Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björn Goop om tunga avslutet med stjärnan

Foto: TR Media
Foto: TR MEDIA

Det blev inte det slutet kretsen kring Readly Express hade hoppats på. 

För hästens kusk Björn Goop blev det en tung dag, men han berättar nu att hästen mådde bra efter att han lämnat banan, även om han inte var i startmässigt skick. 

– Han kände av hoven och då fanns det inget annat val än att ta det här beslutet. 

Efter Readly Express vinst i försöket till Elitloppet så var det många som såg framemot att se honom i finalen som skulle bli hästens sista start i karriären. 

Dessvärre syntes det att stjärnhästen haltade emellanåt och Readly Express kunde inte hålla ihop travet i provstarten. Efter en stunds diskussioner kom också beslutet att hästen skulle strykas. 

Timo Nurmos kunde under måndagseftermiddagen dock ge lugnade besked kring stjärnhästen via sms:

”Readly mår jättebra. Han blev hovöm vänster fram på sin vita hov. Banan var hård efter regnet”, skriver han. 

Hur hästen ströks 

Dagen efter Elitloppet förklarar hästens kusk, Björn Goop hur det hela gick till: 

– När man kör lopp så defilerar man och sen gör man en provstart som är obligatorisk. Där travade han inte bra. Redan i defileringen märkte jag att något var fel och i provstarten var han inte bra, säger han och fortsätter:

– Jag åkte då och påpekade detta för Susanne Demmers som är banveterinär och ansvarig. Hon hade sett samma sak. Så i samstämmighet gjorde vi då en andra provstart som man gör för att verifiera om hästen är i tävlingsmässigt skick eller inte. Det var han inte. Så i samstämmighet ströks hästen. Sen ringde Susanne upp till domaren och strök hästen. 

Efter händelsen var Björn Goop märkbart tagen. 

– Det är klart att det är tungt. Vi hade gärna velat gå hela vägen. Men hästarnas hälsa och välmående kommer alltid i första hand. 

”Har var pigg och glad efteråt”

Enligt hästens veterinär Nicolas Dimitri så sprack en hov, som man plastat ihop inför finalen. En vanlig åtgärd för att reparera hovar som spruckit. 

Hur mådde hästen efter loppet? 

– Hästen mår jättebra. Han var pigg och glad efteråt. När han gick och eller joggade i sakta tempo visade han heller inte någon hälta. Men han kunde inte springa i några högre tempon. Han kände av hoven och då fanns det inget annat val än att ta det här beslutet. 

Innan Björn Goop tog Readly Express av banan lät han publiken och hästen få en stund tillsammans. 

– Normalt sett åker man ut direkt men jag valde att fortsätta och låta honom motta publikens ovationer och låta publiken applådera honom. Sen åkte jag av banan.

Hur mycket har han betytt för dig? 

– Han har betytt otroligt mycket. Att få vara med på resan med en sådan häst. Att uppleva det vi gjort är oersättligt. Det är stort, avslutar Björn.