Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergh: Ser gärna att vi slopar jänkarvagnen

Snacket om jänkarvagnen har tagit fart igen.

För min del kan vi gärna slopa den inom svensk travsport.

Den gör nämligen ingen nytta för hästarna överhuvudtaget.

Man har ju hört folk stå och snacka inför ett vanligt lopp om att de ska låta sin treåring testa en jänkarvagn redan i typ den tredje starten.

Spelexperterna går bananas och kan inte sluta prata om hästens vinstmöjligheter i sändningen. Något de alltid gör när det meddelas att det ska testas jänkarvagn.

Och visst, hästen kanske slår nytt rekord och blir trea i loppet. Men sen då?

Var är de hästarna när det börjar dra ihop sig för E3?


Jag ser gärna att vi slopar jänkarvagnen helt och hållet inom svensk travsport. Den gör helt enkelt ingen nytta för hästarna. De överpresterar i något lopp och sedan är det många som aldrig blir sig lik igen.

Då är det bättre med vanliga sulkys och längre banor. Då orkar hästarna göra fler lopp per år och prestera under en längre tid.

Ett bra exempel på det är Nahar. Han har varit med och tävlat på V75 under många år och aldrig gått med en jänkarvagn.

Nu är han med i Olympiatravets final som elvaåring.

Det är den svenska modellen och jag tycker att vi ska värna om den.

De senaste åren har det snackats mer om tider än individer och det tycker jag är en trist utveckling.


Med ett förbud för jänkarvagnen blir det dessutom en mindre grej för spelarna att analysera och V75 går tillbaka lite till att handla om en känsla för hästar och blir lite mer av ett turspel.

Det är en rolig helg vi har framför oss. Just nu pågår det sista arbetet med att få till det sista på gården. Det är många som kommer på besök under helgen och då vill man ju att det ska se fint ut.

Dessutom kommer vi att ha en loge med ett anslutande partytält på Åby där hästägare och vänner kommer att hålla hus. Även Frölunda, som tog SM-guld i ishockey i söndags, är bjudna. De har ju fått chansen att låna en V75-häst (Digital Control) som jag äger i morgon och de kommer säkert att få en kanondag på Åby.

De kommer bland annat hyllas av publiken på plats och dessutom kommer de få chansen att åka med en buss på innerplanen under ett av loppen för att få uppleva ett travlopp från nära håll.

Något alla besökare borde testa någon gång. Det är en häftig upplevelse att få se loppen på nära håll.

Mina tankar om morgondagens V75-omgång:

V75-1: 2 King Sir Kir har sett riktigt fin ut i båda loppen i år. Nu har han läget och det är en bra spik att inleda omgången med.

V75-2: Favoriten 7 Moni to Spare är stark och duktig - men seg och har ett spår långt ut på vingen. Det kan lätt bli ett svårt lopp. Tipset till 10 Hope Bo som sett ruggigt bra ut hos Veijo Heiskanen.

V75-3: 5 Västerbo Arthur har en god chans att vinna. Men det behöver inte vara dumt att dubbla systemet med 1 Hamptons.

V75-4: 10 Hawk Cliff gjorde ett svettigt lopp sist. Men det är lägsta klassen och jag tycker att han bör garderas från ett bakspår. Tipset till 9 Le Miracle men glöm inte 12 Route Sixty Six.

V75-5: 4 Roses Glory har gått bra på slutet men är nu i en ny, tuffare klass. Många kapabla utmanare. Tipset till 5 Jetta Palema som kan välja ledningen eller rygg ledaren. 7 Diamond River är bortglömd.

V75-6: Tipset till 1 On Track Piraten som antingen får ledningen eller rygg ledaren.

V75-7: 2 Even's First Boy fick ett omöjligt lopp sist men höll strålande. 6 Next to None Sib går upp en klass nu och det är inte säkert att han hittar till ledningen den här gången. 10 Fridericus får inte glömmas bort.