Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergh: "Förra vintern var det polsk riksdag"

Förra vintern var det lite polsk riksdag över alltihop.

Därför tycker jag att det är kanonbra att Svensk Travsport tagit beslutet att hästarna inte får köras barfota mellan den 1 december och den sista februari.

Ni kanske minns hur det var i fjol?

Dag-för-dag-beslut skulle tas när det gällde barfotaförbudet och det var nog egentligen ingen som tyckte att det fungerade på ett bra sätt.

Därför måste jag bara hylla Svensk Travsports senaste beslut gällande barfotakörning.

Från och med nu blir det förbjudet att köra hästarna barfota från den 1 december till den sista februari och det tycker jag är helt rätt.

* * *

Jag vill även berömma ST för att de tog beslutet i tid. Nu får nämligen alla tränare en valmöjlighet.

Vill de starta hästen med skor i vinter eller låter de den vila i några månader och börjar sedan tävla utan skor i mars?

Nu finns det tid att planera.

I Frankrike finns redan en sådan här regel och de fem första i mål kollas upp så att det har rätt ID och rätt beslag.

Så borde det fungera i Sverige också, men som jag har förstått det så kommer bara ettan i mål att kontrolleras plus att det kommer att göras stickprov både före och efter loppen.

Det duger bra det också.

Anmäld för miljöbrott

Häromdagen åkte jag på en åtalsanmälan eftersom jag missat att lämna in en dispensansökan gällande mina hagar, men om jag ska vara helt ärlig så tar jag det hela med ro.

Marks kommun måste helt enkelt göra en anmälan för såna här saker och visst kan det leda till ett åtal, men det kan även fel färg på postlådan och en ful brygga göra.

Bergh om lördagens V75-omgång

Mina tankar om lördagens V75-omgång:

V75-1: Det är mycket möjligt att 7 Caddie Hit hittar till ledningen tidigt och därifrån blir han svårslagen.

V75-2: 3 I Am Unique har varit riktigt bra i två raka starter, men jag måste ändå utfärda en varning. Det har varit två rejäla tömningar i rad nu och det är inte helt säkert att hon klarar av det och därför garderar vi med 11 Unique Julia. Blir det bra fart på tillställningen så är hon med och gör upp om det.

V75-3: 9 Nimbus C.D. har varit riktigt bra på slutet, men det är helt andra förutsättningar nu. Jag tycker ni ska gardera och rysaren i loppet är 3 Beau Mec.

V75-4: Favoriten 10 Mino står bra inne i loppet. Söker sig nog framåt tidigt och jag tror att han blir svårfångad för de andra.

V75-5: Orutinerad favorit i 2 M.T.Joinville. Min vinnare är 3 Voulez Vouz, som jag tror vinner från ledningen den här gången.

V75-6: Det känns som att det kommer att gå undan från start. Det luktar skräll. Varför inte 10 Pine Cool som är kuskförstärkt.

V75-7: Favoriten 2 Askö Q. gillar distansen men motstånd saknas inte. 6 Queer Fish är en tidig utmanare.