Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bergh: Ett tecken på optimism inom travet

Travsporten mår bara bättre och bättre.

Något årets unghästauktioner verkligen skvallrar om.

Det är tillfredställande att se sådan köplust.

I tisdags fick vi se en ettåring gå under klubban för 2,7 miljoner kronor när Stall Kolgjini hade sin årliga auktion i Vomb. Sammanlagt såldes det hästar för 33 miljoner kronor och det är riktigt bra siffror. Även elitloppsauktionen i slutet av maj var väldigt positiv och frågar ni mig så är det ett säkert tecken på att travsporten är på uppåtgående.

De förhöjda inköpen kommer innebära att uppfödarna mår bättre, att de både vågar och vill satsa på mer exklusiva stammar då de visat sig ge så bra betalt den senaste tiden.

Värt att satsa på andrahandare nu

Nu är det dessutom värt att chansa på andrahandssorteringen eftersom det finns så mycket pengar att köra om.

I mina ögon är det Pokalåret 2018 och "Margaretas tidiga unghästserie" på Solvalla som ligger bakom det ökande intresset av att köpa travhäst.

Nästa steg att ta för de som bestämmer borde vara att höja prispengarna på V75 med 1-1,5 miljoner i veckan.

Det skulle innebära att vi får ännu bättre förutsättningar för våra äldre hästar. De drar ju trots allt en hel del tv-publik och för många är det minst lika intressant att äga en V75-häst som en unghäst. Det är ju oftast på V75 som de stora publikhästarna föds.

Fler glädjetecken

Ett annat glädjande tecken på att travsporten mår bra är att de så kallade b-loppen - travets svar på Korpen - växt sig större.

De senaste två åren har många amatörer sökt sig tillbaka till travet för att tävla på sin nivå. En folklig tillställning som tillför sporten mycket positivt. Det enda jag har att invända emot det är de höga prispengarna.

Med tanke på nivån så borde det max vara 5 000 kronor i förstapris.

Om jag spelar en korpmatch i fotboll förväntar inte jag mig en tusing i lön utan gör det för att det är roligt.

Enklare mot nu – bästa spiken

Mina tankar om morgondagens V75-omgång:

V75-1: Favoriten 8 Backorder är bra men har tjänat snabba pengar. Jag gillar tuffa 13 Coco de Vie som har en intressant uppgift.

V75-2: Jag tror att 12 Palermo Broline rundar till seger. Enklare emot nu än senast och bästa spiken i omgången.

V75-3: 8 Fire to the Rain får troligtvis tredjespår fram till dödens. Det är inte säkert han plockar ner 4 Hero Sjöhammar.

V75-4: Bra chans på kapable 1 Björs Frej. Var vass som unghäst och bra i sin comeback senast.

V75-5: 2 Casanova Sisu och 3 Sloppy Joe har jag respekt för, men strecka 11 Stall Warning som bör räcka fint i klassen.

V75-6: Två hästar sticker ut för mig. 1 Chelsea Boko som hade bra steg över mål senast och 8 Västerbo Highflyer som är i ett ruggigt slag.

V75-7: Svårt lopp avslutar. 5 M.T.Insider är ruskigt startsnabb men körning blir det och leder säkert till 100 kvar men vågar inte lita på honom. 1 Nathalie de Vie såg stark ut över upploppet senast men är nog mycket lönsamt med helgardering här.

Bergh om sin V75-chans

11 Stall Warning (V75-5) – 2 getingar

Har verkligen formen på topp men läget är nog för svårt för att vinna den här gången. Utrustning: Samma balans som sist. Barfota runtom och öppet huvudlag.