Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergh: Jag tippar min egen - har toppform

Ett önskemål till nästa års kriteriekval:

Kör bara sex heat med tio hästar i varje.

Från spår 12 riskerar nämligen vem som helst att försvinna.

Det var en hel del hästar anmälda till kriteriekvalet på Solvalla i onsdags. Faktum är att det var så många som ville vara med att ett 30-tal inte ens fick plats och blev tvångsstrukna.

Till nästa år vill jag se lite förändringar.

Till att börja med tycker jag att vi ska gå ner till 60 hästar i kvalet i stället för de 72 vi alltid kört med. Anledningen till att jag vill se den förändringen är enkel:

Det är en alldeles för stor nackdel att lottas till ett elfte- eller ett tolftespår. Med endast tio hästar i varje kvallopp slipper vi det problemet.

Många får chansen ändå

I slutändan är det några som kommer att bli utanför, men jag tycker att man ska se det som en tävling där de 60 som får vara med är de som ligger högst på rankingen när anmälningsdagen är.

Givetvis faller det undan bra hästar under året också så det är många som kommer att få chansen att kvala in ändå.

I Frankrike har de till och med dragit det så långt att de hästar som tjänat mest pengar automatiskt lottas till ett bra spår så att de ska få chansen. Det är också ett sätt att göra det, men i dagsläget nöjer jag mig med en bantning av antalet deltagare.

Längre bana, tack!

Jag tycker att det blir mer och mer diskussioner om kuskarnas och tränarnas insatser i den här branschen.

Man har ju fått tränings- och balansrådgivning en annan också, och det enda jag vet är att jag aldrig skulle kunnat ha överlevt som travtränare om jag lyssnat på dem.

* * *

Tänk vad roligt det skulle vara för spelare och kuskar om vi fick börja köra på en bana som är 1300 eller 1400 meter lång.

Nu handlar det mesta om spårlottningen.

Ett upplopp på 400 meter skulle råda bot på det.

Just nu känns det som att jänkarvagnen och tusenmetersbanan har tagit ett järngrepp om svensk travsport.

Det luktar favoritstrul i guld...

Mina tankar om V75 i morgon:

V75-1: Favoriten 10 Danne Edel är ute på passande distans men det finns lite intressanta motbud. Veijos nyförvärv 15 Huge Star får man inte glömma och skulle 7 French Me få till en bra start så kan han duga i det här loppet.

* * *

V75-2: Jag tycker att 6 Hollywood Maker är ett bra spikförslag. Givetvis skulle man vilja veta om det blir barfota runt om eller inte, men med tätkänning direkt tror jag att han vinner.

* * *

V75-3: Normalt sett är gulddivisionen ett bra lopp att hitta sin spik i. Men här luktar det strul för bägge favoriterna. Stor risk att 1 Thai Broadway blir instängd. 7 Ivar Sånna gör debut i högsta divisionen och ser ut att få en dryg inledning på loppet. Jag tippar min egen 10 Amaru Boko som har toppform.

* * *

V75-4: 5 Fossens Bonus har sett lysande ut på barfotabalans. Spår fem bakom bilen på Karlstad kan ju Magnus Jakobsson lika bra som sitt eget sovrum. Tidigt till ledningen och sen är loppet över.

* * *

V75-5: Det finns bara två (4 Lome Brage och 10 Tekno Odin) som kan vinna det här loppet och vi tar med båda på systemet. Har man bara råd med en spik så förordar jag Tekno Odin.

* * *

V75-6: Det är alltid vanskligt med en månads uppehåll när man ska ut i stentuff konkurrens. Därför garderar jag 7 Ni Talar Bra Latin. De två främsta motbuden är 4 Pingus Vang och 5 Lover Face.

* * *

V75-7: Bra läge för favoriten men jag garderar. Försök ta med alla om ni har råd.


ROBERT BERGH OCH STEFAN MELANDER OM SINA V75-HÄSTAR

Klicka på denna länk för att se genomgången