Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergh kan försvara sin titel i storloppet

Foto: LARS JAKOBBSON / TR Media
Foto: LARS JAKOBSSON/ TR Media

Robert Bergh har dominerat de största unghästloppen den senaste tiden. 

På lördag siktar han på att försvara fjolårets titel i Svenskt Travkriterium med Head Run. 

– Oavsett position tror jag absolut han kan vara med i segerstriden, säger stjärntränaren. 

Läs även Berghs tankar om övriga V75-hästar längst ner i texten. 

I fjol vann han Svenskt Travkriterium med styrkefenomenet Power och för ett par veckor sedan blev det seger i Svenskt Travderby med supertalangen Hail Mary. 

Robert Bergh är just nu något så unikt som regerande mästare i Sveriges två största unghästlopp och på lördag kan det bli en ny triumf för Stall Bergh. 

Berghs nye unghäststjärna Head Run tog sig till final i Svenskt Travkriterium efter ett lopp från ledningen och startar från drömspåret ett i lördagens final. 

– Det är bara roligt att ha chansen att vinna igen. Det har rullat på väldigt fint med honom. Jag är så nöjd jag kan vara. Jag visste när han gått ett så tufft lopp att han antingen skulle vara sliten eller gå framåt med det. Och det känns faktiskt som att han går framåt, säger Robert Bergh. 

”Han startar med chans” 

Hur skulle du beskriva Head Run som häst? 

– Han är väldigt cool. Det känns som att han lever väldigt mycket på sin kapacitet. Den gör också att han håller sig fit och han behöver inte gå på maxkok för att göra ett bra lopp eller träna rejält. Det är kapaciteten som sticker ut mest. 

Huvudkonkurrenterna till segern, enligt spelarna, är just nu San Moteur, Brambling och Önas Prince. Robert Bergh tror att hans häst har vad som krävs för att vinna. 

– Jag tycker han startar med chans. Han är bra i väg för att vara en treåring bakom bilen och jag ville ha spår ett eftersom han öppnar bra… Det kan vara någon som springer förbi honom från början, men jag får ändå ett bra lopp med honom. Oavsett position tror jag absolut han kan vara med i segerstriden. 

”Stallformen kan bli ännu bättre” 

Hur ser du på stallformen överlag just nu?

– Det är en skön känsla runt stallet. Men sedan har jag ändå inte rätta formen. Men jag är tacksam att de håller i sig i de lite bättre loppen. Känslan är faktiskt att formen kan bli bättre framöver. 

Hur stor extra boost ger en storloppsseger? 

– Så är det alltid som tränare. Har man varit rätt ute inför ett lopp får man en otrolig trygghet. Det känns otroligt bra. 

 

BERGH OM ÖVRIGA V75-HÄSTAR

LÖRDAG
V75-1: 5 Macelleria 

– Han var förbättrad senast. Det var trevligt att se eftersom han varit lite segare i sommar. Bra spår nu och han kan komma i väg rätt bra. Det är ingen het chans men jag skulle inte bli förvånad om han vinner ett sånt här lopp, säger Robert Bergh. 

SÖNDAG
V75-2: 1 Power

– Han har sett bra ut efter Derbyt och har kunnat träna på ett bra sätt. Bra läge och bra möjligheter att kvala till finalen. Sedan vet jag inte hur stor segerchansen är, men målet är att ta sig till final i alla fall, säger Robert Bergh.
V75-3: 3 Belker
– Var lite seg i senaste starten. Hoppas han steppar upp med lite utrustningsförändringar. Jag har ingen riktig vinstkänsla, men hoppas han tar sig till final, säger Robert Bergh. 

V75-4: 11 Brunello Hall

– Han är bra på distansen, men lite struligt läge nu. Han gjorde en bra lill-comeback på V75 senast och med lite flyt är han med i segerstriden i det loppet, säger Robert Bergh. 

V75-5: 2 Gigaro AM

– Han satt fast senast. Jag tycker han är en outsider i det här loppet. Han ser bra ut och läget är bra. Han har gått bra de gångerna han fått vara med där framme, säger Robert Bergh. 

V75-5: 11 Imagine Boko

– Var förbättrad senast med skygglappar. Han har varit lite seg i de tidigare starterna så det var glädjande att se honom senast. Inga riktig vinstchans men han kanske kan göra ett bättre lopp med skygglappar på, säger Robert Bergh. 

V75-7: 3 Digital Science 

– Gjorde en bra comeback. Jag gillar vad jag ser av honom efter vilan och han gjorde ett bra lopp senast. Söker man en skräll ska man ta med honom, säger Robert Bergh.