Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergh: Vi måste få slut på snyftandet

Det är dags att vi reder ut begreppen en gång för alla.

Trav är sport och tävling. 

Inget blir bättre av att tycka synd om sig själv.

Samma visa varje gång det är dags för kval till våra mest prestigefyllda årgångslopp. I veckan var det anmälan till Kriteriet och direkt hördes klagosången om det orättvisa i att alla inte fick med sin anmälda häst bland de 72 startberättigade i uttagningsloppen.

Jag hade själv en häst som vann lopp i veckan men som trots det ändå inte räckte för att få vara med i ett av uttagningsloppen. Men det är ju mitt fel som hittat nyckeln till just den hästen för sent, inte systemets.

Som publik travtränare har man valt att leva i sportens värld. Då måste man även köpa sportens konsekvenser.

Har man haft två år på sig att förbereda sin individ för den stora uppgiften är det inte systemets fel om man misslyckas.

Det är viktigt att sportcheferna reder ut om tränarna vill vara idrottsmän eller politiker som vänder kappan efter vinden. I vilket fall måste vi nu få slut på snyftandet.

Antingen låt alla vara med och kör som förr med försök-semifinal-final eller behåll dagens 72 högst rankade.

Jag föredrar semifinaler med max 60 hästar. I dag är de stora förlorarna de bra hästar som får dåliga spår. Upphausade storlopp som egentligen inte blir storlopp är också en snackis och kritiken mot aktiva som inte anmäler har kommit som ett brev på posten.

Men för mig är det ganska självklart varför söndagens tävlingar på Östersund bortsett duellen mellan Propulsion och Readly Express inte alls blev något extra. Det är helt enkelt för lågt förstapris. Visst är två miljoner mycket pengar men små i sammanhanget. Ska man kalla loppet för travets EM-final måste prispengen vara minst den dubbla.

För i vilken annan idrott har uttagningsloppen högre prissumma än finalen?

När inte heller ramloppen lockar något extra är det klart att man inte får några utländska gäster. Det är väl klart att fransmännen hellre reser i närområdet utan att riskera avstängningar när prispengarna är densamma. EM-finalen håller inte ensam för att bära en stordag. Speciellt när det upplevs som att loppet går i nordpolen.

Så sluta klia er i huvudet och bete er som det är tränarnas fel som inte anmäler. Det är dags att inse sanningen.

***

Nu till lördagens V75-omgång på Hagmyren:

V75-1: Ett lurigt lopp i lägsta klassen inleder där min idé 6 Anddontsayitsover är lika bra som favoriterna. Vilka vågar spika till 2%?

V75-2: 2 Amanda Rose står bra till i loppet tack vare låga prispengar i Finland men är ändå svårbedömd. Jag dubblar med 1 Sister Morphine.

V75-3: Tipset till 10 Marvelous som kan få ett passande lopp trots kort distans. Varnar även för 7 Corroded om flyt från läget.

V75-4: Öppet kallblodslopp men gillar häst, kusk och förutsättningar för norske 1 Fröyu Pelle.

V75-5: Bästa spiken i omgången är 3 Antonio Tabac.

V75-6: Här kommer ett bra lås på 1 Charrua Forlan, 2 Volstead och 11 Heavy Sound i nämnd ordning.

V75-7: Tipset till min egen 10 Tesio. Men det ligger en skräll på lut i avslutningen, kanske 12 Victor Ruda?