Stall Zet tvingas betala tillbaka 26 miljoner kr

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Uppgifterna om att Elitloppsvinnaren Propulsion nervsnittats har snabbt blossat upp till en av svensk travsports allra största skandaler. 

Under torsdagen bekräftar Svensk Travsport att Propulsion varit nervsnittad – och att miljonerna hästen dragit in kommer omfördelas. 

– 26 miljoner kommer att omfördelas till drabbade hästägare, säger Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport. 

Utredning om Propulsion har pågått sedan i början av juni – och har dragit ut på tiden. 

Det var bara två dagar efter Daniel Redén-tränade Propulsions Elitloppsseger som norska Trav og Galopp-Nytt la fram kanadensiska uppgifter som uppgav att hästen nervsnittats innan flytten till Sverige. En åtgärd, där nerver skärs bort, något som är förbjuden i Sverige och i stora delar av trav-Europa, en häst som blivit nervsnittad har inte rätt att starta.

Kort efter den norska sajtens uppgifter gick facktidningen Sulkysport ut med dokument hämtade från USTA (US Trotting Association) som även de uppgav att Propulsion ska ha blivit nervsnittad 2015.

Stall Zet tvinga betala tillbaka prispengarna

Stjärnhästen som tjänat totalt 34,3 miljoner kronor under sin framgångsrika karriär har sedan den 3 juni varit belagd med startförbud. 

ST:s förbundsjurist Göran Wahlman bekräftar under presskonferensen att Stall Zet krävs på prispengarna som Propulsion dragit in under sin karriär i Sverige. 

– Det medför att vi måste korrigera alla resultatlistorna för alla de här loppen och återkräva prispengarna av Stall Zet. 26 miljoner kommer att fördelas på alla drabbade hästägare. Eftersom att tränare ansvarar för att hästen är startberättigad så kommer frågan tas vidare till ansvarsnämnden, säger han. 

– Vi har inte funnit något som visar på att Daniel Reden haft uppsåt. 

Får tävla vidare under utredning

Wahlman menar även att Daniel Redén nu kommer att få tävla vidare under tiden som ansvarsnämnden behandlar frågan fortsatt. 

Finns det något att gå på i reglementet avseende straffskalan?

– Vi kommer inte at yrka på uppsåt, sen finns det som du säger olika grader i bestraffningsskalan i dåvarande 72:a pargrafen men vart det landar kan jag inte säga. Det enda jag kan säga är att vi inte kommer att yrka på uppsåt. 

Har det funnits några tvivel i att låta Daniel Redéns hästar tävla under den här perioden?

– Nej, det har det inte. 

Hur kommer processen att se ut inom ansvarsnämnden?

– Utredningen kommer att sändas till Daniel Redén och hans advokat och de kommer att få gå igenom det och se om de vill komma med synpunkter eller tillägg. Sen kallas ansvarsnämnden till en förhandling, i coronatider brukar det ta lite längre tid också. Jag skulle kunna tänka mig att det avgörs inom två till tre månader i ansvarsnämnden.

Tidigare under presskonferensen menade dock ST:s vd Maria Croon att det funnits möjlighet för Daniel Redén och Stall Zet att upptäcka nervsnittningen i tidigare skede.  

– Utredningens andra övergripande fråga handlade om att kartlägga vilken information som funnits tillgänglig vid olika tidpunkter. Den visar att det finns ett antal tillfällen där köparen av Propulsion haft tillfälle att förstå och ta del av att hästen varit nervsnittad både inför köpet, under auktionen där hästen såldes och direkt efter köpet under kommande år, säger hon.

De fem får mest pengar

Makethemark (Stall Nian) – 2 250 000 kronor

Milligan's School (Stall TZ) – 1 600 000 kronor

Cokstile (Uppgift saknas) – 1 530 000 kronor

Readly Express (Bro Byggnads AB) – 1 500 000 kronor

Nadal Broline (Onkel Invest Oy) – 1 402 500 kronor

Källa: Twitterkontot @Viroid

Det blir konsekvenserna

Enligt tävlingsreglementet har Propulsion tävlat 45 gånger i Sverige otillåtet. Eftersom hästen ej var startberättigad på grund av nervsnittning. Det medför att vi måste korrigera resultat från alla 45 loppen. 

Förbundet kommer att återkräva prispengarna av Stall Zet.

De bakomkommande hästarna ska få pengarna. Det kommer göras i december. 

Eftersom en tränare har ansvaret att en häst är startberättigad kommer eventuella konsekvenser för Daniel Redén att tas vidare till ansvarsnämnden. De har inte funnit omständigheter att Redén haft uppsåt att bryta mot reglementet.

Undersökningen 2019 ses som ”mycket bristfällig” 

Den 22 juni kontaktades Daniel Redén på Rättvikstravet då den dåvarande utredningschefen Steen Morten Johansen hört rykten om nervsnittning. 

En undersökning inleddes och konstaterade att Propulsion hade känsel i båda frambenen. 

Den externa utredaren Pehr Jern konstaterar att det ej var en oberoende veterinär som användes vid tillfället. 

– Undersökningen som gjordes av Propulsion 2019 var mycket bristfällig. Någon kontroll hos USTA gjordes inte. Undersökningen säkerställdes inte eftersom någon oberoende veterinär inte användes.

Propulsion-fallet – detta har hänt

2 augusti 2015. Stall Zet köper Propulsion på auktion för 210 000 dollar.

31 maj 2020. Propulsion vinner Elitloppet på Solvalla. Superhästen har i och med det kört in över 33 miljoner kronor för tränaren Daniel Redén

2 juni 2020. Norska Trav og Galopp-Nytt publicerar uppgifter om att stjärnhästens nervsnittats i USA innan den såldes på auktion. Ett ingrepp som är förbjudet i Sverige. ST inleder utredning. 

3 juni 2020. ST:s vd Maria Croon berättar i TV12 att Propulsion fått startförbud. 

7 Juli 2020. Svensk Travsports säkerhetschef Steen Morten Johansen får sparken. 

– Min upplevelse är att ST vill lägga skulden på mig, det är så jag känner, sa han till Travronden. 

17 augusti 2020. Maria Croon säger till SportExpressen att utredningen dröjer. 

28 oktober 2020. ST kallar till presskonferens. 

29 oktober 2020. ST bekräftar på presskonferensen att Propulsion är nervsnittad

Se hela presskonferensen