan, men i år tycker jag att kvaliteten är betydligt bättre. Så det känns spännande. 

”Klart att det finns en liten press”

Rickard Svanstedt är medveten om att han har ett namn som förpliktigar, och medger att det inte bara finns fördelar med att vara son till den legendariske travtränaren Åke Svanstedt. 

Som sedan några år tillbaka har sin verksamhet i USA. 

– Det är väl både och. När man heter Svanstedt och vinner Gulddivisionen så är det inte så stort som om jag hade hetat någonting annat. Det blir högre förväntningar. 

Följer det en extra press med det också?  

– Jag tycker inte det. Inte som jag känner. Men det är klart att det finns en liten press, det förstår jag också. Jag försöker köra min grej bara och göra så gott som jag kan. Det är precis som med hästarna, det viktiga är att man utvecklas och blir bättre. 

Hur mycket kontakt har ni? 

– Det är inte så att jag ber om råd så mycket, det är svårt när han sitter där borta. Men det är klart att han alltid finns att prata med. Sedan pratar vi om massa annat också, säger han och skrattar. 

”Han blir bättre för varje år”

Den klart största framgångsfaktorn till stallets utveckling stavas Baron Gift. Som ensam drog in nästan en miljon kronor 2019. 

På lördag gör den sjuårige hingsten årets första V75-start när hästen selas ut i Gulddivisionen. 

– Det känns som att han blir lite bättre för varje år. Han trivs med årstiden och fungerar bra med skor. Det känns bra. Jag tror han kommer kunna placera sig bland de tre första, säger Rickard Svanstedt. 

Dessutom kör Svanstedt även Sofia Aronssons Viola Grif för andra gången i rad. 

– Det är en fin häst. Jag satt fast med henne senast och hade ganska mycket krafter kvar. Hon har bara gjort en start i Sverige så det är svårt att veta, men jag tycker det var en fin häst.