Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Goop: ”Det är en fruktansvärd situation”

Foto: Tr Bild

Hästfoder tros vara orsaken till att Björn Goops Merles Simone och tre andra hästar testats positivt för ämnet Cannabidiol i Frankrike.  

Nu har fodertillverkaren Krafft startat en utredning. 

– Det är en mardrömssituation att hamna i, säger Björn Goop 

I helgen rapporterade tidningen Sulkysport att flera franska hästar testats positivt för ämnet Cannabidiol. Däribland Björn Goops Merles Simone efter ett lopp den på Vincennes den 11 februari. 

Tidningen skriver även att hästarna kan ha fått i sig ämnet via hästfoder från tillverkaren Krafft. 

Nu har de startat en utredning för att ta reda på om så är fallet.

 – Vi avvaktar nu resultaten från provtagningen och följer utredningen noggrant. Krafft följer självklart det regelverk och den branschstandard som finns upprättad för hästfoder i all vår foderproduktion och ser mycket allvarligt på de indikationer vi har fått från Frankrike, säger Sandra Hodik, som är vd på Krafft, i ett pressmeddelande.

”En fruktansvärd situation”

Enligt Sulkysport ska Björn Goop ha fått besök av den franska dopingpolisen på sin gård i Normandie. 

– Vi var helt oförstående, varken jag eller min personal har varit i kontakt med cannabidiol (CBDE) och det togs därför prover på allt möjligt, säger han till tidningen. 

När SportExpressen når Björn Goop, som under fredagen strök fyra hästar som skulle startat, beskriver han situationen som en mardröm. 

– Det är här något som man absolut inte vill vara inblandad i. Det är mardrömssituation att hamna i, när man inte vet vad det beror på. Innan man hittar en orsak så är det en fruktansvärd situation att vara i. Nu verkar man ha hittat orsaken och det känns naturligtvis jätteskönt, säger han. 

”Inte ett ord från deras vd” 

Goop fortsätter: 

– Som tränare är man ytterst ansvarig vid alla tillfällen. Inom travsporten har vi hårdare regler än i humanidrotten. Vi genomgår runt 200 dopingprov om året och har aldrig haft ett positivt dopingprov. Även jag själv testas tio gånger om året. Jag kände inte att jag var skyldig, men bevisbördan hamnar ju på mig. Nu är vi dessutom flera som råkat ut för samma sak. Nu får vi hoppas att Krafft tar sitt ansvar. Sedan är det klart det inte är någon lätt situation för dem heller. 

Har du haft någon kontakt med Krafft? 

– Nej, inte ett ord från vd:n eller någonting. Det är deras återförsäljare som varit min kontaktperson och de beklagar det hela. Sedan vill de gå vidare och ta reda vad som ligger bakom. 

”Inget man vill bli inblandad i”

Svar på B-provet, som skickats till Newmarket för analys, kommer tidigast 15 april. 

– Det är frustrerande det här. Det är inget som man vill bli inblandad i. Framför allt när man kämpar för en ren sport. Nu tror jag att mängderna är så små att de inte är påverkbara, men de finns ändå där och det är beklagligt. Jag hoppas att Krafft tar sitt ansvar, säger Björn Goop. 

För 19 år sedan var Krafft inblandade i en annan omfattande foderhärva då det hittats förekomst i teofyllin i företagets kraftfoder. Foderleverantören fick då betala ett stort skadestånd till de tränare som drabbats.