Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bisarra missen: Fel häst kom till start

Travtränaren Anders WallinFoto: Lars Jakobsson / TR Media
Svensk Travsports chefsjurist Göran WahlmanFoto: TB / Kanal 75

Ulvsåsen var favorit inför lopp sju på Bollnästravet i går. 

Hästen kom dock aldrig till start. 

Det gjorde däremot stallkamraten Ulvsås Philip – under samma namn. 

– Vår säkerhetschef Steen Morten Johansen får dra i gång en ordentlig utredning för att verkligen ta reda på vad som hänt, säger Svensk Travsports chefsjurist Göran Wahlman till Travronden.  

En minst sagt rörig historia har uppdagats efter gårdagens travtävlingar på Bollnästravet. 

Ulvsåsen var favorit i lopp sju på både vinnar- och V5-spelet, men galopperade till spelarnas stora besvikelse i både uppvärmning och start. 

Problemet: Det var inte Ulvsåsen som galopperade. 

Av misstag hade tränaren Anders Wallins stallpersonal i stället tagit med sig stallkamraten Ulvsås Philip, som aldrig startat ett travlopp tidigare. 

– Vi fick veta om händelsen i morse när personal från Anders Wallins stall ringde och berättade. Hon som ringde var väldigt ledsen över det inträffade, säger Göran Wahlman, chefsjurist på Svensk Travsport, till Travronden.  

”Det är väldigt ovanligt” 

Tränaren Anders Wallin var själv bortrest, och hade därför inte möjlighet att kontrollera vilken häst som kom till start i loppet. 

– Vår säkerhetschef Steen Morten Johansen får dra i gång en ordentlig utredning för att verkligen ta reda på vad som hänt. Det är väldigt ovanligt att fel häst startar i lopp här i Sverige, jag kommer inte på något fler fall under de senaste åren. Däremot har jag i bakhuvudet om en finskt händelse för 10-15 år sedan, men då handlade det om en planerad totostöt, säger Göran Wahlman till Travronden. 

Vad konsekvenserna blir efter missen återstår att se. I ett liknande fall 2013 blandades hästarna No Limit Angel och Simoni's Spice ihop, vilket resulterade i att tränaren Flemming Jensen tvingades böta 5 000 kronor.