Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Solvalla kör med detention barn - trots coronaviruset

Foto: Kanal 75
Linda Höijer
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Detention barns kommer att användas på Elitloppet – trots corona-reglementet.  

Det kommer även införas flera restriktioner för att undvika smittspridning av coronaviruset, det bekräftar Linda Höijer, avdelningschef för hästvälfärd på förbundet.

I september förra året bekräftade ST att de skulle införa så kallade detention barns, eller övervakningsstall till årets Elitlopp. Detention barns är något som används i USA. Då hålls hästarna som ska tävla i ett stall en viss tid innan loppet de ska tävla. Detta för att undvika fusk.

Sedan coronavirsuset har många nya restriktioner införts i travvärlden. Men planen att ha övervakningsstall kommer att genomföras, trots rådande läge. Det bekräftar Linda Höijer, Avdelningschef för hästvälfärd på ST.

– Ja, övervakningsstall kommer att genomföras för hästar som deltar i Elitloppet.

Restriktioner för att undvika smittspridning

Vad har ni vidtagit för åtgärder för att kunna genomföra Elitloppet utan att riskera smittspridning?

– De 16 elitloppshästarna stallas upp i 2 stall. Vi kommer att ha tomma boxar i dessa stallar för att undvika trängsel och har restriktioner på antalet personer som får komma in i stallet, säger Linda Höijer och fortsätter:

– Ordinarie personer kring hästen är begränsat till tränaren och skötaren. Den ursprungliga tanken var att även en ägarrepresentant skulle få tillträde till sin häst i övervakningsstallet men så blir det inte så länge vi har restriktioner under Covid-19. I övrigt följs de restriktioner som lämnats av Svensk Travsport.

Vilka kommer att få tillträde till övervakningstallet?

– Tillträde till övervakningsstallet begränsas till tränare och skötare för häst som deltar i Elitloppet, utsedda övervakare och de personer som krävs för provtagning. Undantag kan beviljas för till exempel en hovslagare som får tillträde under övervakning. Journalister, övriga tävlande, funktionärer utan arbetsuppgift i övervakningsstallet har inte tillträde till övervakningsområdet.