Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergh: "Har ni ingen koll på reglementet?"

Jag var tydlig med att jag skulle anmäla Angel Rain barfota - men troligtvis köra med skor.

Nu blev det exakt på det viset – men ändå håller folk på att klaga på bristande spelsäkerhet.

Har ni ingen koll på hur reglementet är utformat?

I Svensk Travsports tävlingsbestämmelser står det klart och tydligt att man kan anmäla att en häst ska köras barfota och sedan sätta på skor i loppet.

Däremot så får man inte anmäla att en häst ska gå med skor och sedan ta av dem i sista stund.

■■ Så vad gör man då om man är osäker?

■■ Jo, man anmäler hästen barfota för att hålla alla dörrar öppna.

I fallet Angel Rain så var jag noggrann med att säga att jag skulle anmäla henne barfota, men att hon troligtvis skulle gå med skor i loppet. Nu blev det exakt så och delar av spelarkåren rasar.

Vad tycker ni att jag skulle ha gjort annorlunda?

Hade jag chansat och kört henne barfota så kan jag garantera er att hon hade galopperat. Nu gjorde hon ett jättelopp i stället och med lite mer tur så hade segern varit hennes.

"Skruva lite"

Förhoppninsgvis kan man skruva lite på reglementet så att det fungerar lite bättre framöver.

Inom travet händer det ofta att små ändringar gör en stor skillnad och skulle det vara så att det gynnar travet att gå ut med dem så är mitt förslag att alla tränare som har en starthäst på V75 får en fast tid före första start då de ska ha meddelat vilka ändringar de gjort.

Det är klart att det skulle innebära att ens egna kunskaper skulle få stå tillbaka vissa tävlingsdagar, men det får man ta om det gynnar sporten.

Viktigast av allt är ändå hästarnas säkerhet. Som vanligt jämförs det med fransk travsport och deras anmälningssystem med definitiv anmälan två dagar innan loppet. Det funkar där, men här hemma i Sverige så kan temperaturen och banunderlaget skilja sig stort från dag till dag.

■■ Mitt förslag när det är dålig väderlek och dåliga banor och det kan bli tal om att anmäla tillbaka till skor på V75: Samla ihop de tre främsta i tränarlistan som är på plats och låt dem ta beslutet tillsammans med banveterinären.

* * *

Vi får emellertid inte glömma hur det är med trav och andra spel: Man måste ha mycket tur för att vinna miljonerna. Det spelar ingen roll hur mycket information man har om man inte har lite tur också.

Mina tankar om morgondagens V75-omgång:

V75-1: 2 Breidabliks Nubbe är stor favorit och jag tror han har toppchans. Men samtidigt finns det några bra som är mycket streckvärda. 1 Pajas Face och 4 Tellmeastory kan mycket väl skrälla och måste med på kupongen. Ett riktigt bra trehästarslås.

V75-2: Väldigt lurigt lopp. Jag tycker inte att storfavoriten har någon bättre chans att vinna loppet än någon annan. Tipset till 3 Target Kronos som mycket väl kan leda runtom.

V75-3: Många frågetecken kring favoriterna även här. En som jag följt som det kan vara dags för nu är 5 Obi Wan.

V75-4: Favoriten 4 Joe Martini var bra sist men jag tror att 8 Qahar Q.C. är en bättre häst i grunden. Jag tror han är starkast till slut och tippar honom trots ett dåligt läge.

V75-5: Bäst form och ett bra läge för 5 Lovely Sky. Jag ger henne tipset i ett öppet lopp.

V75-6: Jag har blivit nedstruken ett spår med 7 Officer C.D.. Han har varit fantastisk hela året och jag måste tro på min häst i det här loppet.

V75-7: 3 Even's First Boy har gjort två fina lopp i år och nu är det dags för en seger från ett bra läge.