Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solvalla kör med detention barn - trots coronaviruset

Foto: Kanal 75
Linda Höijer
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Detention barns kommer att användas på Elitloppet – trots corona-reglementet.  

Det kommer även införas flera restriktioner för att undvika smittspridning av coronaviruset, det bekräftar Linda Höijer, avdelningschef för hästvälfärd på förbundet.

I september förra året bekräftade ST att de skulle införa så kallade detention barns, eller övervakningsstall till årets Elitlopp. Detention barns är något som används i USA. Då hålls hästarna som ska tävla i ett stall en viss tid innan loppet de ska tävla. Detta för att undvika fusk.

Sedan coronavirsuset har många nya restriktioner införts i travvärlden. Men planen att ha övervakningsstall kommer att genomföras, trots rådande läge. Det bekräftar Linda Höijer, Avdelningschef för hästvälfärd på ST.

– Ja, övervakningsstall kommer att genomföras för hästar som deltar i Elitloppet.

Restriktioner för att undvika smittspridning

Vad har ni vidtagit för åtgärder för att kunna genomföra Elitloppet utan att riskera smittspridning?

– De 16 elitloppshästarna stallas upp i 2 stall. Vi kommer att ha tomma boxar i dessa stallar för att undvika trängsel och har restriktioner på antalet personer som får komma in i stallet, säger Linda Höijer och fortsätter:

– Ordinarie personer kring hästen är begränsat till tränaren och skötaren. Den ursprungliga tanken var att även en ägarrepresentant skulle få tillträde till sin häst i övervakningsstallet men så blir det inte så länge vi har restriktioner under Covid-19. I övrigt följs de restriktioner som lämnats av Svensk Travsport.

Vilka kommer att få tillträde till övervakningstallet?

– Tillträde till övervakningsstallet begränsas till tränare och skötare för häst som deltar i Elitloppet, utsedda övervakare och de personer som krävs för provtagning. Undantag kan beviljas för till exempel en hovslagare som får tillträde under övervakning. Journalister, övriga tävlande, funktionärer utan arbetsuppgift i övervakningsstallet har inte tillträde till övervakningsområdet.