Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergh: Lite sugen att tippa mig själv - men...

Flytta Solvalla, är Robert Berghs förslag.
Foto: Roger Vikström

Jag tycker att det bara finns ett alternativ för Solvalla:

Sälj marken och flytta på travbanan.

För pengarna som kommer in bygger ni en ny, toppmodern anläggning norr om stan.

När andra sporter känner att de kommit för långt i utvecklingen så gör de ofta om reglerna för att anpassa sig till de nya tiderna.

Vi inom travet har hamnat i samma läge - men vi gör ingenting åt det.

Bygg längre banor

I grunden handlar det om att aveln har tagit våra hästar till nya nivåer.

De håller sig fräschare, kan springa snabbare tider och gå i längre perioder utan att det påverkar deras dagsform nämnvärt.

Därför handlar mycket om dagens travsport om läge och distans - och det blir lite tråkigt i längden.

Mitt förslag: Bygg lite längre banor.

Dels blir det en större taktisk utmaning för kuskarna, dels sätts hästarnas form och kunnande lite mer på prov.

Kanske läge för Åby...?

Solvalla kan föregå med gott exempel - banan är ändå för gammal och oattraktiv för samhället.

I mina ögon är det lika bra att sälja. De borde få åtminstone två miljarder kronor bara för marken och då kan de använda hälften till att bygga en ny anläggning norr om stan med bra förbindelser.

Ett toppmodernt ställe - med hotell, restauranger, klädbutiker och sportbarer - placerat där människor är och vill vara.

* * *

Solvalla är visserligen vår huvudstadsbana. Men frågan är om inte Åby, banan som jag kommer att flytta till i sommar, är snäppet vassare. Styrelsen är mycket mer driftig och affärsdrivande än Solvallas dito.

Förhoppningsvis får de ordning på huvudstadsbanan och gör någonting bra av den för travets framtid. Annars kanske det är läge att ge huvudstadsepitetet till Åby - banan som tänker framåt och försöker testa nya vägar.

"Jag har lite feeling för den"

Mina tankar om lördagens V75-omgång:

V75-1: Här tycker jag att 2 Dante Boko blivit en lite väl stor favorit. 7 Venkatesh har minst lika bra kapacitet och dessutom ett bättre utgångsläge.

* * *

V75-2: I ett skralt lopp så går jag med hästen med mest vinstvana. 13 Dream Out Loud är stark och har vunnit tre av fyra lopp i år. Jag har lite feeling för den.

* * *

V75-3: Det här ser ut att vara ett mycket jämnt lopp. Det finns risk för lite körning från start och jag tror att 5 Antonio Am vinner den striden. Från spets blir han svårslagen.

* * *

V75-4: Här tippar jag faktiskt 8 Persos Bojje. Den har gjort riktigt tuffa lopp och läget är inte så illa med tanke på att det är lång distans. En bra chans för min son Nicklas att ta sin första tränarseger inom V75.

* * *

V75-5: Svårt lopp. Jag tippar Jorma från spår ett. Jag tror han håller 1 Mankell i trav hela vägen och då blir de svårslagna.

* * *

V75-6: Jag tycker själv att 1 Dominator är bästa hästen i fältet. Björn får se till att han inte blir fast för då vinner de det här loppet.

* * *

V75-7: Jag är lite sugen att tippa mig själv men vet inte hur bra 1 Global Money är från start. Därför går tipset till 4 B.B.S.Sugarlight.

Vad tror du om en flytt av Solvallas travbana?

Robert Bergh om sin V75-chans

ÅRJÄNG, lördag


1 Global Money (V75-7)

Jag hade kunnat ge honom fyra getingar med tanke på formen, men eftersom jag har svårt att veta var jag hamnar i loppet så får vi dra ner förväntningarna lite.

Utrustning: Exakt samma som senast. Barfota runt om och öppet huvudlag.