Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Bernie” om att jobba åt travets mäktigaste

Foto: MALIN ALBINSSON / TR Media / MVA Foto
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media/KANAL 75
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media/KANAL 75

I över tjugo år har Björn ”Bernie” Norén haft travsportens finrum som sin arbetsplats. 

Först som hästskötare och sedan som hjälptränare i omgångar åt två av världens främsta travtränare. 

Numera är han manager åt Knutsson Trotting men utöver det så vill han bara sprida så mycket kunskap han kan om det han vet allra mest om: 

– Jag är egentligen lite blyg men när det kommer till att prata om hästar är jag inte blyg alls.

Allt började på Axevalla travbana. Det var där Björn ”Bernie” Norén kom i kontakt med travsporten för allra första gången. Han minns väl att det var första tävlingsdagen efter Stochampionatet och det var hans föräldrar som drog honom till publikplats. 

Då var han tio år och allteftersom drogs han till stallbacken och redan då borde man ha kunnat ana vilket håll det skulle gå åt. 

Hos travtränaren Bosse Näslund kallades han ”Lill-Reijo”, något som refererade till Reijo Liljendahl som då var försteman hos Stig H Johansson. För liksom honom hade Norén koll på allt. 

När han åkte över till USA fick han dock ett nytt smeknamn. 

– De tyckte att ”Bjorn” var lite svårt att säga. Då blev det Bernie. Det har hängt med mycket och nu har det bara blivit mer och mer. Många visste inte att jag hette Björn, de trodde att jag hette Bernie. 

Jobbat i tolv år hos Takter 

Björn ”Bernie” Norén flyttade till USA när han var 20 år gammal, det var en kompis som lockade över honom för att jobba hos Jimmy Takter. 

– Jag var hästskötare hos honom i fyra år sen frågade han mig om jag ville bli hjälptränare, det var runt millennieskiftet. Den rollen hade jag i åtta år, så det blev totalt tolv år hos Jimmy.

Hur skulle du beskriva tiden där?

– Det var väldigt lärorikt. Det var mycket jobb. Vi jobbade sju dagar i veckan och det var aldrig någon ledighet. Man fick lära sig att jobba. Jag var intresserad och fick jobba med topphästar. När jag kom över hade det precis börjat gå bättre och bättre för Jimmy. Man fick vara med och träna upp riktiga topphästar, det var lika spännande varje år det kom in nya hästar, säger ”Bernie” och fortsätter: 

– Jag körde in de flesta också, det var inspirerande. Jimmy är en stor hästkarl och man fick lära sig mycket av honom. 

”Skulle tagit hand om min kropp” 

Som hjälptränare hade han många olika områden att se över. 

– Jag hade ansvaret för att ta hand om alla anmälningar. På den tiden fanns det ju inte internetanmälning som i dag. Då ringde man in och anmälde. Det var viktigt att sätta alarm för att hålla koll på de olika tiderna. Sen skulle även personalen tas hand om och så träna hästar så klart. På eftermiddagarna var jag ofta med när veterinärerna kom och på kvällarna var det tävlingar. Det var hektiskt på somrarna, man blev nästan glad när vintern kom. Då är det lite färre tävlingar och man kunde pusta ut. 

Hur mådde kroppen när du jobbade så hårt?

– Ja, det är väl kanske det största misstaget i livet, att jag skulle ha tagit hand om min kropp mycket bättre. Vi körde sent på kvällarna och åt mycket skitmat och man gick upp i vikt. Jag skulle ha tränat mer och tagit hand om kroppen på ett bättre sätt. Det skulle man verkligen tänkt på.

– Man tränar ju hästarna på ett bra sätt men är dålig på att ta hand om sig själv. 

”Jätteglad att jag gjorde det” 

Efter tolv år med topphästar som bland annat Moni Maker och Kadabra valde Björn ”Bernie” Norén att satsa som egen tränare i USA. Han startade upp verksamheten tillsammans med sin fru Laura-Kaisa på White Birch Farm i Allentown, en bit från New York. 

År 2009 fick de uppleva sitt första stora år. Bland annat vann deras passgångare Showherthemoney miljonloppet Miss New Jersey. 

– Jag vann mycket lopp på Meadowlands det året, jag tror att det blev 13 segrar, det blev ett väldigt eko och bara fler hästar i träning.

Är du glad över att du vågade testa själv?

– Absolut, det är jag jätteglad att jag gjorde. Vi bodde i Kanada ett tag de sista två åren och testade lite där uppe. Vi hade rätt mycket hästar åt stall Courant. 

Efter ett par år började de större framgångarna utebli och 2012 blev han erbjuden ett jobb. Det var svenska stortränaren Åke Svanstedt som ville ha en hjälptränare till sin USA-flytt. 

– Har man haft hand om topphästar hela sitt liv och det börjar gå lite nedåt så vill man gärna ta sig upp igen. Det var jättekul att jag blev rekommenderad av så många personer och att Åke valde att ringa mig. Det finns ändå de som tycker att jag har gjort någonting bra. 

Valde att flytta hem till Sverige 

Hos Åke Svanstedt fick han följa med på ännu ett äventyr bland världseliten – och då kom han även i kontakt med Tristan Sjöberg som ägde världsrekordshästen Sebastian K. En bekantskap som skulle visa sig vara viktig när ”Bernie” tillslut valde att flytta hem till Sverige. 

– Jag och min fru hade två små barn. Vi stod lite vid ett vägskäl i hur vi skulle göra. Det kändes som att vi inte riktigt hade tid med barnen, man jobbade sex dagar i veckan och ibland även söndagar. Tiden räckte inte till för barnen. Barnen skulle börja i skolan, de börjar ju lite tidigare i USA. Då bestämde vi oss för att flytta tillbaka till Sverige 2016. 

Vad hade du då för tankar om vad du skulle jobba med?

– Det fanns ingenting. Jag hade inte varit ledig någonting under de här tjugo åren som jag hade jobbat i USA. Det var någon vecka jag varit hemma kanske men jag hade aldrig varit ledig. Så jag tänkte att jag skulle ta tre månader och inte göra någonting. 

– Jag tänkte att jag skulle börja söka lite arbeten men då ringde Tristan Sjöberg, det var Anders Ström (Stall Courant) som tyckte att han skulle anställa mig som manager för Knutsson Trotting. Han erbjöd mig jobb i juni 2016. 

”Har lärt sig ett och annat”

Han tvekade inte en sekund på jobberbjudandet – och stormtrivs än i dag. 

– Tristan bor i Singapore, han är stor företagare så han har ju inte tid att hålla i alla kontakter. Jag håller kontakt med tränarna och hittar nya hästar. Sen går jag över pappersbiten med räkningar och allt. Vi har hästar både i Sverige och USA.

En del av hans arbetsbeskrivning är även att hitta nya talanger till stallet. 

– Jag har en passion för att åka på auktioner och titta ut hästar. Jag har jobbat för två av kanske världens bästa tränare så man har ju lärt sig ett och annat.

Förutom jobbet som manager så har även ”Bernie” synts till i ATG Live som expert, något som varit väldigt uppskattat av tittarna. 

– Jag följer amerikansk travsport väldigt mycket och ser alla lopp som går. Missar jag något så kollar jag på det dagen efter. Det är jättekul och jag följer även svensk travsport väldigt mycket. Jag ser kanske för mycket på trav. Men jag tycker att det är kul, och det är väldigt kul att prata om trav för allmänheten. Jag vill att alla ska tycka om travsport och tycka att det är kul, det vill jag gärna förmedla. 

Vill få fler att uppleva sporten

Skulle du vilja göra fler tv-sändningar? 

– Ja, absolut. Jag kan både ta sådana uppdrag och hålla föredrag. Jag hade faktiskt ett föredrag för Åby Hästägarförening en gång. Jag är egentligen lite blyg men när det kommer till att prata om hästar är jag inte blyg alls. Det var väldigt kul faktiskt och jag tror att det var uppskattat. 

I hans vision om travsporten står hästägarna i fokus men han menar även att det är viktigt att få in nya människor i sporten. 

– En människa som har fått köra en häst för första gången tycker att det är otroligt inspirerande och roligt. När jag kom tillbaka till Sverige jobbade jag lite extra på travskolan. Många hade bara sett travsporten från publikplats – och de tyckte att det var en otrolig känsla första gången de körde ett djur på 450 kilo. 

– Hästägare lockar du inte genom tv-rutan utan det är på banan där de får känna och uppleva hästarna. Det är då du får uppleva travsporten på riktigt. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på att bevaka travsport.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

– Det viktigaste är att ta hand om hästägarna. Utan hästägare har vi ingen travsport, då är det ingen som köper uppfödningar och då har vi inga spelobjekt heller. Det handlar om att få in fler hästägare och ta hand om hästägare på ett bra sätt. Det är den viktigaste gruppen att ta hand om, det är de som står för hela kalaset.

Vilken häst har betytt mest för dig? 

– För mig som travtränare var det en häst som hette Southwind Samurai som har betytt mest för mig.

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana? 

– Det är svårt, det finns många. Något som sticker ut är kanske att jag körde sista jobbet med Moni Maker innan hon gick världsrekord under sadel. Sen har jag varit involverad i så många topphästar och fått varit med. Det är många som sticker ut.


– Sen även när Showherthemoney vann ett stort passgångarlopp för mig när jag var egen tränare.