Stig Wiklund hjälper Bergh att tänka på rätt sätt. "I grund och botten handlar det om att utveckla sitt positiva tänkande och det fungerar jättebra för mig", skriver Bergh. Foto: Alexander DonkaStig Wiklund hjälper Bergh att tänka på rätt sätt. "I grund och botten handlar det om att utveckla sitt positiva tänkande och det fungerar jättebra för mig", skriver Bergh. Foto: Alexander Donka

Stig Wiklund hjälper Bergh att tänka på rätt sätt. "I grund och botten handlar det om att utveckla sitt positiva tänkande och det fungerar jättebra för mig", skriver Bergh.

 Foto: Alexander Donka

Bergh: Han ger mig alltid en extra kick

Publicerad

Som elitidrottsman är det viktigt att inte bara fokusera på det som är dåligt.

För att råda bot på det träffar jag en mental tränare några gånger per år.

Han hjälper mig att tänka på rätt sätt.

Jag var upp och hälsade på min mentale coach Stig Wiklund tidigare i veckan. Vi brukar träffas några gånger per år och det ger alltid mig en extra kick.

När jag är där är det ofta fokus på olika övningar som utvecklar mig som människa och det i sin tur gör mig till en bättre idrottsman.

Bland annat brukar jag få skriva ned olika saker jag tycker att jag gör bra.

Det är lätt att glömma bort det ibland och bara fokusera på det som är dåligt.

Utveckla positiva tänkandet är viktigt

Vi använder oss också en del ordspråk som brukar hjälpa mig att tänka rätt. En favorit är "De pissar på väggen, men katedralen bryr sig inte". Det är ett uttryck som kände hästägaren Svante Stockselius brukar använda sig av som på ett ungefär betyder att dåliga saker händer, men att man inte ska lägga så mycket energi på dem.

En annan favorit är "Även elaka fåglar flyger över ditt huvud, men låt dem inte bygga bon".

I grund och botten handlar det om att utveckla sitt positiva tänkande och det fungerar jättebra för mig.

* * *

Generellt sett tror jag att det är bra för alla att träffa någon man kan prata med, men kanske speciellt vi som håller på med idrott på en hög nivå.

Stig har hjälpt mig och min personal med mycket genom åren och jag känner alltid en extra kick efter att jag träffat honom.

Det känns nästan som att komma till prästen. Nu när jag tänker efter så tror jag att präster förr i tiden fick agera som den tidens idrottspsykologer.

Jag har några intressanta chanser

Vi går in i slutskedet av min insamling till Cancerfonden. Jag har ju lovat att skänka en procent av min körprovision under oktober månad och hittills har jag kört in drygt 1,3 miljoner kronor. Jag blev själv lite förvånad när jag räknade ihop siffrorna, men det är kul att se.

Stallet har för övrigt kört in närmare 2,4 miljoner kronor i oktober. Vem hade kunnat gissa det?

Vi får hoppas på några fina placeringar på lördag så det blir lite mer pengar. Jag har några intressanta chanser på V75 så helt omöjligt är det inte.

Så tror jag om omgången

Mina tankar om lördagens V75-omgång:

V75-1: Jag ger tipsnicken till 2 Ajlexes Cubano som gjort några fina insatser på slutet. Enda orosmolnet är väl spår två i volten. Gardera.

* * *

V75-2: Det här borde 11 Tekno Odin vinna rätt så enkelt.

* * *

V75-3: Här tippar jag mig själv med 2 Beau Mec. Han har formen på topp och satt fast sist.

* * *

V75-4: Öppet lopp med luriga lägen på favoriterna. Jag tippar min egen 1 Kirin de Zeun som står bra inne i loppet.

* * *

V75-5: Jag har svårt att hitta vinnaren här. Här är det bara att måla på.

* * *

V75-6: 11 Venkatesh är bästa hästen men det är alltid lurigt att vinna silverdivisionen från spår 11.

* * *

V75-7: 2 Voulez Vous har bästa kapaciteten men har hoppat några gånger bakom bilen så jag föreslår att ni garderar.

 

BERGH OCH MELANDER OM SINA V75-HÄSTAR

Klicka på den här länken för att se kuskarnas genomgång

Robert Bergh
Robert Bergh

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag