Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergh: Viktigt att vi tar säkerheten på allvar

Olyckor sker hela tiden.

Därför är det viktigt att vi tar säkerheten på allvar.

Jag är gärna med och utvecklar en ny sorts hjälm som skyddar ansiktet bättre.

När jag satt och filade på den här krönikan inför dagens tävlingar på Bergsåker så var planen att prata om säkerheten för huvudet.

Något jag genast blev påmind om när Amazon Am kastade mig ur vagnen och skenade i väg i V64-1.

Nu gick det bra för både mig själv och hästen den här gången men alla har inte lika mycket tur.

Jan-Åke Hoas hade det definitivt inte.

I tisdags blev han sparkad rakt i ansiktet av sin häst under ett lopp och läget var ett tag mycket kritiskt. Man inser direkt att livet kan vara över på en sekund och sådant får en att börja fundera.

Inom travet har vi alltid legat långt efter när det gäller säkerheten. När skyddsvästarna blev obligatoriska för några år sedan var det många som protesterade. De ansåg att de klarat sig så bra utan i alla år.

Överhuvudtaget har det alltid varit trögt att få igenom förändringar.

Folk vill bestämma själva, men här måste Svensk Travsport vara starka och tänka mer på säkerheten.

Det är trots allt djur vi håller på med.

"Spelar ingen roll hur bra man känner hästen"

Jan-Åke Hoas hade säkert kört den där hästen hundra gånger men ibland blir det fel och hästen blir ängslig. Hästar är flyktdjur och de vill bara bort när de tror att de är i fara.

Då spelar det ingen roll hur bra man tror att man känner hästen. Det är nämligen de individer man inte tror kan skada en som ligger bakom de svåraste skadorna på människor.

Jag hoppas att vi tar säkerheten på större allvar framöver för det är trots allt många fler än Jan-Åke Hoas som råkat ut för fula sparkar. Ett bra första steg är att utveckla en ny hjälm.

Jag har tänkt på något som påminner om en hjälm i amerikansk fotboll under många år, den passar bra eftersom den skyddar på ett bra sätt samtidigt som man har bra sikt.

En sådan hjälm skulle jag vara intresserad av att vara med och utveckla.

"Lördagen är ju helig för alla"

Det blev en lång dag och en sen kväll i lördags... Nu ska jag inte såga det nya V75-upplägget utan att först ge det några chanser men jag måste säga att jag är väldigt tveksam.

Lördagen är ju ändå helig för alla och man förstör hela kvällen om man tvingas vara kvar på travbanan till 20.30.

Det blev en alldeles för lång dag med pausen inför Dagens Dubbel. Den måste bort.

Det är kanske bäst att understryka att jag egentligen inte har några problem med starttiden av V75, men det kanske vore bäst att avsluta tävlingsdagen med den sista V75-avdelningen och inte köra ytterligare tre lopp när V75-spelet är över.

Mina tankar om veckans V75-omgång:

V75-1: Svårlöst lopp. 9 Digital Winner har varit ute i hårdare sammanhang och jag förordar ett streck för honom.

V75-2: Alltid lurigt med treåringar i finaler när de just gått ett försök. 2 Poet Broline är lite väl stor favorit i mina ögon. 1 Gijon får en fin resa.

V75-3: 4 Beau Mec var riktigt bra i comebacken. Jag har nästan aldrig känt honom bättre i aktionen. Jag är nöjd med förutsättningarna och han borde vara med och göra upp om det.

V75-4: 2 Flyer Boshoeve har galopperat en del och känns som en tveksam favorit. Å andra sidan finns det inga segerstaplare att välja mellan som motbud. Det luktar skräll.

V75-5: Galoppen senast var nog ett olycksfall i arbetet för 4 Only One Winner. Bra chans felfri.

V75-6: 3 Rolex Bigi och 4 Time Machine känns som ett bra lås.

V75-7: Här känns det som att det står mellan 1 Dominator och 7 Mc Steamy.