Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergh: Jag tror inte på något barfotaförbud

Det debatteras friskt angående ett barfotaförbud på våra unghästar.

Jag tror inte att det kommer att genomföras.

Däremot hoppas jag på nya propositioner som gynnar tränare som vill ta det lugnt med sina hästar.

Svensk travsport har stått sig stark i Frankrike under de fyra senaste åren.

Så stark att det franska travförbundet bestämde sig för att göra något åt saken för tre år sedan. Lösningen blev ett barfotaförbud på alla två- och treåringar och det ska bli intressant att se vad det kommer att mynna ut i om några år.

Troligtvis kommer det att innebära att de får fram fler äldre stjärnor.

Premiechansen är kanon

Det svenska travförbundet gör en hel del bra saker de också. Framför allt vill jag berömma införandet av Premiechansen som enkelt förklarat innebär att man får dubbla prispengar i årgångsloppen om man avstår ett bidrag på 20 000 kronor.

Det gynnar hästägare och uppfödare och det får dem att vilja satsa vidare på unghästar när det finns en stor vinstpott att ta del av.

Något barfotaförbud tror jag däremot aldrig att vi får i Sverige. Det är för många som är emot det helt enkelt.

* * *

Mitt förslag är att vi delar ut 20 procent mer i prispengar i lopp där man inte får tävla barfota och med jänkarvagn. Speciella propositioner för tränare som vill ta den lugna vägen med sin häst.

Är det däremot ett förstapris på över 150 000 kronor är det fritt fram med valfri balans och vagn.

Jag skänker en procent

Jag läste att Erik Adielsson ska köra i en rosa dress under hela oktober för att gynna Bröstcancerfonden. Ett otroligt fint initiativ av Erik och jag är inte förvånad. Han är snäll, omtänksam och allt annat som färgen rosa innebär.

Så här i flytt- och byggtider behöver jag alla pengar jag kan få, men jag kommer ändå att skänka en procent av min körprovision i oktober till Bröstcancerfonden.

Avstängning direkt med lång karenstid

Det börjar bli för många omstarter bakom bilen som beror på galopper och falska materialfel. Jag tycker att man ska åka på en direktavstängning med lång karenstid när man gör något sådant och upprepade förseelser ska fördubbla tiden för avstängningen.

Det bästa vore om alla typer av materialfel inte gäller när bilen väl har börjat rulla. Det blir mest rättvist i längden.

Ja, det har hänt att jag haft dålig anslutning bakom bilen också men i sådana fall köper jag straffet. Det är ju ändå jag själv som klantat till det vid de tillfällena.

Det viktigaste är att få ordning på problemet.

Min syn på omgången

V75-1: Öppet lopp. Jag testar att köra 4 Officer C.D. barfota runt om för första gången och kommer han iväg från spår 4 utan att galoppera så kan han dyka upp i segerstriden.

* * *

V75-2: Här är det bara att spika 5 Lannem Silje och luta sig tillbaka.

* * *

V75-3: Det känns som att det är helgarderat med 1 Cool Keeper, 2 Francais du Gull och 3 Amaru Boko.

* * *

V75-4: Ett lurigt lopp med bra hästar på varje volt. Måla på.

* * *

V75-5: En vansklig favorit i 2 Titan Lavec. Här kan det skrälla.

* * *

V75-6: En dålig silverdivision med en favorit (1 Sir Ratzeputz) som ofta ser ut att tycka att det är väldigt långt till mål. Jag tror 6 Mellby Apollo vinner.

* * *

V75-7: Ett väldigt lurigt sprinterlopp. 5 Re Doc var ruggig senast och jag tippar honom.


ROBERT BERGH OM SINA V75-HÄSTAR

Klicka på denna länk för att se genomgången