Bergh jagar dubbla platser i Elitloppet

Publicerad

Den ena är garanterad en plats om han vinner.

Den andra ligger bra till om han presterar på topp.

På lördag selar Robert Bergh ut två hästar som aspirerar på elitloppsbiljetter.

Det är Gävletravet som står värd för veckans V75-tävlingar. Russinet i kakan är H.K.H. Prins Daniels lopp (V75-6). Där väntar en halv miljon kronor, och en elitloppsbiljett, på vinnaren. Distansen är densamma som i Elitloppet, 1 609 meter, och Robert Berghs hopp står till i sammanhanget oprövade Nobel Amok. Han tog en övertygande seger från ledningen när han i förra veckan gjorde sin första start efter uppehåll med Ville Karhulahti i sulkyn.

- Jag har haft tankarna på det här loppet i några veckor och jag är glad att Ville fick till det så bra med honom senast. Hästen fick vinna på ett bra sätt och fick en fin genomkörare, säger Robert Bergh.

Nobel Amok är färsk i den äldre eliten. Sett till insprungna pengar står han kvar i silverdivisionen. Men han har visat fart och styrka som räcker långt. För ett år sedan sprang han 1.10,5 över kort distans, från positionen utvändigt om ledaren. Med tanke på hans utvecklingskurva efter det lär det bli åka av på lördag – och eventuellt i Elitloppet.

- Elitloppet är ett litet mål i det hela. Det har sett bra ut i vår och jag är helt inne på att han kommer göra en jättefin prestation på lördag. Skulle han få den äran att komma till ledningen kommer det gå ruggigt fort för honom. Jag har känt länge att han kommer gå enormt fort på 1 600 meter...

”Känns ruggigt bra”

Men det blir inte Robert Bergh utan Björn Goop som får känna fartvinden bakom Nobel Amok på lördag. Bergh är upptagen på annat håll. Jarlsberg är skådeplats för norska V75 och dit åker Åbytränaren med Muscle Hustle. Han var ute i Lyon Grand Prix så sent som i lördags men som en av de mer betrodda hästarna galopperade han bort sina möjligheter i starten.

- Han blev så laddad! Jag trodde att det skulle lösa sig ändå men det blev för mycket för honom, säger Robert Bergh.

Efter galoppen lät Robert Bergh hästen springa med bakom fältet och han gav ett respektingivande intryck. Det gjorde han även som fastlåst tvåa bakom Diamanten i årsdebuten gången innan.

- Han känns otroligt fin nu. Jag är faktiskt lite förvånad över att han är så långt framme redan om man jämför med i fjol. Det känns ruggigt bra och det var skönt att han kom med i Norge på lördag så att han får starta direkt. Det finns inte mer att lägga till i träningen utan det är loppen som ska till.

Muscle Hustle hade ett mycket bra fjolår och vann ett par större fyraåringslopp. Han blev tvåa i Sprintermästaren och kände på den äldre eliten i Åby Stora Pris där han slutade tvåa efter skiljeheat. Skulle femåringen leverera en topprestation i Norge talar mycket för att Solvalla hör av sig med en elitloppsinbjudan.

- Det är lite konstig känsla för jag är egentligen inte så pigg på Elitloppet. Samtidigt vill jag inte avskriva det. Men då vill jag ha ett lopp där han har gått riktigt bra. Med en riktig genomkörare steppar han upp ett steg till och det måste han om han ska vara med i Elitloppet. Jag var jättenöjd med honom i årsdebuten och känner mig väldigt trygg i hur han känns nu. Plus ett lopp till kanske jag börjar ta in det (Elitloppet)...

 

Av Ola Johansson/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag